Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Poslanik DNP-a, Srbin Dragan Bojović svetitelja Srpske crkve Joanikija Lipovca proglasio FAŠISTOM!

Joaniikije Lipovac je kao iskreni podržavaoc fašizma bio centralni gost na Petrovdanskom saboru 1941. i svojim prisustvom je u potpunosti podržao sve odluke okupacionih fašističkih vlasti. Dakle, ako je, kako reče Bojović Petrovdanski sabor bio ''klasični fašistički skup'', onda Dragan Bojović, u to ne treba sumnjati, i svetitelja Srpske crkve Joanikija Lipovca smatra FAŠISTOM.

Za aktuelno.me

Piše: Miroslav Ćosović

Potpredśednik Demokratske narodne partije Dragan Bojović, 10. novembra ove godine je u Skupštini Crne Gore, na śednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao za Petrovdanski sabor koji je održan 12. jula 1941. na Cetinju – da je to bio klasičan fašistički skup.

Ovo je istakao i list Dan u članku “Bojović na Odboru za pravosuđe: Petrovdanska skupština je bila klasičan fašistički skup” (10. XI 2022)

PETROVDANSKI SABOR 1941. GODINE

Skup koji je u istoriografiji dobio naziv Petrovdanski sabor, održan je 12. jula 1941, u Zetskom domu na Cetinju, pod pokroviteljstvom italijanskih fašističkih okupacionih vlasti.

Istoričar Radoje Pajović, odličan poznavalac II svjetskog rata kod nas, za koga svi znamo da je do kraja života (umro 2019) bio veliki poštovalac crnogorskih komunista, u knjizi “Kontrarevolucija u Crnoj Gori – četnički i federalistički pokret 1941-1945” (Obod, Cetinje, 1977), napisao je: “Sabor je zakazan za 12. jul (Na Petrovdan, po čemu je i ime dobio), ”u atmosferi nesigurnosti i nezadovoljstva”, kako je zabilježio Macolini. . .  Deklaracija nije  bila izraz narodne volje već je pripremljena u Rimu. Nijesu je prihvatili čak ni mnogi separatisti, koji su inače sarađivali sa okupatorom.” (str 71, 73 i 74)

U ovoj Deklaraciji koja je napisana u Rimu, stojalo je, i to je pročitano na Petrovdanskom saboru – da se “Crna Gora proglašava za suverenu i nezavisnu državu u obliku ustavne monarhije.” (ista knjiga Pajovića, str 73)

Istoričar Novak Adžić piše: “Od 65 pozvanih na Petrovdanski sabor, 12. jula 1941. godine, nijesu stigli dr Novica Radović, Krsto Popović, Petar Plamenac i još 17 izabranika. Krsto Popović je ostao u Cucama, u koje se vratio 11.jula 1941. godine sa pripremne sjednice Petrovdanskog sabora. Petar Plamenac je takođe 11.jula napustio Cetinje i otišao je ne kazavši gdje, tako da ga nijesu mogli pronaći. Dr Novica Radović je uoči zasjedanja Petrovdanskog sabora bio pozvan na razgovor kod grofa Macolinija. Oni su se dugo zadržali u razgovoru. Na njega je Macolini vršio pritisak da učestvuje u radu Sabora, ali je Radović to odbio.” (ADŽIĆ: Petrovdanski sabor 12. jula 1941. godine, Portal Analitika, 12. jul 2016)

Dakle, Krsto Zrnov Popović, vojni vođa Božićnog ustanka januara 1919. godine, nije učestvovao u radu Petrovdanskog sabora.

Deklaracija koja je pročitana na Petrovdanskom saboru nije proizvela nikakve posljedice.

Radoje Pajović još piše: “Trinaestojulski ustanak, međutim, onemogućiće italijanskom okupatoru i to i svako drugo rješenje u vezi sa fašističkim kombinacijama oko uspostavljanja separatne crnogorske države.” (ista knjiga Pajovića, str 69)

“SVETI” JOANIKIJE LIPOVAC PRISUSTVOVAO PETROVDANSKOM SABORU, KAO CENTRALNI GOST

Joanikije Lipovac je u maju 1999. godine, od strane Sinoda SPC (od strane Kačavende, Pahomija Gačića, Filareta Mitraljesca Mićevića, Atanasija Jeftića..) u Beogradu proglašen svetiteljem i ta je vijest tada dobila malo publiciteta jer je u toku bilo NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Tako je Lipovac proglašen svetim, a on je osoba koju je iznimno teško povezati sa svetošću. U crnogorskom narodu prema njemu ne vlada kult poštovanja, već kult prezrenja, jer je bio vjerni saradnik fašista – i talijanskih i njemačkih.

Lipovac je rođen 1890. godine u Stolivu, školovao se na bogosloviji u Zadru, a potom je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U decembru 1940. godinde Sinod SPC u Beogradu ga je postavio na mjesto Mitropolita crnogorsko-primorskog.

Komunisti su ga na kraju rata pronašli, odveli u Srbiju i ubili. Grob mu se ne zna. Bila je to jedna od brojnih komunističkih nerazumnih odluka, svakako su mu trebali suditi zbog otvorene i zdušne saradnje sa okupatorom.

Joanikije Lipovac je 17. aprila 1941. na Cetinju dobro raspoložen dočekao talijanske fašiste, koji su snimili film o svom dolasku na Cetinje, taj film  koji traje 01:24 možete pogledati na sajtu YouTube (“Cettigne, la capitale occupata dalle nostre truppe. L'alza bandiera. I principali edifici”), postavila ga je talijanska državna kinematografska kuća.

Lipovac je 16. maja 1941. godine, ispred Cetinjskog manastira dočekao i talijanskog kralja Vitoria Emanuela III, taj događaj je takođe filmski snimljen i nalazi se na sajtu YouTube – link (“Cettigne – La visita del Re Imperatore”).

Joaniikije Lipovac je kao iskreni podržavaoc fašizma bio centralni gost na Petrovdanskom saboru 1941. i svojim prisustvom je u potpunosti podržao sve odluke okupacionih fašističkih vlasti.

Dakle, ako je, kako reče Bojović Petrovdanski sabor bio “klasični fašistički skup”, onda Dragan Bojović, u to ne treba sumnjati, i svetitelja Srpske crkve Joanikija Lipovca smatra FAŠISTOM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
24.11.2022-07:44 07:44

Ništa iznenađujuće od organizacije koja je vječito služila okupatorima, prvo turskoj, onda italiji i njemačkoj, a i danas služe rusiji. Jednom sluga okupatoru vječno na tom putu. Za vremena turskog zemana ubirali su harač od raje i čuveni danak u krvi, za vrijeme talijana i njemaca su podržavali kolaboraciju i sastavljali spiskove ljudi koji su se njoj protivili i predavala ih okupatorima koji su na osnovu njih hapsili, utamnjičavali i strijeljali patriote. Korito, otekle kulje i nabrekla guzica su im mjera svega pa i vjere. Pih i na njih i na sve one koji ih prate, a sve ovo znaju.

Pe Pera
24.11.2022-07:54 07:54

I Njegoš je bio velikosrpski fašista, borio se protiv turaka i arbanasaa i govorio da je srbin… strašno! Zaveli ga Vučić i Putin……

Goran
24.11.2022-08:41 08:41
Reply to  Pe Pera

Evo ga još jedan kome su rekli da mu je tata maloumnik i da nije znao što priča kad mu je rekao da je Crnogorac, već da mora biti Srbin zbog Njegoša. Upecali imbecila na foru.

džudović
24.11.2022-09:22 09:22
Reply to  Pe Pera

Mora da si ti čuo kako Njegoš za sebe veli da je Srbin. Svaka čast, toliko godina imaš i dobro pamtiš!

Tara
24.11.2022-11:22 11:22
Reply to  Pe Pera

Ne bleji..avetinjo..lazove!

Ancy
24.11.2022-10:38 10:38

Njegoš nije bio etnički Srbin, niti je ikad kročio na tlo vazalne osmanske kneževine Srbije. Srbe nije nimalo cijenio nazivao ih je veselom srbadijom.

Tara
24.11.2022-11:25 11:25

Ovo mi je bio prvi put da cujem za ovog popa….citala sam cesto da su cetnici..saradjivali sa njemackim..i italijanskim fasistima..i dan danas to rade..

Ja sam posleratno..dijete..

Janko
24.11.2022-13:15 13:15
Reply to  Tara

Joanikije Lipovac je bio najveći kvisling na Balkanu, U svemu je podržavao fašiste i italijanske i njemačke. Njegova bogoslovija je jedina pravoslavna bogoslovija koja je radila tokom II svjetskog rata.

Tara
24.11.2022-15:05 15:05

Ovaj Bojovic i njegova zena smrti..su na isti nacin serbonacisti..

džudović
27.11.2022-09:36 09:36
Reply to  Tara

Neko se drogira a neko pripit kao Dragan daje mrsomudne izjave. U Skupštini piju i jedu na račun poslaničkih klubova, tj. džabe.