Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Popa: Crnoj Gori hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu

Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa

Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je to kazala na konferenciji „Značaj nezavisnog tužilaštva za vladavinu prava i proces evropskih integracija“, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Popa je istakla da pravosudne reforme predstavljaju srž evropskih integracija.

Ona je podsjetila da je u izvještaju Evropske komisije naglašeno da je pravosudni sistem Crne Gore samo umjereno spreman u ovoj fazi i da je prošle godine napravljen ograničen napredak.

“Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu je bilo negdje u fazi stagnacije. Imenovanja u pravosuđu, uključujući vrhovnog državnog tužioca, i dalje se iščekuju. Crnoj Gori trenutno treba funkcionalan proces imenovanja, da bi se imenovali pojedinci koji nezavisno i sa integritetom mogu da obavljaju te funkcije”, navela je Popa.

Kako je kazala, autonomija i odgovornost Državnog tužilaštva imaju važnu ulogu za pružanje podrške vladavini prava.

“Tužilaštvo treba da bude autonomno u donošenju odluka i da ih donosi bez spoljnih uticaja”, istakla je Popa.

Ona je navela da profesionalizam sudija i tužilaca treba osnažiti sprovođenjem odgovarajućeg ustavnog i zakonskog okvira, donošenjem izmjena tog okvira u skladu sa evropskim standardima.

Popa je ocijenila da je zabrinavajuće da su neke od ključnih institucija u oblasti vladavine prava bile blokirane ili ne funkcionišu u punom kapacitetu.

„Crnoj Gori je potreban stabilan institucionalan sistem i to pod hitno“, rekla je Popa i dodala da je neophodna produktivna posvećenost vlade implementaciji reformi u oblasti evropske integracije.

Ona je istakla da je potreban politički dijalog u parlamentu kako bi se obezbijedila imenovanja u pravosuđu, Ustavni sud, VDT i članovi Sudskog savjeta.

„EU će i dalje podržavati Crnu Goru na evropskom putu, ali mi to ne možemo da radimo sami, u tom smislu možemo da se oslanjamo na pravosudne institucije“, rekla je Popa.

Kovač: Politički i vaninstitucionalni centri pokušavaju minimizirati rad državnog tužilaštva

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da nepristrasno, profesionalno i odgovorno tužilaštvo predstavlja osnov za borbu protiv kriminalitita, ali i preduslov za uspostavljanje vladavine prava u svakoj državi.

Kovač je rekao da u Crnoj Gori postoje politički i vaninstitucionalni centri koji, putem medija, pokušavaju minimizirati rad državnog tužilaštva, a toga će, kako je dodao, biti sve manje.

On je pozvao tužioce da nastave da se vode isključivo zakonom i propisima.

Kako je kazao, po ključnim pitanjima postoji politizacija i potreba da se tako odgovorne funkcije u sistemu stave u kontekst političke borbe i kalkulacija.

„Zbog takvog pristupa mi imamo proteklih decenija situaciju kakvu imamo. Imamo zarobljenost sistema, upravo je i to razlog zašto mi u Ministarstvu razmišljamo o drugim modalitetima suočavanja sa situacijom u našem društvu i pravosuđu“, rekao je Kovač.

On je pozvao sve aktere da postignu minimum konsenzusa da društvo profunkcioniše, da se dobiju zakonite odluke, razrješenje političke krize i da se otvori put ka normalizaciji odnosa.

Ambasador Holandije: Neophodan nezavistan pravosudni sistem 

Ambasador Holandije u Crnoj Gori, Jost Reintjes, kazao je da je nezavistan pravosudni sistem neophodan da bi se napravio odnos između građana i Vlade.

On je rekao da slobodni i nezavisni mediji izvještavaju u javnom interesu i imaju vrlo bitnu ulogu u kreiranju atmosfere u društvu.

“Vjerujem da reforma pravnog sistema predstavlja poseban izazov, posebno u posljednjem periodu. Nema jednog rješenja za izazove koji se tiču reforme pravosudnog sistema, postoje standardi kojih se moramo pridržavati“, istakao je Reintjes.

Jovanović: Sve manji broj onih koji dovode u pitanje riješenost Državnog tužilaštva 

Vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca, Maja Jovanović, kazala je da se od Državnog tužilaštva na putu evropskih integracija s pravom puno očekuje.

Prema njenim riječima, svi u državnotužilačkoj organizaciji iščekuju izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, iako su nastojali da se u prethodnom periodu, u funkcionisanju institucije, ne osjeti činjenica da je Vrhovno državno tužilaštvo u v.d. stanju.

„Kao neko čiji je v.d. mandat zakonom ograničen na maksimalno godinu, smatram da imam osnova za ocjenu da bi izbor VDT-a u punom mandatu uticao na ostvarivanje konkretnijih i sveobuhvatnijih rezultata i doprinio nastavku započete borbe protiv svih vidova kriminala“, ocijenila je Jovanović.

Ona smatra da je sve manji broj onih koji dovode u pitanje riješenost Državnog tužilaštva da se pred licem pravde nađe svaki učinilac krivičnog djela.

Jovanović je istakla da u Državnom tužilaštvu žele da se posvete svom osnovnom zadatku, borbi protiv svih vidova kriminala i privođenju pravdi učinilaca krivičnih djela, poručujući da na taj način Državno tužilaštvo daje svoj doprinos uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori.

„Uslovi za naš dalji nesmetan rad obezbjeđuju se na konkretnoj adresi zakonodavne vlasti koja će nam, nadam se, te uslove blagovremeno i obezbijediti“, zaključila je Jovanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve