Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Potpisan Sporazum sa UNDP za realizaciju projekta e-socijala

Ovim sporazumom Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastavlja intenzivnu i uspješnu saradnju sa UNDP-ijem, kada je razvoj socijalne politike u pitanju, saopšteno je iz tog resora

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, potpisali su danas Sporazum o saradnji sa UNDP-ijem za realizaciju projekta „e-Socijala“. Ovim sporazumom Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastavlja intenzivnu i uspješnu saradnju sa UNDP-ijem, kada je razvoj socijalne politike u pitanju, saopšteno je iz tog resora.

Projekat “e-Socijala” je stub dalje reforme sistema socijalne i dječje zaštite, bez koga nije moguće na optimalan način zaokuržiti reformu, niti sprovesti primjenu zakonskih propisa, kako bi se na najbolji način sistemski odgovorilo na potrebe građana u stanju socijalne potrebe. Sistem, koji već sada pruža usluge za blizu 200. 000 korisnika, uz mnogobrojne postavljene kontrole, ne dozvoljava improvizacije i mogućnost zloupotrebe.

„Projekat “e-Socijala” podrazumijeva dalji nastavak saradnje na unapređenju sistema socijalne i dječje zaštite, a sve u cilju većeg stepena zadovoljstva svih građanki i građana, a prije svega onih najugroženijih kojima je pomoć i podrška najpotrebnija. Uz veliki trud i entuzijazam Ministarstva rada i socijalnog staranja i istinsku posvećenost UNDP-a, u kojem vidimo našeg iskrenog partnera, radićemo intenzivno na izgradnji boljeg i pravednijeg društva, u kojem neće i ne smije biti zapostavljenih ili zanemarenih”, kazao je ministar Adrović.

Kako je naveo, cilj nam je da podršku i pomoć pružimo onima kojima je najpotrebnija, kako bi smanjili broj onih koji su u riziku od siromaštva, a nadamo se i potpuno iskorijenili siromaštvo u Crnoj Gori.

Predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova kazala je da će se kroz projekat obezbijediti podaci za informisano donošenje odluka, što će doprinijeti i napretku Crne Gore prema socijalnoj agendi Evropske unije. Navela je da je važno razumjeti da je sistem socijalne zaštite samo dio rješenja. Drugi državni resori treba da obezbijede kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, preduslove za zaposlenje, i slično. Sistem socijalne zaštite je tu da podrži one, koji za tim imaju privremenu ili trajnu potrebu, a nijesu u mogućnosti da se sami obezbijede ili je izostala podrška drugih resora.

„Ovaj projekat najrelevantniji je za Centre za socijalni rad. Centar je ključni akter i SRCE sistema socijalne zaštite. Ako srce ne kuca kako treba – kompletan sistem socijalne zaštite neće funkcionisati, a oni kojima je pomoć najpotrebnija neće dobiti pravovremenu i kvalitetnu socijalnu zaštitu, istakla je Gašparikova.

Obje strane su saglasne da ih čeka predan rad u godinama koje slijede, kako bi reforma socijalne zaštite ispunila svoj cilj.

Rukovođenje projektom “e-Socijala” je u nadležnosti Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, dok se projekat sprovodi sa UNDP-ijem, uz snažan angažman cjelokupnog sistema socijalne zaštite. Za realizaviju ovog projekta opredijeljeno je oko 3,8 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve