Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Predstavnici Glavnog grada sa kolegama iz regiona analizirali aktuelne izazove u saobraćaju

Tema seminara, na kom su učestvovali predstavnici glavnih gradova zemalja regiona, kako su naveli, bila je analiza situacije u saobraćaju i pravci njegovog daljeg razvoja

Na poziv Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), predstavnici Glavnog grada učestvovali su na trećem seminaru koji je organizovan u okviru Projekta za izradu plana razvoja kapaciteta za upravljanje i rad javnog prevoza, saopšteno je iz PG Biroa.

Tema seminara, na kom su učestvovali predstavnici glavnih gradova zemalja regiona, kako su naveli, bila je analiza situacije u saobraćaju i pravci njegovog daljeg razvoja.

“Kroz konstruktivnu diskusiju, te razmjenu iskustava i prikaz dobrih praksi, sagledani su aktuelni izazovi u sektoru saobraćaja u urbanim sredinama i postavljeni ciljevi koji se njegovim unapređenjem žele postići”, navodi se u saopštenju.

Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

U skladu sa definisanom temom, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić dala je prikaz stanja dosadašnjih učinaka i izazova u sektoru saobraćaja na teritoriji Podgorice, ističući posvećenost Glavnog grada održivoj urbanoj mobilnosti čiji je fokus usmjeren na ljude i poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Iz Glavnog grada su naveli kako su se, govoreći o problemima u sektoru saobraćaja, na seminaru definisali zajednički izazovi u svim gradovima regiona, naročito u dijelu stepena motorizacije i korišćenja privatnih automobila. Na sastanku je istaknuto da je cilj učiniti da linijski prevoz putnika bude primarni model, odnosno forma koju će građani preferirati za svakodnevnu mobilnost.

“Predstavnici gradova regiona razmijenili su informacije o aktivnostima i projektima koje realizuju, rezultatima u razvoju brojnih digitalnih servisa koji su sastavni dio javnog prevoza, te razmotrili mogućnosti međusobne saradnje i saradnje sa Japanskom agencijom u dijelu korišćenja njihovih ekspertskih znanja za uspostavljanje odgovarajućih održivih rješenja, a sve u cilju smanjenja emisije zagađujućih materija i poboljšanja kvaliteta življenja u urbanim sredinama”, zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve