Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Potpisan Memorandum o saradnji Budve i bokeljskih opština za Evropsku prijestonicu kulture

Potpisivanjem ovog memoranduma formalizovana je saradnja Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prijestonice kulture i time dodatno ojačava konceptualni i programski okvir kandidature Budve koja se, zajedno sa Skopljem, našla u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine

U kabinetu predsjednika Opštine Budva potpisan je Memorandum o saradnji Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prijestonice kulture “Budva Boka 2028” kojim se Budva kandiduje za ovu prestižnu evropsku titulu u oblasti kulture.

Memorandum su potpisali ministarka kulture i medija Crne Gore Maša Vlaović, predsjednik Opštine Budva Milo Božović, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

Memorandum naglašava važnost i značaj ideje Evropske prijestonice kulture, najvećeg projekta Evropske unije iz oblasti kulture, prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine, a predmet i cilj ovog memoranduma je saradnja na projektu „Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”, zajedničko koncipiranje kulturno-umjetničkog programa, priprema prijave i realizacija projekta u slučaju pobjede u finalu procesa kandidovanja.

Potpisnici memoranduma saglasni su da zajedničke aktivnosti na planu realizacije Evropska prijestonica kulture sprovode u sljedećim oblastima, kroz saradnju na izradi i razvoju finalne aplikacione knjige (Bid Book), formiranju organizacionog tima koja će se baviti realizacijom projekta, planiranju, pripremi, organizaciji, realizaciji i sufinansiranju ovog projekta prije, tokom i nakon godine titule, a posebno programa koji se realizuju na teritoriji opština potpisnica memoranduma i od strane institucija, organizacija i pojedinaca sa teritorije pomenutih opština.

Potpisivanjem ovog memoranduma formalizovana je saradnja Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prijestonice kulture i time dodatno ojačava konceptualni i programski okvir kandidature Budve koja se, zajedno sa Skopljem, našla u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Varja
10.03.2023-18:32 18:32

Fuj
Sramotnici
A đe vi je Kotor
Četničine