Bio je to odraz očaja i bunta. Tako crnogorski književnik Milorad Popović tumači nedjeljnu masu od 50 hiljada ljudi koja je na ulicama Podgorice protestovala zbog nove prosrpske vlasti.

Patriotskom skupu u Podgorici prisustvovalo je oko 50 000 ljudi

“Ne damo državu”, “Crna Gora se zasitila četničke slobode” i “Velikosrpski projekat je poražen” samo su neke od poruka koje su se mogle čuti na skupu.

Uz brojne crnogorske zastave, bez ikakvih stranačkih obilježja, uz veličanstvenu bakljadu i “Bella Ciao”, proevropska Crna Gora jasno je pokazala šta misli o dolasku na vlast bloka stranaka koje, uz zdušnu podršku Srpske pravoslavne crkve, negiraju crnogorsku naciju i pravo na vlastitu državnost.

Je li to znak da se Crna Gora neće predati tako lako, bilo je pitanje Slobodne Dalmacije za Popovića.

“Ovdje u Crnoj Gori, poslije 1998. godine, otkad se Milo Đukanović odvojio od Miloševićeve politike, izbori nikada nijesu bili pitanje demokratije. Uvijek je to bilo pitanje života i smrti”, kaže ugledni književnik, jedan od utemeljivača crnogorskog PEN kluba, član Evropske akademije poezije i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

“Velikosrpska politika ne priznaje crnogorsku naciju, ne priznaje crnogorsku posebnost, kao ni pravo Crne Gore da bude slobodna nacija i slobodna država. Ovo u nedjelju bio je odraz očaja, bunta, nepristajanja na to da budemo poništeni kao nacija, puno više nego odgovor na pitanje hoće li Crnom Gorom vladati ova ili ona stranka”, ističe Popović.

Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, podsjeća Popović, vladala je dugo godina i o njoj postoje kontroverzna mišljenja. No, pritom se ne bi smjela zaboraviti jedna važna činjenica.

“Glavnu okosnicu buduće vlasti čini grupacija koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su prvostepenim presudama osuđeni na višegodišnje robije zbog pokušaja državnog udara na dan prošlih parlamentarnih izbora. Te 2016. pokušao se spriječiti ulazak Crne Gore u NATO. Imalo inteligentnom čovjeku samo je ta činjenica dovoljna da razumije zašto je to bio tako veliki protest i zašto u Crnoj Gori postoji jedan vatreni strah od nove vlasti”, zaključuje Popović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve