Amfilohije Radović je biznismen – tvrdi srpski portal „Vidovdan”, blizak Irineju Buloviću, episkopu bačkom SPC i članu Sinoda SPC.

foto Vidovdan

„U Registru Privrednog suda pronalazimo Amfilohija u preduzeću ODIGITRIJA D.O.O.”, navodi portal.

ODIGITRIJA D.O.O. je registrovana kao putnička agencija, sa sjedištem u Budvi, na adresi Naselje Svete Petke C-2.

Amfilohije je – predsjednik odbora direktora ODIGITRIJA D.O.O.

Prema crkvenim pravilima, episkop (mitropolit) ne može imati privatnu svojinu. ODIGITRIJA D.O.O. je nominalno u vlasništvu Amfilohijeve Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

U članku „Da li Amfilohije Radović ima privatne svojine u Crnoj Gori?”, navodi se da se Amfilohijeva mitropolija u katastru pojavljuje kao vlasnik objekata u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj SPC, a to je nedopustivo po crkvenim pravilima. Jer, Amfilohijeva mitropolija „nije Patrijaršija pa da ima stavropigijalno pravo, tj. ekstrateritorijalne svetinje”.

Portal Vidovdan

Eparhija budimljansko-nikšićka i MCP imaju svoje PIB brojeve. Pretraga katastra Uprave za nekretnine Crne Gore, tvrdi srpski portal, rezultira „uznemirujućim činjenicama”.

„Mitropolija ima svoje posjede u okviru Eparhije budimljansko-nikšićke – na primjer, Manastir Brezojevice kod Plava”.

Amfilohije se, zaključuje „Vidovdan”, „pružio i izvan granica MCP”, a uz to, iz katastarskog titulisanja vlasništva nad crkvama i manastirima, „izbacio je naziv Srpske pravoslavne crkve”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve