Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Potvrđena presuda: Vesna Bratić nezakonito smijenila Danijelu Bokan

Sud je utvrdio da Bokan nije ni počinila povredu radne obaveze zbog koje je razriješena, te da je odredba zbog koje je razriješena pogrešno tumačena

Potvrđena je presuda Osnovnog suda u Cetinju kojom je utvrđeno da je tadašnje Ministarstvo prosvj  Vesna Bratić ete, nauke , kulture i sporta na čijem čelu je bila Vesna Bratić nezakonito smijenilo direktoricu JU “Gimnazija” Cetinje Danijelu Bokan.

“Presudom Višeg suda u Podgorici od 15. novembra 2022.godine potvrđena je presuda Osnovnog suda u Cetinju kojom je poništeno rješenje o razrješenju direktora JU “Gimnazija“ Cetinje iz jula mjeseca 2021.godine. Postupak koji se odnosi na naknadu štete zbog nezakonitog razrješenjae je nastavljen, kao i drugi postupci u istim ili sličnim pravnim situacijama, a koji se odnose na druge direktore”, kazao je sudija Osnovnog suda na Cetinju Borko Lončar.

Podsjećamo, sud je našao da u rješenju za razrješenje Bokan nema datuma donošenja, da procedura razrješenja direktora nije ispoštovana, da tužilja nije imala priliku da se izjasni na navodnu povredu, te da su zakonske odredbe na koje se tuženi pozvao pogrešne, jer iz istih ne proizilazi povreda radne obaveze zbog koje je tužilja razriješena.

Takođe, Sud je utvrdio da Bokan nije ni počinila povredu radne obaveze zbog koje je razriješena, te da je odredba zbog koje je razriješena pogrešno tumačena.

“Osim toga, sud je našao da dispozitivom rješenja nije opisana navodna povreda radne obaveze koju je tužilja počinila, što je uslov za zakonitost rješenja. U konačnom je zaključeno da je rješenje bez valjanih razloga, sa brojnim nedostacima, ujedno arbitrerno i proizvoljno, zbog čega je po nalaženju prvostepenog Suda i nezakonito”, navedeno je tada u obrazloženju.

Podsjećamo, stupanjem na dužnost ministarke Vesna Bratić je smijenila 240 direktora, a 157 njih su se žalili na takvu odluku i podnijeli tužbe.

U prethodnom periodu donijeto je više presuda kojom je utvrđeno da je Bratić nezakonito razriješila direktore obrazovnih institucija po drugim osnovama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve