Najavljeno nevrijeme je napravilo velike probleme u većem dijelu Crne Gore. Brojne kuće su poplavljene, a i putevi su pod vodom. Najgore je bilo u Nikšiću i Kolašinu. Nikšićke porodice Nikolić, Vujović i Marković napustile su svoje domove. Glavni putni pravci Podgorica – Kolašin, Bijelo Polje i put do Pljevalja preko Đurđevića Tare juče su bili u prekidu.

Najugroženija su juče bila naselja u okolini Nikšića, Gornje polje, Miločani, Mokra njiva, Glibavac i Broćanac. Oko tridesetak kuća u naselju Miločani je odsječeno, a put preko Mokre njive ka Brezoviku je zatvoren, pa se vozila preusmjeravaju obilaznicom. Mještanin Nikola Radulović strahuje da će nivo vode rasti.

“Haotično je stanje. Jedan čitav dio sela Miločani je odsječen, ne može se prići ni sa koje strane, jednostavno sve je potopljeno. Snalazimo se da dođemo do kuća. Moja kuća nije za sada ugrožena, ali kuća gdje mi je brat i majka je ugrožena. Poplavljeni su objekti, štale, garaže. Voda prijeti farmama Živkovića, Vučinića. Haos je. Slično je bilo prije neki dan, a sada se pogoršalo”, istakao je Radulović.

Situacija je zabrinjavajuća i u Mokroj njivi, put prema Brezoviku je zatvoren, a Zeta je zatvorila i okna Brezovačkog mosta što se do sada, prema tvrdnjama mještana, nije dešavalo.

“Ovo je nezapamćeno ovako u Mokroj njivi. Šta se dešava ne znamo. Da li se zatvaraju propusti. Čuo sam da je u Zetu nešto nabačeno. Ako se ovo ne riješi ne znamo šta će biti. Od 1975. godine živim u Mokroj njivi i ne pamtim ovakve poplave. Ovuda se ne može ni do prodavnice proći. Zeta nema kud da otiče, ovo je neobjašnjivo”, kazao je mještanin Mokre njive Vladimir Musić.

U Mokroj njivi vatrogasci su sa poplavljenog puta izvlačili brojna vozila. “Brat je pokušao da prođe prema gradu, ali auto se izgasio i tu ostalo. Morala je vatrogasna ekipa da dolazi. Ne može se put Miločana. Ovako nikada nije bilo da rijeka začepi okna mosta i da ide voda na put”, kaže Jauković. Ništa bolja situacija nije ni u Broćancu. Ekipa Službe zaštite i spasavanja čemcem je došla do tri kuće porodice Nikolić u koje je voda prodrla i preko metra, dok je desetak kuća potpuno odsječeno. Iz Broćanca je oko 17 sati juče čamcima evakuisano osam članova porodica Nikolić i Vujović. Sava Nikolić koji je vatrogasce navodio kako najlakše da dođu do kuća njegove braće kaže da je situacija alarmantna i da se u Broćancu do sada nijesu dešavale ovolike poplave.

“Od 1970. godine svake druge godine se dešavaju poplave, međutim, ovako nije se ranije dešavalo. Od kada je urađena slanska brana i tada zavjesa inekciona koja je urađena oko jezera, deset puta do sada je plavilo i voda je dolazila do vrata od kuće, plavilo je čitavo imanje. Ove godine ovo je jedinstven slučaj. Sad je poplavilo i kuće i sve. Tu su mi kuće braće i njihovih porodica. Sve je poplavilo, sve uništeno. Šta ćemo, žive glave da izvuku, ništa drugo ne mogu. Mislim da će voda još da raste, ali šta ćemo”, istakao je Nikolić. Porodica Dušana Markovića, kojoj je voda prodrla u kuću i pomoćne objekte, napustila je tokom dana svoj dom. Uspjeli su da evakuišu i stoku, a vatrogasci nijesu stigli da im pomognu, pa su sami morali da izađu iz kuce. Područno odjeljenje OŠ “Ivan Vušović” sa Vidrovana u Miločanima takođe ne radi već dva dana. Služba zaštite i spašavanja juče je primila preko pedeset dojava za intervencije. Načelnik Ve selin Gardašević ističe da su tri ekipe na terenu i oko 15 vatrogasaca u pripravnosti.

“Mi smo od jutarnjih sati primili preko 50 poziva, tako da smo rasporedili ekipe na terenu po prioritetima. Dio Gornjeg polja je poplavljen, imamo poplave u dijelu Broćanca, Crnodola. Na terenu su tri ekipe i angažovano je oko 15 vatrogasaca koji su u pripravnosti za ne daj Bože”, istakao je Gardašević.

I u Kolašinu je juče došlo do izlivanja rijeka na više lokacija, gdje je određeni broj objekata bio pod vodom. Rukovodstvo kolašinske opštine stoga se obratilo Direktoratu za vanredne situacije, pa su i pripadnici Vojske Crne Gore stavljeni na raspolaganje u funkciji sistema zaštite i spasavanja i saniranja posljedica nepogode koja je pogodila ovu opštinu.

Situacija je alarmanta u više prigradskih naselja Sjerogošte, Blatina gdje je odsječena kuća Vujisića, kojima se rijeka Plašnica izlila oko cijelog imanja i do njih se ne može prići, niti pomoći kao ni porodici Matijašić. Voda je prodrla i u kuću Radenka Rakočevića. Krivača se takođe izlila na Blatini preko asfalta, a kako su kazali iz opštinskog kriznog štaba pokušaće do noći sa mašinama da je nekako ukanale. “Plašnica je ogromna i poplavila je više imanja na Blatini. Pčinja je takođe napravila velike probleme i u Lugovima nadomak Kolašina kod pumpe, ugrozila je nekoliko kuća pored same magistrale, jer se Pčinja izlila sve do magistralnog puta. Sve mašine Komunalnog preduzeća su na terenu a takođe su na kriznim područjima i pripadnici Službe zaštite i spašavanja. Intervenisali smo i u gradskom jezgru Donji i Gornji Pažanj, kod nekoliko hotelijera gdje je voda probila u objekte ali smo to sanirali.

Za sada je najteža situacija u Sjerogoštu, gdje ponovo šaljemo mašine zbog puta koji je ugrižen, mještani strahuju da će velika voda potkopati put, te će tako biti odsječeni od grada”, kazao je predsjednik kolašinske opštine Milosav Bato Bulatović,koji je tokom cijelog dana na terenu, obilazeći ugrožena područja. Komandir Službe zaštite i spasavanja Željko Darmanović kaže da je na dosta mjesta situacija alarmantna te da rijeka Plašnica najviše problema stvara na Blatini i Bistrici.

“Na mnogim lokacijama smo intervenisali čak i u gradskom jezgru gdje je voda prodrla u nekoliko objekata, na Lugu pored Tare ugrožena je kuća Bata Čurovića, i tu mašine intervenišu, mi sa pumpama ne možemo, ugrožene su i njihove komšije Rakočevići. Otkinut je seoski put prema Pješčanici i to na dva mjesta, jedan dio kod pumpe put je potkopan, a u drugom dijelu rijeka je nanijela drvlje i kamenje, odsječena je porodica Braunović ali smo mi u stalnom kontaktu sa njima i za sada su dobro”, kazao je Darmanović.

Prema riječima načelnika OB Kolašin Milije Vukanića, nekoliko odrona na magistrali u Sjerogištu uklonila je mehanizacije Crnagoraputa i privatnih preduzeća. Raščišćeni su odroni i od Crkvina do Kolašina. Nadležni organi, prema njegovim riječima, zatvorili su saobraćaj za sva vozila od Podgorice do Kolašina u kanjonu Morače zbog velike vode, i tako će biti do daljenjeg. Opštinskim službama i preduzećima pomagali su gotovo svi vlasnici mehanizacije u Kolašinu.

I u Mojkovcu je juče bilo problema zbog velikih padavina.

“Situacija je trenutno kritična u Ambarinama. U tom prigradskom naselju, pored željezničke stanice, izlio se potok i ugrozio većinu kuća. U njih tri je prodrla voda. Uspjeli smo, zajedno sa ekipama Komunalnog preduzeća „Gradac“, sa kojima smo neprekidno na terenu, da ukrotimo potok, vratimo ga u korito i spriječimo veliku štetu. Opasnost, međutim, još nije prošla jer kiša ne staje. Većina potoka na području opštine, a svi su bujični, je blizu izlivanja iz korita. Tara i Rudnica su nabujale i prijeti nam, i pored našeg neprekidnog rada na terenu, realna opasnost od poplava”, rekao je rukovodilac Službe zaštite i spasavanja, Dragan Marković.

Direktor komunalnog preduzeća, Predrag Smolović, kazao je da su ekipe te firme sa mehanizaciom stalno na terenu.

“Radimo, i pored neprekidne jake kiše, sve što je do nas da pročistimo korita vodotoka i propuste atmosferskih voda kako bi spriječili polave. Obilazimo i redovno održavamo lokalne puteve, uklanjajući nanose sa njih. Nastavićemo i dalje, uz nadu da će kiša malo popustiti. Nije lako, ali mora se. Tu smo da učinimo sve kako bi minimizirali posljedice nevremena, naglasio je Smolović. Komunalno preduzeće „Gradac“ je u ponedjeljak obavijestilo građane da se zbog povećane mutnoće voda iz gradskog vodovoda ne preporučuje za piće, ukoliko se ne prokuva.

“To važi i dalje i tako će biti sve dok nevrijeme traje, i pored toga što su svi ostali parametri ispravnosti vode u redu”, rekao je Smolović.

Vodotoci rijeka i potoka u Bijelom Polju juče su tokom dana bili pod kontrolom, iako je njihov vodostaj znatno porastao. “I vodostaj Lima je znatno porastao, ali stanje još nije alarmantno da bi se preduzimale vanredne aktivnosti”, kazao načelnik Službe zaštite i spašavanja Milonja Rakonjac. Kritično je juče ujutro bilu u Meljinama oko kružnog toka gdje se izlio potok Nemila koji je nabujao i ugrozio magistralni put i okolne objekte. Poplavljene su neke prizemne prostorije kuća i poslovnih objekata, dok su se na magistralnom putu na mnogim mjestima pojavile vodene bujice. U Podgorici je zbog poplava bio otežan saobraćaj, posebno ispod nekoliko gradskih podvožnjaka. Sve gradske službe su zbog nevremena na terenu.

Van funkcije brojni putevi

Usljed obilnih padavina juče se otežano saobraćalo, dok je na pojedinim dionicama saobraćaj bio obustavljen, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG). Od 15 sati do daljnjeg je zbog vodenih bujica obustavljen saobraćaj na putu Podgorica – Kolašin kod tunela 7,8 i 9. Obustavljen je i saobraćaj na putu preko Mateševa za Podgoricu, a zbog odrona je obustavljen saobraćaj u mjestu Sokolovina, na putu Mojkovac – Đurdjevića Tara. Takođe se zbog velike količine vode jednom trakom saobraćalo i na putu Kolašin – Mojkovac, u mjestu Sjerogošte. Vozače su iz AMSCG upozorili i na učestale odrone duž klisura i usjeka. Na sajtu AMSCG naveli su juče i da je prema Bijelom Polju iz pravca Podgorice, i obratno, prohodan samo put Nikšić – Žabljak – Pljevlja, preko Kovrena i Slijepča mosta, dok su putnicima koji idu prema Srbiji savjetovali da koriste put preko Žabljaka i Pljevalja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve