Policajac M.Z., koji je osuđen na dva i po mjeseca zatvora zbog zlostavljanja maloljetnog B.V. u Podgorici, ozbiljno je kompromitovao policiju i nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova, zaključak je Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Ilustracija

Policajac je priznao da je krajem oktobra 2018. zlostavljao maloljetnog B.V.

On je priznao da je maloljetnika više puta udario u glavu, da ga je nogom udario u stomak, a zatim ga je ugurao u jedno vozilo gdje je nastavio da ga udara po glavi.

Potom ga je izvukao iz vozila i vukao ga zajedno sa V.R. do policijskog vozila i istovremeno ga udarao. Tada je maloljetnik zadobio teške tjelesne povrede.

Savjet je ovaj slučaj diskutovao i na sjednici od 25. novembra na kojoj je, po pozivu, učestvovao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za nadzor Danilo Ćupić i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP Milan Adžić.

“Zajednički je zaključeno da u konkretnom slučaju unutrašnja kontrola policije postupi na osnovu analize ocjena i preporuka građanske kontrole policije”, kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Savjet je iskazao zabrinutost saznanjem i mogućnošću da je ovaj primjer ostao nepoznat unutar policijske  organizaciju imajući u vidu činjenicu da rukovodstvo Uprave policije preduzima veoma ozbiljne napore da se unaprijedi odgovornost i blagovremeno zabilježi svako nedolično i neprihvatljivo postupanje.

“Savjet iskazuju sumnju da policijski službenik M.Z. nije saopštio istinu pred svojim pretpostavljenima i da je imao namjeru da prikrije događaj zbog čega je potrebno provjeriti službenu dokumentaciju koja se odnosi na konkretni događaj od 28. oktobra i vjerodostojnost tadašnjih iskaza imenovanog policijskog službenika”, navodi Zeković.

Savjet je u 2018. registrovao nekoliko pojedinačnih primjera priznanja policijskih službenika da su zlostavljali građane.

“To je dodatno produbilo krizu disciplinskog sistema unutar MUP-a i kapacitete starješina policije i unutrašnje kontrole policije da objektivno i blagovremeno utvrde osnovanost upotrebe sredstava prinude i prekoračenje
ovlašćenja”, navodi Zeković.

To, dodaje on, govori i o nedostatku moralne hrabrosti kod policijskih službenika da u okviru mehanzimama policije i MUP-a priznaju prekoračenja ovlašćenja.

“Prvobitno se ospore svi navodi o zlostavljanju, pretpostavljeni starješina ocijeni da je upotreba sredstva prinude bila opravdana a kasnije, u postupcima izvan policijske organizacije, dođe do priznanja izvršenja krivičnih djela. Takva situacija kompromituje uspostavljenu odgovornost u policiji kao i interne istrage i sankcije”, zaključuje Zeković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve