Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Pravna škola isljednika Milivoja: Tužiteljka Kalezić optužni predlog gradila na magli?

Kada Bašovićevom rješenju dodamo i iskaz Rakočevića u kom ne pominje nikakve prijetnje (samo formulaciju “to sam doživio kao pritisak”) i koji se ne pridružuje gonjenju, pitanje je – na osnovu čega je tužiteljki ODT-a Ani Kalezić moglo da padne na pamet da uopšte pokrene bilo kakav optužni predlog!? U ovom slučaju, isto kao kod glavnog specijalnog tužioca jasno je da je – ili došlo do zloupotrebe položaja ili tužiteljka ne zna da obavlja svoj posao, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno je nepismena”

S obzirom da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne odgovara na pitanja koja je početkom prošle sedmice na adresu Specijalnog tužilaštva poslao portal Aktuelno, nameće se zaključak da Katnić štiti vještaka Aleksandra Rakočevića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: „Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“.

Osim toga, kako smo već pisali, samoproklamovani tajnovidac ne želi da do javnosti dođe krivična prijava koju je Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića jer bi tada na svjetlost dana isplivale činjenice o Katnićevoj zloupotrebi položaja, ili što je možda još gore, javnost bi se uvjerila da je prvi čovjek SDT-a, prostim jezikom rečeno, “pravno nepismen”.

Međutim, opskurne radnje vezane za postupanje Tužilaštva u ovom slučaju ne završavaju se sa Katnićem, koji je pokušao da u sud progura nepostojeću krivičnu prijavu. Istu stvar pokušala je da uradi i tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu Ana Kalezić, koja je u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića. Pri tom je znala da nema nikakvu pravnu utemeljenost za dalje postupanje, jer, kako su dokazala i dva sudska rješenja, ne postoji ni naznaka da je Bećirović prijetio vještaku Rakočeviću niti je vještak naveo da mu je, na bilo koji način, prijećeno u krivičnoj prijavi.

Otežvajuća okolnost za tužiteljku Kalezić je što je, pored krivične prijave Rakočevića koju je imao Katnić, ona imala i pisanu izjavu sa saslušanja Rakočevića u kojoj vještak eksplicitno navodi da mu Bećirović nije prijetio, niti da se osjećao ugroženo zbog poruka koje je primio od njega. Najupečtljvija rečenica iz Rakočevićevog iskaza koja ide u prilog da nema elemanta za krivično gonjenje glasi:

“Ništa prije toga u Bećirovićevom ponašanju i komunikaciji sa mnom, čak i susret u “Premijeru” nijesam shvatio kao prijetnju i pritisak, već sam isto shvatio kao mišljenje i sugestiju…”. (Kompletan iskaz  Rakočevića možete pročitati u prilogu).

Iskaz Rakočevića

Sudija apelovao na nepostojanje osnova za gonjenje Bećirovića

Da stvari budu još apsurdnije, tužiteljka je imala i izjašnjenje istražnog sudije Miroslava Bašovića koji je uvažio žalbu Bećirovićevog advokata i nakon hapšenja ukinuo rješenje o zadržavanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

”Najzad, treba ukazati i na činjenicu da je rješenje o zadržavanju donio stvarno nenadležan organ. Naime, kako to i sam SDT uviđa, krivično djelo iz cl. 390. St. 1 KZ CG spada u nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva. Ništa ne ukazuje da je osumnjičeni u SDT priveden radi sumnje  na neko drugo krivično djelo već se od samog početka radi o ovom krivičnom djelu. Zašto nije bilo moguće odmah osumnjičenog usmjeriti prema nadležnom tuzilaštvu već će to biti urađeno tek nakon što je donijeto rešenje o zadržavanju. Nema potrebe da sudija za istragu ovom prilikom daje odgovor na ovo pitanje. Treba ukazati i na mogući konflikt interesa odnosno razlog za izuzeće iz postupanja potpisnika rješenja o zadržavanju budući se on pominje u negativnom kontekstu u citiranim riječima koje po mišljenju SDT predstavljaju predmetnu inkriminaciju“, stoji u rješenju Bašovića.

Dakle, i pravnom laiku je jasno da Bašović ovdje navodi da SDT – 1. nije bio nadležan za privođenje Bećirovića, 2. da je mimo zakonskih nadležnosti doneseno rješenje o zadržavanju, 3. da postoji konflikt interesa jer Katnić određuje pritvor čovjeku koji mu je navodno prijetio, po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”!

Rješenje Bašovića

Ali najvažniji dio Bašovićevog rješenja nakon kojeg bi vjerovatno većina tužilaca koji iole drže do profesionalnog ugleda odustala od krivičnog gonjenja, sadržan je u ovoj rečenici:

“U konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da u načinu obraćanja osumnjičenog (Bećirovića) vještaku (Rakočeviću) stoje elementi bića ovog krivičnog djela, odnosno elementi prijetnje, primjene sile, a pogotovo nema elemenata za zaključak, o postojanju namjere da vještak da lažni nalaz i tako utiče na ishod postupka”. Narodski rečeno – sudija sve objasnio. A da bi isljednik Katnić i njegova koleginica iz ODT-a zaključili o čemu govorimo, podjsećamo:

Da bi postojalo krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”, zbog kojeg je Bećirović priveden, vještaku je morala da bude upućena prijetnja, ili na neki drugi način uticano na njega da izmjeni specijalistički nalaz. Sudija Bašović eksplicitno stavlja do znanja da u ovom slučaju ne postoji ništa od toga.(Kompletno rješenje Bašovića možete pročitati u prilogu)

Kada Bašovićevom rješenju dodamo i iskaz Rakočevića u kom ne pominje nikakve prijetnje (samo formulaciju “to sam doživio kao pritisak”) i koji se ne pridružuje gonjenju, pitanje je – na osnovu čega je tužiteljki ODT-a Ani Kalezić moglo da padne na pamet da uopšte pokrene bilo kakav optužni predlog!?

U ovom slučaju, isto kao kod glavnog specijalnog tužioca, samo uz ozbiljne otežavajuće okolnosti, jasno je da je – ili došlo do zloupotrebe položaja da bi se na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili tužiteljka ne zna da obavlja svoj posao, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno je nepismena”.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

 

Najnovije

ZABRINJAVAJUĆE Koronavirus: Registrovano 483 nova slučaja, bez preminulih

Institut za javno zdravlje Crne Gore sproveo je analizu 1748 uzoraka, među kojima je potvrđen koronavirus kod njih 483. Preminulih nema, broj oporavljenih iznosi 235,...

Amerikanac novi plejmejker Mornara

Novi igrač Mornara je Fets Rasel, potvrdio je klub iz Bara. Amerikanac u redove vicešampiona Crne Gore dolazi iz NCAA lige, gdje je nastupao za...

Aerodromi: Telefonska linija za izgubljene i pronađene prtljage

Tokom trajanja ljetnje sezone strankama Aerodroma Crne Gore biće na raspolaganju telefonska linija putem koje će moći da dobiju informacije o zagubljenom prtljagu i...

Vodeni terminal – još jedno Abazovićevo lažno obećanje?

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima juče nas je obradovao viješću kako Tivat dobija vodeni terminal, te kako njegovom posjetom zvanično počinje i investicioni ciklus...

Miličković: Crnogorci ne ljube lance

piše Maja Miličković, građanska aktivistkinja Potpisivanje tkz.temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije nesumnjivo je epilog formiranja Vlade koja je sastavljena pod Ostrogom 2020. godine, Vlade veleizdaje, Vlade...

Najčitanije

Povezano

Uhapšen zbog prijetnji ubistvom i samoubistvom

Državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Danijela Đuković je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje u trajanju do 72 h osumnjičenom (R.B.), zbog postojanja osnova sumnje...

SDT: Podignuta optužnica protiv Vukčevića i njegovih saradnika

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za...

Osnovno državno tužilaštvo još nije otkrilo ko je zapalio kombi navijača BiH

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu povodom paljenja kombija navijača Bosne i Hercegovine izviđaj još uvijek u toku, kazali su za Portal...

SDT podiglo optužnicu protiv šefa filijale CKB: Oštetio banku za više od 130.000 eura?

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv rukovodioca u filijali Crnogorske komercijalne banke u Podgorici Vlada Pavićevića i još četiri osobe koje su mu pomogle da zloupotrebom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve