Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Predsjednik Opštine Prijepolje o ideji provjetravanja Pljevalja: Prvo studija uticaja na životnu sredinu, pa tek onda dalje

Takav projekat teško da bi mogao uopšte biti realizovan za narednih pet godina, pa sve podsjeća na traljav politički marketing funkcionera Demokrata 

Direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin nedavno je usljed velikog zagađenja vazduha iznio ideju o potencijalnom rješenju problema kroz svojevrsno provjetravanje Pljevalja.

”Da se razmotri mogućnost proboja tunela prema Prijepolju u cilju provjetravanja”, kazao je Rovčanin.

Portal AKTUELNO obratio se sa pitanjima nadležnim u opštini Prijepolje, a odgovore smo dobili od predsjednika opštine Vladimira Babića.

”Po prvom pitanju nisam nikada kontaktiran od bilo koga iz Crne Gore niti opštinskog rukovodstva. Smatram da su ovo međudržavna pitanja i da o tome treba na nivou država da se odlučuje”, rekao je Babić za AKTUELNO.

On navodi da “sve Crnogorce, pogotovo građane Pljevalja smatraju svojom braćom i da ako bi na bilo koji način mogli da pomognemo boljem životu naše braće mi bi se potrudili.

Kako provjetriti Pljevlja?

”Naravno ako u mnogome ne remetimo svoju životnu sredinu. Termoelektrane radi dobrobiti svih građana regije negdje moraju da postoje. Ja bi stvari drugačije posmatrao. Već decenijama se u narodu priča o tunelu. Razlog je da bi on bio žila kucavica između naše dve opštine između braće i sestara. Ne bi bez studije o zaštiti životne sredine govorio o stručnim posledicama izgradnje tunela ali svakako treba tražiti načine kako da se taj tunel izgradi”, kaže Babić.

On je saopštio da se Prijepolje i Prijepoljci nikada nijesu požalili na bilo kakve smetnje pa ni zagađenje zbog rada Termoelktrane u Pljevljima.

”Čak ni mnoga sela u okolini Pljevalja ne trpe posljedice rada termoelektrane. Svakako mogla bi se tehnologijia rada znatno izmijeniti”, zaključuje Babić.

Na osnovu odgovora iz opštine Prijepolje jasno je da je ideja Rovčanina očito dugoročan projekat, jer da bi se realizovao neophodno je prvo dogovor dvije države, a nakon čega je neophodno pripremiti planska i druga dokumenta. Takođe, neophodno je uraditi i studiju uticaja na životnu sredinu, pa sve govori da takav projekat teško da bi mogao uopšte biti realizovan za narednih pet godina.

Nikola Rovčanin; foto: Portal RTCG

Rovčanin bi trebalo da zna da ovakve izjave nikako ne doprinose kratkoročnom rješavanju problema zagađenja vazduha, a očito je sve poslužilo kao svojevrsan traljav politički marketing.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan PV
09.01.2023-14:56 14:56

Moj Nikola, dobro bi bilo da malo bolje proučis problem zagađenja PV. Nije mi jasno ko ti dade taj predlog. Taj tunel ti je kao kad bi na vratima skinuo uložak, a soba puna dima. Kako da izađe tolika količina i u toj dužini ta magla. Problem PV su glasovi iz kopa Rudnika uglja i od ložišta, al manje od njih koliko od kopa.