Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Predrag Nikač zaslužio nacionalnu penziju

Kako navode, i pored vrhunskih rezultata Predrag Nikač zbog manjkavisti  u Zakonu o sportu nije stekao pravo za primanje nacionalne penzije.

Šahista Predrag Nikač juče je na Parolimpijadi u Beogradu pod crnogorskom zastavom osvojio zlatnu medalju, što je veliki uspjeh crnogorskog sporta. Ovo nije prvi veliki Nikačev rezultat, on je i 2017 i 2019. godine osvajao zlatne medalje na svetskim takmičenjima, koje državne institucije nijesu adekvatno vrednovale, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).

Kako navode, i pored vrhunskih rezultata Predrag Nikač zbog manjkavisti  u Zakonu o sportu nije stekao pravo za primanje nacionalne penzije.

”Prilikom izmjena i dopuna Zakona o sportu naša organizacija se obraćala tadašnjem premijeru Dušku Markoviću i ministru Nikoli Janoviću da se kroz izmjene  zakona prepozna rezultat Predraga Nikača, što nažalost nije prihvaćeno. Čak je tadašnji ministar Nikola Janović spuštio starosnu granicu, sa 40. godina na 35 da bi on što ranije stekao pravo primanja penzije, dok za Nikačeva rezultate nije imao razumijevanje”, navodi se u saopštenju.

Predrag Nikač kao osoba sa invaliditetom koji je vrhunski sportista, kako ističu iz CKM, ne može živjeti od čestitki za osvojenu medalju kojima ga zasipaju ministri i premijeri.

”Krajnje je vrijeme da Ministarstvo sporta i mladih pokrene izmjene zakona kojima bi se vrednovao Nikačev rezultat, kao i rezultati drugih sportista sa invaliditetom koji će u budućnosti biti postignuti. Pozivamo ministra Vasilija Laloševića da u što kraćem roku obezbijedi uslove da Predrag Nikač zasluženo dobije nacionalnu penziju za vrhunske rezultate koje je ostvario takmičeći se pod crnogorskom zastavom. Uz zahvalnost Nikaču za doprinos koji je dao crnogorskom sportu, nadamo se da će u najkraćem roku nepravda prema njemu biti ispravljena”, poručuju iz CKM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve