Mi smo uzori djeci. Modeli. Primjeri. Neka našu snagu vide kroz volju da pomognemo umjesto da ponizimo. Neka našu asertivnost vide kroz mirnu argumentaciju, a ne sumanutu agresiju. Neka našu mudrost vide kroz davanje podrške drugima, a ne sitnu sposobnost da nekoga obmanemo i prevarimo. Samo takvom, i to prije svega zajedničkom, udurženom akcijom možemo postići rezultate u borbi protiv vršnjačkog nasilja. To je poručeno na današnjem događaju povodom vršnjačkog nasilja, koji je organizovalo Udruženje Roditelji.

Sa današnjeg događaja povodom vršnjačkog nasilja

Na događaju je predstavljen Nacionalni plan za djelovanje protiv vršnjačkog nasilja, a potpisan je i memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i Udruženja Roditelji.

Ministar prosvjete Damir Šehović je ukratko ponovio novouvedene mjere Ministarstva prosvjete protiv vršnjačkog nasilja.

“Naravno, svjestan sam istovremeno da živimo u vremenu u kom je nemoguće dijete u potpunosti sakloniti od nepoželjnog ponašanja i sadržaja, koji su nadohvat ruke. Njih je bilo i uvijek će ih biti. I cijenim da je tu ključna uloga upravo roditelja, koji treba da im, uz našu pomoć, usade sistem otpornosti na takve sadržaje, kako bi, onda kada dođu u kontakt sa njima, a ne sumnjajte da hoće, znali da kažu „ne“, naglasio je Šehović.

Nasilje se, ističe ministar, danas velikim dijelom preselilo u viruelni prostor, a fizičku agresiju sve češće mijenja socijalna i emocionalna, koju je mnogo teže utvrditi i kontrolisati.

“Danas je nezamislivo lako nanijeti štetu drugome, i tu posebno mislim na štetu ugledu ili društvenom statusu pojedinca, brzim širenjem informacija. Što znači da je prevencija uz pomoć roditelja, ali i izgradnja snažne ličnosti, ključ za zdrav razvoj djeteta u takvim okolnostima“, kazao je Šehović.

Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, kazala je da su prethodnih dana imali priliku da čuju od Ministarstva da će biti otvorena posebna SOS linija za prijavu nasilja, kako se mijenja sistem evidencija ovih slučajeva, na koji način će on pomoći praćenju stanja i osmišljavanju novih aktivnosti, u kojem dijelu je promijenja odgovornost uprava škola, šta će raditi Nacionalni tim za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja.

“Tim se juče već sastao, i analizirao prve prijave vršnjačkog nasilja. To je već pokazatelj i rezutat spremnosti da se saradnjom rješavaju problemi. Dakle, na jednom mjestu su okupljeni predstavnici i ministarstava prosvjete, zatim rada i socijalnog staranja, policije i civilnog sektora, koji ne samo što će dobijati informacije sa terena već će i primjećivati gdje postoji više problema, gdje manje, gdje treba dodatna podrška, koji su to modeli koji bi bili dobri, ko nije odradio ono što je definisano. I što je posebno važno, kontinuirano će raditi na unaprjeđenju ambijenta kako bismo imali što bolji odgovor na nasilje”, kazala je Mihailović.

Nacionalni akcioni plan išao je još šire.

“Posebno se koncentrisao na odgovorost roditelja i podršku porodicama čija djeca su akteri vršnjačkog nasilja. Kada do nasilja dođe malo bilo kome znači formulacije “Sve je u porodici“ ili “Sve je do vaspitanja“ . Ako ne umijemo, ne znamo, ne želimo, onda društvo mora da nam obezbijedi da naučimo, saznamo i da shvatimo da moramo. Jer smo mi i naša djeca građani ovog društva i svaki naš problem sjutra će biti veći problem društva ako ga ne rješavamo“, poručila je Mihailović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav ohrabrio je nalaženje najboljih mogućih modela za prevenciju i reagovanje i kazao da podržava vlade i škole kao i njihove partnere da dostignu postavljene ciljeve.

“Crna Gora mora se oslanjati na dobre prakse zemalja EU i Regiona, u rješavanju pitanja vršnjačkog nasilja, kao smjernice za pristup ovom pitanju. Neke zemlje pristupaju ovom pitanju propisivanjem kazni za roditelje, dok druge propisuju kao mogućnost tužbi prema školama ukoliko ne postupe adekvatno u procesu zaštite djeteta. Crna Gora je, posebno posljednjih par mjeseci, radila upravo na pronalaženju adekvatnog modela“, istakao je Orav.

Nacionalni akcioni plan izrađen je u okviru projekta koji je finansiran od strane EU, a sprovodili su ga Udruženje „Roditelji“, NVO Juventas i Unija srednjoškolaca uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve