Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Popa: Crnoj Gori 30 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku energetici

Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izvještaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbjednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kazala je ambasadorka Popa koja je sa ministrom Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i željezničkim vezama

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović održali su sastanak tokom kog se razgovaralo o pitanjima od zajedničkog interesa u vezi s energetskim i transportnim agendama i cjelokupnom političkom situacijom. Ambasadorka je još jednom potvrdila da Evropska komisija obezbjeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od milijardu eura.

“U okviru tog plana, EU će u januaru 2023. obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 30 miliona eura u korist građana Crne Gore. Osnovni cilj je da se ublaži uticaj visokih tržišnih cijena energije kako bi se zaštitila mala preduzeća i ugrožena domaćinstva”, poručila je Popa.

Ambasadorka Popa i ministar Ibrahimović razgovarali su o potrebi da počne sa radom i funkcionalno “dan-unaprijed” tržište električne energije i potrebi uvezivanja sa susjednim tržištima, ubrzavanja prelaska na tržišne šeme podrške za obnovljivu energiju, te usvajanja zakona o bezbjednosti snabdijevanja naftnim derivatima i uspostavljanja organa za skladištenje obaveznih rezervi nafte.

Sve su to prioriteti koji su navedeni u godišnjem izvještaju o pristupanju Crne Gore i koji su ključni za energetsku bezbjednost zemlje u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kazala je ambasadorka Popa koja je sa ministrom Ibrahimovićem razgovarala i o pitanjima saobraćaja, odnosno drumskim i željezničkim vezama.

“Dogovorili smo se da nastavimo kontakte između Evropske komisije i Crne Gore kako bismo osigurali oprezno korišćenje javnih finansijskih sredstava i puno poštovanje ekoloških i drugih standarda EU”, kazala je Popa.

Ambasadorka je ministru Ibrahimoviću ponovila i da Evropska unija sa zabrinutošću prati domaću političku situaciju i njen uticaj na reforme.

“Svi politički akteri traba da se koncentrišu na stvaranje konsenzusa i da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije. Napredak Crne Gore u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost pravosudnih i demokratskih institucija”, zaključila je Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve