Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

Ponude za žičaru Kotor – Lovćen do 28. februara, koncesija na 30 godina

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo je zainteresovane da do 28. februara dostave ponude za dodjelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od Kotora do Lovćena

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo je zainteresovane da do 28. februara dostave ponude za dodjelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od Kotora do Lovćena.

Svi objekti i oprema nakon isteka koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta, odnosno Vlade

Iz Ministarstva su objasnili da se koncesija izdaje na 30 godina i uključuje period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na godinu, kao i operativni od 29 godina.

„Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim se u prvoj godini predviđa izgradnja i puštanje u rad žičare, a u periodu od tri godine gradnja i stavljanje u funkciju svih pratećih objekata“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona EUR, a minimalni iznos koncesione naknade 15 odsto ostvarenog profita na godišnjem nivou.

Svi objekti i oprema nakon isteka koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta, odnosno Vlade.

Pravo učešća na tenderu imaju svi zainteresovani, uključujući i konzorcijume, koji potpišu izjavu o povjerljivosti i podnesu zahtjev i plate naknadu za dobijanje tenderske dokumentacije.

Učesnici na tenderu mogu biti konzorcijumi ili preduzeća u drugom obliku poslovnog povezivanja, uz obavezu da prilože ugovor o konzorcijumu.

Preduzeća ili građani mogu dostaviti samo jednu ponudu, samostalno, u konzorcijumu ili drugom obliku poslovnog povezivanja.

„Pravo učešća na tenderu za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen imaju domaća i strana preduzeća i preduzetnici, građani, konzorcijumi ili drugi oblici poslovnog povezivanja koji posjeduju kvalifikacije kojima se dokazuje njihova podobnost za učešće“, kazali su iz Ministarstva.

Na tenderu ne mogu učestvovati preduzeća i pojedinci nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, koji su pravosnažnom presudom osuđena za krivično djelo izvršeno u obavljanju profesionalne djelatnosti, koji imaju neizmirene poreske i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku, u periodu od najmanje tri godine prije objavljivanja javnog poziva.

„Učesnici na tenderu će se kvalifikovati kao ponuđači ukoliko im je prosječna dobit za posljednje tri fiskalne godine pozitivna, prosječna vrijednost kapitala najmanje pet miliona EUR, a prosječni promet u trogodišnjem periodu najmanje 50 miliona EUR“, objašnjeno je u pozivu.

Ponuđač ili član konzorcijuma treba da ima zaključen predugovor o učešću u realizaciji projekta sa onim ko ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Ponuđač ili član konzorcijuma treba da ima iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva u posljednjih pet godina, u svojstvu upravljača ili koncesionara, gdje su minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata najmanje 20 miliona EUR.

Učesnici tendera su obavezni da uplate depozit ili dostave i bankarsku garanciju u korist Ministarstva u iznosu od 50 hiljada EUR, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor’s agenciji.

Rok za dostavljanje zahtjeva za otkup tenderske dokumentacije je 10. februar, nakon čega zainteresovani treba da dostave potpisanu izjavu o povjerljivosti i dokaz o uplati naknade od pet hiljada EUR.

Rok za dostavljanje ponuda na tender je 28. februar, kada će one biti i otvorene. Tenderska komisija ima obavezu da u roku od 30 dana ocijeni dostavljene ponude.

Najnovije

Kabinet Đukanovića: Pismo Vučićevog saučešća stiglo sa adrese Vladimira Božovića, još jedan čin nepoštovanja...

Na adresu kabineta Predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsjedniku Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju u kojoj je život...

Skandal na Javnom servisu: U prilogu o komemoraciji sa Cetinja čuje se smijeh

Tokom današnjeg dnevnika Radio televizije Crne Gore desio se svojevrstan skandal, kada se u toku emitovanja priloga o komemorativnoj sjednici povodom tragedije u kojoj...

Španija osvojila trofej u Podgorici

Trijumfom Španije završeno je Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina u Podgorici, na kojem je u proteklih deset dana nastupilo 16 najboljih selekcija...

UŽIVO Ruske snage granatirale oblast Harkov i luku Mikolajiv; Kadirov: Nova grupa dobrovoljaca krenula...

Danas je 172. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU...

Velike saobraćajne gužve kroz Mrkojeviće

Takozvana smjena gostiju na crnogorskom primorju, ali i na obalama Albanije i Grčke prouzrokovale su nove gužve na regionalnom putu R 29 kroz Mrkojeviće...

Najčitanije

Povezano

Ko ne prijavi adaptaciju objekta kazna do 40.000 eura

Ministarstvo održivog razvoja i turizma upozorilo je građane da moraju prijavljivati adaptaciju objekata, i da adaptaciju nipošto ne smiju miješati sa rekonstrukcijom. Ukoliko se...

Davidović: Pad u sektoru turzima veći od 85 odsto

Svjetski je dan turizma, a ove godine obilježava se u trenutcima kada je ovaj sektor najviše pogođen posljedicama pandemije koronavirusa. Iz Ministastva održivog razvoja...

Konsultativni sastanak oko izgradnje Jevanđeoske crkve u Podgorici

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava danas je održan konsultativni sastanak na kojem su starješina Jevanđeoske crkve “Riječ Božija” Vladimir Čizmanski i njen...

Pala ekološka saglasnost za mHE na Lještanici

Ministarstvo održvog razvoja i turizma je usvojilo žalbu NVO Green Home na rješenje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kojim je data saglasnost...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve