Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Predavanje antiratnog pokreta dio odgovorne nastave

Vebinar je dio projekta ''Različiti putevi – zajedničke vrijednosti'' koji CGO sprovodi u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba YIHR, Udruženjem za modernu istoriju iz Sarajeva, i njemačkim fondacijama forumZFD i Heinrich Böll HBS, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program Evropa za građane

Predavanje osjetljivih tema treba da bude dio odgovorne nastave, ali nastavnicima je potreban podstrek – ključna je poruka sa vebinara „Antiratne i mirovne inicijative u Crnoj Gori tokom ratova 90ih na prostoru bivše Jugoslavije” koji je danas organizovao Centar za građansko obrazovanje CGO.

Savjetnik u CGO Miloš Vukanović saopštio je da je vebinar okupio 20 profesora istorije i društvene grupe predmeta sa ciljem predstavljanja nastavnog priručnika na temu „Antiratnog pokreta u Crnoj Gori tokom ratova 90ih na prostoru Jugoslavije“, kao i načina njegove primjene u pedagoškoj praksi.

“Pored trenutnih izazova predavanja ove i drugih osjetljivih tema iz recentne prošlosti, vebinar se fokusirao i na metodološku primjenu, potencijalni nastavni materijal, uz prezentovanje prikaza jedne radionice kao potencijalnog modela za nastavu”, naveo je Vukanović.

Profesorica istorije u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja Violeta Stojkanović cijeni da postoji više razloga značaja ovakvih treninga.

“Međutim, primarni je jer predavanje ovih teme i dalje predstavlja izazov. Izazovima treba prići na najbolji mogući način, a za takav pristup je potrebna kontinuirana edukacija obrazovnog kadra. Nadam se da će relevantne institucije imati sluha za ovu vrstu treninga, a da će se ovoj i sličnim temama pristupati ne kao osjetljivim, već prioritetnim”, kazala je.

Profesorica istorije u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću Marija Vujošević smatra da je vrijednost takvih seminara u prezentaciji teme koja doprinosi edukaciji samih nastavnika, prije svega zbog razmjene ideja kako ovakve teme integrisati u plan i program i iznijeti na pravi način u učionici.

“Unaprijeđenje kapaciteta nastavnika dovodi do lakšeg i kvalitetnijeg načina da kod učenika stvore sposobnosti kritičkog i multiperspektivnog sagledavanja ovog i sličnih izazova, a samim tim i osjećaj odgovornosti”, rekla je.

Paralelno sa vebinarom u Crnoj Gori, održan je vebinar i u Srbiji, a ranije je održan isti vebinar u Sarajevu u sklopu History Festa. Nakon vebinara za profesore iz Hrvatske, nastavni materijal iz sve četiri države će biti dostupan online.

Vebinar je dio projekta “Različiti putevi – zajedničke vrijednosti” koji CGO sprovodi u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba YIHR, Udruženjem za modernu istoriju iz Sarajeva, i njemačkim fondacijama forumZFD i Heinrich Böll HBS, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program Evropa za građane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve