Postupak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspiše javni poziv za izbor ombudsmana, iako ga na to zakon ne obavezuje, dobar je potez i nesumnnjivo će biti pozitivno ocijenjen od strane Evropske komisije, kaže u razgovoru za Novu M šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23 koje se odnosi na ljudska prava Marijana Laković Drašković.

Milo Đukanović

Time se, kako objašnjava obezbjeđuje transparentnost u njegovom izboru.

“Transparentnost ovog obima nije praktikovana u ranijim procedurama za izbor zastitnika. Postupak predsjednika CG nesumnjivo je izraz njegove volje da se putem maksimalne transparentnosti obezbijedi ličnost adekvatna funkciji koju treba da obavlja, odnosno ličnost visokog licnog i profesionalnog autoriteta”, kazala je Laković Drašković.

U došadasnjoj praksi predsjednik Crne Gore predlagao je jednog kandidata, potom obavljao konsultacije sa predstavnicima NVO sektora i stručne javnosti, objašnjava Laković.

Raspisivanjem javnog poziva, prije nego Đukanović parlamentu predloži kandidata za zaštitnika ljudskih prava, u igri će biti više njih. Ovaj potez će, smatra Laković Drašković, biti pozdravljen i od strane EK jer će pozitivno uticati na evropski put naše države.

“Rad i funkcionisanje institucije Ombudsmana EK pomno prati kroz poglavlje 23. Smatram da će ovakav postupak predsjednika Crne Gore naići na jako dobar odjek u EK kao i državama članicama”, ocijenila je Laković Drašković.

Ljudska prava su, podsjeća Laković Drašković, svakodnevna i obična prava koje ostvaruju građani u dnevnom kontaktu sa državom i njenim organima, ali i sa ljudima oko sebe. S toga je izbor Ombudsmana i te kako važan.

“Zato je važno za naše građane i građanke ko je osoba koja je na čelu tako važne nezavisne insitucije koja preduzimajući mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, obezbjeđuje jačanje institucija sistema, a sami učinak institucije u najvećoj mjeri se bazira na ličnom i profesionalnom autoritetu čelnog čovjeka institucije, samog Ombudsmana”, navela je ona.

Podsjetimo, javni poziv za izbor zaštitnika ljudskih prava raspisan je juče i trajaće dvije sedmice, a do sada je funckciju obavljao Šućko Baković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve