Popović: Organizatori protesta ne komentrišu presudu jer ih dvije trećine podržavaju Karadžića

Dobitnik Trinaestojulske, Njegoševe i nagrade Meša Selimović, književnik Milorad Popović, u izjavi za Antenu M kaže da su organizatori uličnih protesta očekivno izbjegli da saopšte stav o presudi Radovanu Karadžiću, a posredno i o fašizmu i genocidu, jer “dvije trećine šetača podržava Karadžića, Mandića, Amfilohija”.

”Neodređen stav organizatora protesta povodom presude Radovanu Karadžicu pragmatičan je. A, onima koji su prepoznali ideološku i logističku podršku novog pokušaja vaninstitucionale promjene vlasti – očekivan. Lideri protesta nijesu se izjasnili o Karadžicu, posredno ni o fašizmu i genocidu, kao što neće ni o identitetskim pitanjima, NATO-u, priznanju Kosova, Zakonu o vjerkim zajednicama, jer barem dvije trećine šetača podrzava Karadžića, Mandića, Amfilohija. Iza socijalne demagogije koja ima uporište u raznim deformacijama i slabosti vlasti krije se namjera radikalne restauracije i poništenja prozapadnog, tačnije pronatovskog kursa”.

Popović insistira na sličnosti sa dešavanjima od prije tri decenije, koja  su dovela do raspada SFRJ.

”Ovo je kopiranje Antibirokratske revolucije primjereno novim okolnostima. Dakle, bez dijela tradicionalne institucionalne logistike: KOS-a, saveznih organa, plemenskih skupština, ali sa jednako živahnom Srpskom pravoslavnom crkvom.”

Komentari

avatar