Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Poštuj život vrati oružje: Vraćeno preko 2,9 hiljada komada vatrenog oružja

Odredbe Zakona o oružju u članu 33 propisuju, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

Uprava policije sprovodi akciju ,,Poštuj život vrati oružje“ kroz koju, shodno Zakonu o oružju građani mogu bez bilo kakvih pravnih posljedica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira da li oružje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ, saopšteno je iz Uprave policije.

“Način na koji građanin oružje može predati je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju. Od stupanja na snagu Zakona o oružju građani su dobrovoljno vratili 2.929 komada vatrenog oružja, 521 minsko eksplozivno sredstvo (najčešće ručne bombe), 1453 komada djelova oružja, 61.159 komada metaka različitog kalibra”, kažu u UP.

Podsjećaju, odredbe Zakona o oružju u članu 33 propisuju, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana.

“Pozivamo građane da o eventualnim saznanjima da druga lica posjeduju nelegalno oružje i krše odredbe Zakona o oružju, pozivom na broj 122 anonimno upoznaju službenike policije, koji će u najkraćem mogućem roku shodno svojim ovlašćenjima preduzeti zakonom propisane mjere i aktivnosti kojim će spriječiti dalje zloupotrebe i kršenje zakona”, zaključuju u UP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve