Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
Rubrika:

Potpisan Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić potpisao je Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa predsjednikom Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenadom Mijuškovićem

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić potpisao je Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa predsjednikom Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenadom Mijuškovićem.

Purišić je rekao da je zadovoljan što je kao član Vlade Crne Gore i resorni ministar potpisao jedan ovako važan sporazum za egzistenciju i status socijalnih radnika u Crnoj Gori.

“Radi se o jednom dugotrajnom procesu koji smo pripremali više godina. Njemu je prethodila izmjena Granskog kolektivnog ugovora u socijalnoj djelatnosti, gdje smo predvidjeli da se osnuje Stambeni fond Sindikata u socijalnoj djelatnosti iz kojeg će se zaposlenima odobravati stambeni krediti za pomoć u rješavanju njihovih stambenih potreba“, kazao je Purišić.

On je istakao da je riječ o važnoj oblasti i važnim pitanjima u vezi sa socijalnim statusom zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

“Vlada Crne Gore će u ovoj, i u naredne dvije godine izdvojiti po najmanje 125.000 eura u Stambeni fond socijalne djelatnosti i na taj način stvoriti inicijalna sredstva za odobravanje stambenih kredita i rješavanje stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti“, rekao je Purišić.

On je rekao da je Vlada u budžetu za ovu godinu obezbijedila ta sredstva i biće uplaćena da kraja tekuće godine.

U socijalnoj djelatnosti radi nešto više od 1.000 zaposlenih, od toga je oko 600 zaposlenih učlanjeno u Sindikat i značajan broj njih nema riješeno ili kvalitetno riješeno stambeno pitanje i ova sredstva će biti korisna za te ljude.

“Na ovaj način demonstriramo jedan unaprijeđeni socijalni dijalog koji priznaju i naši socijalni partneri, a koji je prepoznala i Evropska komisija u najnovijem Izvještaju o napretku Crne Gore“, istakao je Purišić.

Predsjednik SZSD Nenad Mijušković kazao je da je potpisivanje Sporazuma o podršci u rješavanju stambenih potreba od nemjerljivog značaja za sve zaposlene u socijalnoj djelatnosti Crne Gore.

“Ovim sprazumom definisano je, a što je za nas posebo važno, da se iznos novčanih sredstava i modalitet podrške u rješavanju stambenih potreba zaposlenih može uvećati u zavisnosti od broja pokrenutih projekata stambene izgradnje i mogućnostima Vlade ili drugih, opravdanih razloga“, istakao je Mijušković.

O preraspodjeli sredstava Stambenog fonda odlučivaće Skupština sindikata shodno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

U narednim nedjeljama predstavnici Sindikata obići će sve ustanove socijalne i dječije zaštite širom Crne Gore i u neposrednoj komunikaciji zaposlenima predočiti sve tačke sporazuma.

“Želim da se zahvalim svim zaposlenim u socijalnoj djelatnosti što su strpljivo decenijama čekali da i oni dobiju podršku u rješavanju stambenog pitanja. Zahvaljujem se na saradnji i razumijevanju Vladi Crne Gore, predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i generalnom sekretaru SSCG Dušku Zarubici“, dodao je Mijušković.

Potpisivanju sporazuma, kako je rekao, predhodila je četvorogodišnja intenzivna komunikacija sa resornim ministarstvima i Savezom sindikata Crne Gore.

Mijušković je kazao da Sindikat ove godine, zbog epidemije korona virusa, nije organizovao tradicionalno godišnje druženje i da su odlučili da sve ustanove socijalne djelatnosti nagrade plaketom za doprinos socijalnoj i dečijoj zaštiti.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica čestitao je predsjedniku Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti na unaprijeđenom socijalnom dijalogu i postignutom sindikalnom uspjehu u kratkom periodu.

On je podsjetio da je prije dvije godine SZSD postao članica Saveza sindkata Crne Gore i istakao da, ako se ovakav rad nastavi, neće izostati ni uspjeh na sindikalnom polju.

Ovo je još jedna potvrda kvalitata socijalnog dijaloga, koji smo uspjeli da, kako je dodao, na nivou Crne Gore podignemo na jedan zadovoljavajući nivo.

Najnovije

U ponedeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, uz uslove za povremeno mjestimičnu kišu ili pljusak i grmljavinu. U jutarnjim satima u južnim i centralnim...

Klatenburg: Igrač Čelsija je htio da me bije

Jedan od najpoznatijih engleskih arbitara Mark Klatenburg piše knjigu koja će uskoro biti objavljena pod nazivom ''Zviždač''. Tabloid ''Dejli Mejl'' je objavio jedan dio knjige...

Ivanović: Ne znamo je li Milatović na Oksfordu izučavao vjeronauku, ali statistiku sigurno nije

Poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović komentarisao je objavu ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, koji je ranije danas objavio da je ekonomski oporavak u...

ESMT- hibridna nastava u budućnosti?

Hibridna nastava, kao obrazovni koncept koji gleda u budućnost, dobija na značaju zbog stalne opasnosti od pandemije. Evropska škola za menadžment i tehnologiju (ESMT)...

Serija A: Miha ostaje bez posla nakon šestice u Milanu

Poraz Bolonje od Intera (6:1) mogao bi da bude i posljednji meč na klupi za Sinišu Mihajlovića. Kako prenosi ''Tutomerkatoveb'', uprava Bolonje razmišlja o promjeni,...

Najčitanije

Povezano

DPS: Nova vlast obustavila podršku za finansiranje usluge Pomoć u kući

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je po projektu “Nastavak reforme sistema socijalne zaštite“ od jula 2015. godine do marta 2020. godine finansiralo uslugu “Pomoć...

Sjutra isplata materijalnih davanja iz oblasti socijalne i dječje zaštite

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je obezbijedilo sredstva za isplatu materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za oktobar u iznosu od 7,039,526 eura....

Danas isplata materijalnih davanja

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za septembar počela je danas, a za te svrhe Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedilo je...

Purišić-Edwards: Nastavak dobre saradnje Crne Gore i UNHCR-a

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sastao se sa v.d. novog šefa kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, Adrianom Edwardsom, saopšteno je iz Ministarstva. Tom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve