Savez sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore predlaže resornim ministarstvima da pokrenu inicijativu za revitalizaciju vodotoka Vezišnice i Ćehotine, nakon pomora ribe i zagađenja koje je prouzrokovala TE Pljevlja. Smatraju i da u tom slučaju nije samo riječ o prekršaju već o krivičnog djela protiv životne sredine.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju da je EPCG na Vezišnici i Ćehotini učinila ekocid nad vodnim ekosistemom kojeg posebno karakteriše bogat autohtoni riblji fond.

,,Da li je realno i moguće, da su sistemi za odvod otpodnih voda direktno uključeni u ribolovne vode, posebno ako se zna hemijski sastav otpada i kakav negativni uticaj isiti može pričiniti životnoj sredini, a posebno vodnom ekosistemu, koji je veoma osjetljiv na svaku negativnu promjenu”, poručuju iz Saveza.

Savez je, kako poručuju, zahvalan Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji na brzoj reakciji.

,,Mišljenja smo, da poljoprivredni inspektor u saradnji sa resornim ministarstvima trebaju sagledati sve činjenice koje su izazvale pomor riba i uništenje jednog veoma bitnog vodnog sistema, te sagledati pričinjenu štetu životnoj sredini i sportsko ribolovnom klubu „Lipjen“ iz Pljevalja kao korisniku ribljeg fonda, razmisliti da li treba slučaj okarakterisati kao prekršaj ili krivično djelo”, poručuju iz Saveza.

Kažu da se ne smiju zanemariti i prikriti brojni elementi bića krivičnog djela protiv životne sredine, kojih je, kako navode, u ovom slučaju bilo.

Iz Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore poručuju i da je šteta koja je ovim postupkom pričinjena korisniku ribljeg fonda SRK „Lipljen“ iz Pljevalja, neprocjenjiva i ne ogleda se samo u vrijednosti uginule ribe, već i u poslovanju kluba koji je sticao ili mogao sticati dobit po osnovi izdavanja dozvola za obavljanje sportsko rekrativnog ribolova.

,,Potreban je višegodišnji period da bi se živi svijet vratio u Ćehotinu , a da pritom ne smije prijetiti opasnost i od najmanjeg zagađenja ili negativnog uticaja čovjeka, te stoga predlažili bi resornim ministarstvima da pokrenu inicijative revitalizacije pogođenih vodotoka”, stoji u saopštenju Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve