Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Predstava Jerma premijerno izvedena u CNP-u

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović

U Crnogorskom narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena predstava „Jerma“ Sajmona Stouna u režiji i adaptaciji Ane Tomović. Potresna psihološka drama, priča o praznini, ljubavi i nemogućnosti razumijevanja između dvoje ljudi koji se vole, nikoga nije ostavila ravnodušnim. „Jerma“ je na repertoaru i večeras.

Rediteljka Ana Tomović je dobitnica, izmedju ostalog, dvije nagrade “Joakim Vujić” za režiju. Njena predstava “Brod za lutke” pobjednica je 54. Sterijinog pozorja 2009. godine, (ukupno 6 nagrada), predstava “Majka Hrabrost i njena djeca” proglašena je predstavom sezone 2013/2014. Narodnog pozorišta u Beogradu, a predstava “Sudbina jednog Čarlija” predstavom sezone 2017/2018. u pozorištu Duško Radović. “Jerma” je njena prva režija u Crnogorskom narodnom pozorištu.

„Ovaj tekst je pisao i režirao Sajmon Stoun i bio je izuzetno uspješan u Engleskoj. Ova drama je zaista 100% tekst pisca, sve je sadržano u riječima i najveći izazov je bio taj jezik transponovati u ovu sredinu, da se glumci povežu sa njim i da potpuno uđu u likove. Vjerujem da je ova tema toliko važna za ovu sredinu da, bez obzira na to što je britanski tekst, možemo jako dobro da se povežemo sa njim“, kazala je Tomović nakon premijere.

“Živimo u vremenu u kome je praznina postala vjerna pratilja savremenog čovjeka. Prazna utroba naše junakinje nije daleko od prazne duše, praznih htijenja, isprazne jurnjave za nekim ispraznim smislom – ostvarenje njene uloge kao majke se može reflekovati i na neke druge stvari i tako smo i gradili ovu predstavu”, rekla je Kristina Obradović, kojoj je povjerena glavna uloga.

Aleksandar Gavranić igra Džona.

“Ovo je, između ostalog, priča o tome kako se ljubav lako izgubi. Ako čovjek svakodnevno ne ulaže u tu konstrukciju koju smo nazvali ljubav, ako se svakodnevno ne bori za to i najveća ljubav vremenom može da postane toksična. Meni je to u ovom procesu bilo najbolnije”, kazao je Gavranić.

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve