Utorak, 4 Oktobra, 2022
Rubrika:

Praćenje kontakata važno kako bi se suzbila epidemija majmunskih boginja

Nakon što je u ponedjeljak otkriven prvi slučaj ove zarazne bolesti u Crnoj Gori, kod osobe koja nije putovala, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je za Pobjedu da su kontakti tog pacijenta u izolaciji te da za sada nijesu testirani, ali da ih prate.

Važno je ulagati u snažan i operativan sistem nadzora i kapacitete za detaljno i blagovremeno ispitivanje slučajeva majmunskih boginja i praćenje kontakata kako bi se, što je moguće prije, identifikovale infekcije koje su još uvijek ,,ispod radara“ i čija transmisija je u toku već neko vrijeme u Crnoj Gori, što je bio slučaj i u drugim zemljama regiona Evrope – istakla je za Pobjedu šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Nakon što je u ponedjeljak otkriven prvi slučaj ove zarazne bolesti u Crnoj Gori, kod osobe koja nije putovala, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je za Pobjedu da su kontakti tog pacijenta u izolaciji te da za sada nijesu testirani, ali da ih prate.

– Nijesu testirani jer po protokolu je to neophodno uraditi kada se pojave simptomi s obzirom na to da se uzorci za detekciju uzimaju orofaringealnim brisom i brisom promjena na koži – rekao je Galić.

I on je istakao da je važno da se prati zdravstveno stanje kontakata, te da je dobro što su u epidemiološkom istraživanju ovog slučaja uspjeli da dobiju informacije koje su im ukazale gdje su bili prvi direktni kontakti osobe koja se razboljela.

Ko je u riziku

Brajović navodi da je samo bilo pitanje vremena kada će prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja biti detektovan u Crnoj Gori, naročito ako uzmemo u obzir epidemiološku sliku i dinamiku u regionu Evrope, uključujući potvrđene i prijavljene slučajeve u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

– Saznanja koja imamo ukazuju da svaka osoba može da oboli od majmunskih boginja u slučaju direktnog, bliskog kontakta sa inficiranom osobom, kao i da infekciju dalje prenese. Osnovni način prenošenja je bliski kontakt u produženom trajanju (lice na lice, koža na kožu, usta na usta ..) uključujući i seksualni kontakt, ali i kontakt sa zaraženim materijalima poput odjeće, posteljine i peškira – navodi Brajović.

Fokus, kako ističe naša sagovornica, mora biti na najdominantniji način transmisije – kontakt ,,koža na kožu“ tokom seksualnih odnosa – kao i na najrizičnije populacione grupe.

– Do sada su registrovani i slučajevi transmisije unutar domaćinstva, dok u pojedinim slučajevima nije bilo moguće utvrditi jasnu epidemiološku vezu. Raspoloživi podaci i informacije, takođe, potvrđuju da su muškarci koji praktikuju polne odnose sa muškarcima najviše pogođeni kada je riječ o obolijevanju od majmunskih boginja od kojih je osam odsto hospitalizovano – precizira Brajović.

Bez diskriminacije 

Međutim, upozorava da je riječ o oboljenju koje nije vezano samo i isključivo za seksualnu orijentaciju.

– Svaka diskriminacija ili stigmatisanje oboljelih su nedopustivi i slabe kolektivne kapacitete za pripremljenost i odgovor na obolijevanje koje je SZO 23. jula proglasila za prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou – poručuje Brajović.

Odgovornost za zaustavljanje transmisije i epidemije je, kako kaže Brajović, zajednička – sistema, čitavog društva, zajednice i pojedinaca.

– Dok sprovodimo mjere u funkciji zaštite društva i zajednice, očuvanje ljudskog dostojanstva mora imati centralno mjesto u našem odgovoru na epidemiju majmunskih boginja. Informisan i odgovoran građanin je uvijek dio rješenja -navodi Brajović.

U okolnostima epidemije od ključnog je značaja da se intenziviraju javno-zdravstvene mjere uključujući praćenje kontakata i izolaciju kako bi se ograničila transmisija virusa, kao i da se osigura adekvatna upotreba ljekova i vakcina.

– U skladu sa ratifikovanim Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i preuzetim obavezama (IHR), Crna Gora je u propisanom roku i formatu dostavila informaciju o prvom registrovanom slučaju obolijevanja od majmunskih boginja SZO. Partnerstvo, razmjena informacija, transparentnost i saradnja sa pogođenim zajednicama predstavljaju okosnicu napora na kontroli transmisije i imperativ kako bi se ključne javno-zdravstvene mjere primijenile brzo i efikasno, u cilju očuvanja javnog zdravlja i života građana – zaključila je Brajović.

Preporuke 

Raspoloživi podaci SZO upućuju da je region Evrope epicentar obolijevanja od majmunskih boginja sa više od 15.000 potvrđenih slučajeva, navodi šefica kancelarije SZO u našoj zemlji Mina Brajović.

Prema SZO procjeni, rizik obolijevanja od majmunskih boginja na globalnom nivou je umjerenog nivoa, izuzev regiona Evrope gdje ovo oboljenje predstavlja rizik visokog nivoa.

Brajović navodi da je ključna SZO preporuka za građane adekvatna informisanost, praktikovanje bezbjednog ponašanja koje podrazumijeva i ograničavanje broja seksualnih partnera i aktivnosti kako bi se smanjio rizik obolijevanja i kako bi zaštitili sebe i zajednicu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Kirios se pozvao na mentalno zdravlje u slučaju fizičkog napada

Nik Kirios, finalista Vimbldona, pred sudom u australijskoj Kanberi tražio je da se oslobodi optužnice za fizički napad, a kao razlog naveo je probleme...

Rovčanin: Postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i 2023. godine

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće biti poskupljenja struje, ističući kako nastavljaju s popustima. Kad...

ZBOG LICEMJERJA ZASLUŽILI PAKAO: Zaštitinici pedofila najavili ritual ”krvi i tla” posvećen očuvanju porodičnih...

Ratnohuškačko-pedofilska svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, uoči Parade ponosa koja će se održati u Podgorici u subotu 8. oktobra,  organizovaće, kako su...

Održan tematski panel pod nazivom: ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR

Sinoć je, u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole, održan tematski panel pod nazivom ‘’ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR”. Učešće u panelu uzele su žene...

Kolašin dobija novi stambeno-ugostiteljski kompleks

Sadržaj Wolf Condomininum kompleksa, činiće ekskluzivan restoran, wellness i spa centar, a na prodaju su i poslovni prostori za komplementarne sadržaje potrebne za ugodan...

Najčitanije

Povezano

Majmunske boginje nova realnost, svi u riziku od obolijevanja

Majmunske boginje su realnost i sasvim je izvjesno da će u Crnoj Gori biti još registrovanih slučajeva, saopštio je epidemiolog Milko Joksimović. Istakao da smo...

Kuba registrovala prvi slučaj majmunskih boginja

Kuba je registrovala prvi slučaj majmunskih boginja, saopštilo je sinoć Ministarstvo zdravlja te zemlje i navelo da je virusna bolest otkrivena kod italijanskog turiste...

Čičić: Majmunske boginje ne ostavljaju hronične posljedice

U Crnoj Gori je potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja. Prema dostupnim informacijama, slučaj nije povezan sa prethodnim, a takođe se radi o državljaninu Crne...

Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od Majmunskih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve