Subota, 24 Septembra, 2022
Rubrika:

Potpisan dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i SZO

Potpisan dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za 2022-2023. godinu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge potpisali su sinoć u Budvi dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za 2022-2023. godinu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, šefica Kancelaije SZO za Crnu Goru Mina Brajović i članica Stalnog komiteta Reagionalnog komiteta SZO i načelnica u Ministarstvu zdravlja Mirjana Đuranović.

Zahvaljujući se regionalnom direktoru i šefici Kancelarije SZO Brajović na dosadašnjoj podršci i partnerskom odnosu SZO prema Crnoj Gori, naročito u toku pandemije COVID-19, ministarka zdravlja je pohvalila inovativan i dinamičan pristup koji Regionalna kancelarija na čelu sa dr Klugeom sprovodi u ovom momentu.

“Prethodne dvije godine predstavljale su ogroman izazov za cijeli svijet. Koronavirus i posljedice koje ostavlja za sobom duboko su potresle sve sfere društva, niko nije pošteđen. Sveukupna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u prošloj godini bila je usmjerena na jačanje nacionalnih kapaciteta za pružanje odgovora na COVID: koordinaciju, kliničko upravljanje, nadzor, ulazne tačke, prevenciju i kontrolu infekcije, dijagnostiku, komunikaciju rizika”, istakla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, sporazumom su definisana tri ključna prioriteta, sa krajnjim ishodima i to visokokvalitetne zdravstvene usluge usmjerene na ljude, bazirane na jakoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zatim osiguranje finansijske zaštite i pristup ljekovima i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema u vanrednim situacijama.

Ministarka je kazala da su ciljevi i ambicije kojima teži rad na nekoliko frontova istovremeno, jer su, kako je naglasila, jednako važni i oni drugi pacijenti, koji nisu stradali od posljedica Covid-19, kao i postkovid sindrom, koji će sigurno uzeti svoj danak.

“Prvo i osnovno primarna zdravstvena zaštita, prevencija, digitalizacija, inovacije, zdravi stilovi života, ekološka sredina i zdrava hrana, porodična medicina i palijativna njega i da ne zaboravimo obavezno mentalno zdravlje”, navela je ministarka zdravlja.

Ona je uputila izraze iskrenog saučešća zbog preko pet miliona ljudskih žrtava koje su se desile kao direktna posljedica pandemije Covid-19.

“Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radi na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstene zaštite”, kazala je  Borovinić Bojović.

Regionalni direktor Hans Kluge pozdravio je napore u sprovođenju sveobuhvatnih mjera u kontroli pandemije i čestitao ministarki zdravlja na snažnom liderstvu u borbi protiv pandemije.

Podsjetio je da u akutnoj fazi pandemije sa detektovanim novim sojem Crna Gora i ostale zemlje članice treba snažno da insistiraju na podizanju nivoa vakcinacije, administriranju buster doza, upotrebi maski u zatvorenom prostoru, boljem provjeravanju zatvorenih prostorija i ažuriranju kliničkih smjernica za liječenje oboljelih. Novi talas se ne može spriječiti, ali možemo smanjiti broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

U tom smislu dr Kluge je istakao značaj finansijske podrške Vlade SAD-a koju će implemntirati SZO kao pouzdan, strateški partner Vlade Crne Gore, u pravcu povećanja obuhvata vakcinacijom. Dodao je da je partnerstvo sa EU od krucijalnog značaja i da će SZO i EU tražiti inovativni pristup u promovisanju benefita vakcinacije kao mjere koja spašava živote u pandemiji.

Direktor Kluge je posebno istakao važnu ulogu Crne Gore u vođenju Centralne evropake inicijative. Izrazio je zahvalnost Vladi Crne Gore za pozicioniranje zdravlja u samom srcu oporavka od globalne pandemije i činjenici što je prepoznata jedinstvena uloga SZO u upravljanju globalnim i regionalnim naporima u kontroli pandemije, kao i unaprijeđenju zdravlja i dobrobiti građana, kao pretpostavke inkluzivmog i održivog rasta i razvoja.

On je ponovio da SZO ostaje posvećen partner Ministarstvu zdravlja i da je jedan od ključnih prioriteta finalizacija Nacionalne zdravstvene politike sa fokusom na integrisano pružanje kvalitetnih, jednako dostupnih zdravstvenih servisa sa snažom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.

Iskazao je spremnost za iniciranje dijaloga sa ministrom finansija i ministarkom zdravlja o modalitetima unaprijeđivanja finansijske zaštite građana u Crnoj Gori, prilikom korišćenja zdravstvene zaštite, finansijske održivosti zdravstvenog sistema i plaćanja zdravstvenih usluga u funkciji učinka, boljih rezultata i zdravstvenih ishoda, a ne kapaciteta bez obzira na kvalitet pružene zdravstvene zaštite.

Najnovije

Crna Gora domaćin EP za igračice do 17 godina

Crna Gora će naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina, odlučio je Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) na sjednici...

Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji bježe

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za Ruse koji bježe iz zemlje jer su u opasnosti zbog...

Londonski sud odlučio u korist Adriatic Propertisa

Londonski Međunarodni arbitražni sud (LCIA) odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, čiji je zakupac...

Tuzović: Glas za naš pokret je glas za staru Podgoricu, za Titograd i za...

Očuvanje duha stare Podgorice i nastavak razvoja glavnog grada, kao moderne, evropske metropole, naša je vizija za naredni četvorogodišnji period, poručio je Edin Tuzović, kandidat...

Izložba slika Đorđa Rašovića: Iluzija života otvorena u Herceg Novom

Galatea Gallery Podgorica i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića...

Najčitanije

Povezano

Odbor nije imao pravo da predloži Božovića za predsjednika Opštine

Demokratska Crna Gora uputila je danas otvoreno pismo VD Upravnog suda Muzaferu Hadžajliću radi poništenja Odluke Odbora povjernika opštine Budva o izboru predsjednika opštine Budva, broj...

Vakcinacija djevojčica od devet godina HPV vakcinom počinje u ponedjeljak

Na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi...

Njemačka ekspertiza za lakše ispunjenje obaveza u poglavlju 8 – Konkurencija

U okviru memoranduma o saradnji potpisanog između nadležnih ministarstava u oblasti ekonomije između Njemačke i Crne Gore, 15. i 16 septembra održan je sastanak...

Utvrđen prijedlog odborničke liste koalicije DPS, SDP, SD, GI 21. maj i LP za izbore u Budvi

Na sinoć održanoj sjednici Opštinskog odbora DPS Budva jednoglasno je usvojen prijedlog liste odbornika novoformirane koalicije za lokalne izbore DPS, SDP, SD, GI 21....

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve