Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale ugovor o nabavci lako oklopnih patrolnih vozila.

Ministar odbrane i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, razmijenili potpisane ugovore

To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, koji su razmijenili potpisane ugovore.

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos od 36.165.105 dolara za 67 vozila.

Pored visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama.

Prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine, čime će naša zemlja biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku.

Bošković je tom prilikom poručio da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina.

Prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine

”Ovom nabavkom pripadnici VCG imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica”, istakao je Bošković.

Ministar se tom prilikom zahvalio na vrijednim donacijama Sjedinjenih Država, i najavio novu, značajnu podršku.

”Sa SAD dogovorili smo donaciju vrijednu osam miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je naša zemlja izložena”, naveo je Bošković.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je kazala da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse.

”Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vaša Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj”, kazala je Rajzing Rajnke.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period od 2020-2023.godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve