Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Premijer Krivokapić otvorio konferenciju ”Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija”

''Kada sagledamo odnos medija u Crnoj Gori prema ovoj temi, mislim da treba da bude takav da nas sve prosvećuje. Prevencija je lijek za sve, ne samo u ekologiji. Mi imamo situaciju na terenu koja je takva da imate ekološku državu, a neekološki odnos. Ako je to do sada bilo tako, onda dajte da to promjenimo'', kazao je premijer Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je, otvarajući konferenciju „Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija“, koju organizuju Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Monitor i BIRN, da je najznačajniji resurs Crne Gore ekologija.

„Kada sagledamo odnos medija u Crnoj Gori prema ovoj temi, mislim da treba da bude takav da nas sve prosvećuje. Prevencija je lijek za sve, ne samo u ekologiji. Mi imamo situaciju na terenu koja je takva da imate ekološku državu, a neekološki odnos. Ako je to do sada bilo tako, onda dajte da to promjenimo“, kazao je premijer Krivokapić.

Krivokapić

Predsjednik Vlade je istakao da nije bitno ko će činiti buduću Vladu, već je bitno ono što ostavljamo našoj, odnosno, budućim generacijama.

„Jer život nije samo naš život, život nije samo ovaj trenutak, život je briga za budućnost i ostavljanje generacijama onoga što je najvažnije – resursa koje mogu i oni koristiti. A ne na svakom koraku i mjestu, imamo najlošiju sliku koja može da bude isključivo i samo odnos nas prema blagu koje imamo. Pogledajte samo, kada prođete Moračom, da li je to Morača ili uzurpirani pijesak i šljunak?! Da li su šume koje obilazite, šume koje služe kao pluća svim građanima Crne Gore, ili je to šuma koja je namijenjena za sticanje bogatstva određenog dijela ljudi?! Da li kad prolazite Tarom i vidite da je Taru neko mutio i zamutio, da li je to samo auto – put ili nešto više?! To je bila najčistija rijeka. Zvali su je „suza Evrope“. Ona upravo plače, jer to više nije ta Tara“, poručio je premijer.

Premijer Krivokapić kazao je da bi ovakve konferencije trebalo da pomognu svima nama, da naš odnos prema najznačajnijem resursu koji je ugrožen i na svjetskom nivou, pa i na nivou Crne Gore, bude mjera našeg života.

„Da li klimatske promjene koje su sada toliko vidljive i više nijednog naučnika ne mogu ostaviti na hipotezama da je to neko uradio i da se to nekada dešavalo. Ne. One su svjedočanstvo našeg odnosa prema kvalitetu vode, vazduha i zemljišta. I u direktnoj korelaciji sa kvalitetom našeg života, sa kvalitetom našeg zdravlja, sa kvalitetom naših i ekonomskih mogućnosti. Da li se svi rudnici, sve ono što smo uradili, devastirali, vratilo na početno stanje?! Ne! Da li ova blizina Kombinata aluminijuma o kojem samo pričamo ekonomski, a zaboravljamo na najveći udar koji je uništio zetsku plodnu njivu koja je gajila najbolje voće i povrće, da ne kažem šta drugo, i izvozila prije svih u druge republike nekadašnje Jugoslavije, da li je to slika Crne Gore?! Da li je slika Crne Gore, da pričamo o kvalitetu vode za piće, a naš najznačajniji izvor je uništen zbog toga što je neko odlučio da mu je važniji jedan kamion pijeska, nego da sačuva vodu za Regionalni vodovod?! Dokle ćemo da žmurimo?! Dokle ćemo da gledamo sve kako nam odgovara i za koga je namijenjeno?! Da li će bitka za Crnu Goru biti bitka svih nas, ili samo pojedinaca kao što je gospođa Mijović?! Ako budu samo pojedinačne bitke, one su unaprijed osuđene na propast“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer Krivokapić kazao je da je mediji u svemu ovome imaju značajnu ulogu.

„Zato očekujem da će ova vaša divna ideja uroditi plodom – porukama koje neće biti mrtvo slovo na papiru. Koje će biti ono što predstavlja putokaz našem ponašanju. Kakvo će biti ponašanje, zavisi kako će mediji to predstaviti. Jer mediji su najznačajnija moć koja se daje u ruke nekome i sad je pitanje ko je taj. Ja vam tvrdim da nikada u svom životu nijesam razmišljao kako će me ko predstaviti, nego sam gledao šta je rezultat mog rada“, istakao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade poručio je i da Crna Gora mora da ima jasnu viziju šta želi.

„Naša obaveza je stvaranje zajedništva u kojem će jedan od ključnih elemenata biti upravo zaštita životne sredine. I kada pogledate, prije nekoliko mjeseci, bila je jedna teza koju sam rekao, da iseljavanje iz Crne Gore nije samo ekonomsko. Ono je ekonomsko, ali i ekološko. Zašto je ekološko? Zato što je ugroženo zdravlje tih ljudi. Od Pljevalja pa do Gusinja, i naravno, ni Podgorica nije mimoiđena. Ali mi pričamo o temama koje su nametnute da bi se svađali. Ovo je tema oko koje ne možemo da se svađamo. Ovo je tema oko koje treba da se pomirimo i svi kažemo kako Crna Gora treba da izgleda ekološki. Pogledajte još jedan dio poglavlja 27. koji se tiče odnosa prema otpadu, pa će vam biti sve jasno gdje živimo i kakav je naš odnos. Dajte da dobra rješenja primjenimo u praksi, da naš život preobrazimo da bi naša djeca živjela u najčistijem prirodnom ambijentu sa najboljim kvalitetom vode koji smo doskora imali – sa najboljim kvalitetom vazduha koji smo ugrozili i, naravno, niko ne smije da zaboravi šta smo uradili sa zemljištem. Mi smo najplodniji dio CG pretvorili u objekte za stanovanje. Umjesto da, kao naši divni preci, koji su znali da je plodno zeljište vrjednije od bilo kakvog resursa, zašto smo to uradili?! Da li možemo to ispraviti?! Kada to možemo ispraviti?! Koliko nam treba para da to uradimo?! Znate, kada nešto devastirate, morate to da vratite u prethodno stanje, ako je to ikako moguće. Želim vam plodonosan rad i da konferencije ovoga tipa doprinose jačanju naše svijesti, jer kada promijenimo svijest, promijenićemo štošta. Da bi promijenili svijest, moramo mnogočega da uložimo, a nadam se da ćete vi, znajući vašu snagu, energiju i sve ono što nosite sa sobom kao mediji, doprinijeti da Crna Gora bude drugačija“, poručio je premijer Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve