Poziv mitropolita crnogorsko primorskog da se glasaju odnosno ne glasaju određene partije, pisac Milorad Popović vidi kao višegodišenje aktivnosti Amfilohija koji se, kako kaže, bavi politikom s ciljem da destruira crnogorsku državnost. Komentarišući auto-litije koje su organizovane, iz Beograda ka Crnoj Gori, Popović smatra da je u pitanju akt agresije prema suverenoj državi, te da bi crnogorska vlast, zbog toga, trebala da upozori kako srbiju tako i međunarodne organizacije.

Milorad Popović

Crnogorski pisac Milorad Popović, nije iznenađen pozivom jednog vjerskog poglavara da se glasaju odnosno ne glasaju određene partije.

“Riječ je već o davnom višegodišnjem aktivnosti mitropolita Amfilohija. Od kad je došao u Crnu Goru 1990. godine, on ništa drugo i ne radi osim što se bavi politikom sa ciljem da urniše da destruira crnogorsku državnost i nacionalnost. Sticajem okolnosti ovi posljednji izbori su pokazali da su njegove namjere sad potpuno ogoljene”, kaže Popović za TVCG.

U predizbornoj kampanji se uglavnom poštuju mjere NKT-a. Ipak, to nije slučaj sa slikama koje posljednjih dana dolaze od onih koji, kako kaže Popović, ne rade ništa drugo što nijesu radili 90-ih godina.

“Pa riječ je o jednom doktrinarno, opsjednutim zlom, SPC… I oni danas s ovim novim bioteorizmom ne rade nista drugo nego što rade 90-tih godina, kad su onaj nesrećni srpski narod iz Hrvatske i bosanske krajine gurali u ratove, u pogibije, u nesreće”, navodi Popović.

I danas oni, kaže Popović, na gotovo istovjetan način govore o ugroženosti svetinja i srpstva sa željom da kako kaže, nastave put koji je prije svega srpsku naciju skupo koštao posljednjih 30 godina. Crnogorski pisac ocjenjuje i da iza auto-litija iz Srbije odnosno Beograda, koje su organizovane nekoliko dana uoči izbora, stoji želja za stvarajem dodatnih tenzija u Crnoj Gori.

“Da se destabilizuje i konačno vjerovatno i okupira. Sama činjenica da sin predsjednika Srbije i neupitnog lidera političkog života Srbije, učestvuje u tome, tome daje jednu dodatno značenje i smatram da crnogorska vlast prije svega bi morala da napravi jednu notu, da upozori, kako srbiju, tako i međunarodne organizacije da je u pitanju jedan klasični akt agresije prema jednoj suverenoj naciji i državi”, poručuje Popović.

Komentarišući formiranje specijalnog tima vlade Srbije, za zaštitu srpske duhovne baštine u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu, Popović kaže da se taj tim formira isključivo zbog Crne Gore u kontekstu jačanja kako kaže, srpskog ektremizma.

“Ako su cetinjski manastir i manastir Ostrog ako su dio sprske kulturne baštine, onda nema rezona da postoji Crna Gora, onda nema ni crnogorske kulture ni crnogorske nacije jer ovaj, u Cetinjskom manastiru je vise od dva vijeka je bila i sekularna vlast crnogorska što će značiti i da je muzej kralja Nikole i Biljarda da takođe nijesu crnogorski u tom smislu to je u slijedu ove opšte politke i stanja”, navodi Popović.

Prethodne parlamentarne izbore, umnogome je obilježio slučaj, koji je javnosti poznat kao pokušaj terorizma. Do novih izbora ostalo je nekoliko dana.

“Da nismo primljeni u NATO, mogao bih sa velikom sigurnošu tvrditi da se ponovo prirpema neko zlo u Crnoj Gori, međutim, problem je što ovi koji bi to organizovali oni lako žrtvuju tuđe zivote. Međutim, teško da će se iko od njih pojaviti kao lider tog destruktivnog pokreta u Crnoj Gori”, navodi Popović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve