Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Predata inicijativa za izmjenu Statuta RTCG kako bi se precizirao način izbora generalnog direktora

Smatra da treba reagovati blagovremeno kako bi Savjet spreman dočekao naredni konkurs kojim će se birati generalni direktor jer nam taj konkurs svakako predstoji u bliskoj budućnosti

Marijana Camović Veličković, članica Savjeta RTCG, predala je inicijativu za izmjenu Statuta RTCG kako bi se precizirao način izbora generalnog direktora.

“U skladu sa članom 45 stav 2 Statuta RTCG podnosim Inicijativu za izmjenu i dopunu Statuta RTCG i to u dijelu koji se odnosi na način izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog emitera Radio i televizije Crne Gore. Preciznije, predlažem da se nakon člana 26 doda član 26 a koji bi glasio „Za izbor generalnog direktora potrebna je podrška većine od ukupnog broja članova Savjeta, odnosno najmanje pet glasova za određenog kandidata ili kandidatkinju“, kazala je Camović Veličković.

Zatim je obrazložila.

“Obzirom da član 26 Statuta RTCG ne precizira koji je to broj glasova koji treba da dobije kandidat za mjesto generalnog direktora, i imajući u vidu da smo već na početku mandata ovog saziva Savjeta konstatovali da jeste problem to što su samo tri člana potrebna da bi se izabrao generalni direktor (što proizilazi iz tumačenja člana 26 i o čemu smo se saglasili u julu 2021. godine) smatram da je vrijeme da se Savjet izjasni i formalizuje ono što smo rekli da ćemo uraditi još 2021. godine”, dodala je Camović Veličković.

Podsjeća da je tada konsenzusom zaključeno da Statut treba mijenjati ali ne dok traje konkurs, odnosno do izbora generalnog direktora.

“Kako su od tada potekle tri godine, a osim što sam jednom usmeno opet to problematizovala niko nije reagovao i taj problem je ostao neriješen. Ovu Inicijativu podnosim sad zbog stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i odredbe koja se odnosi na izbor generalnog direktora”, dodala je Camović Veličković.

Smatra da treba reagovati blagovremeno kako bi Savjet spreman dočekao naredni konkurs kojim će se birati generalni direktor jer nam taj konkurs svakako predstoji u bliskoj budućnosti.

“Dva su razloga zbog kojih je to izvjesno, samo je pitanje koji će se prvi ostvariti: da li će se Viši sud izjasniti po jednoj od dvije žalbe na prvostepene presude kojima je rečno da je Boris Raonić nezakonito imenovan na mjesto generalnog direktora 1. 6. 2024. godine i potvrditi ih ili će sam Raonić podnijeti ostavku na mjesto koje je uzurpirao kako bi se prijavio na konkursu koji će propisivati kriterijume koji su prilagođeni njegovom skromnom iskustvu. U svakom slučaju Savjet mora hitno reagovati i izmijeniti Statut”, zaključila je Marijana Camović Veličković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve