Tivatska policija zaustavljala je jutros i legitimisala sve vjernike i građane koji su se uputili prema manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci.

foto: Boka news

Dvije policijske patrole i više inspektora legitimisali su sve koji su se lokalnim putem pored Aerodroma, kretali prema naselju Brda i Prevlaci i evidentirali sve čije adrese stanovanja nijesu sa tog područja.

Policija je i na samoj Prevlaci upozoravala ljude koji su došli da prisustvuju liturgiji pred crkvim Svete Trojice, da okupljanja nijesu dozvoljena. Nacionalni koordinacioni tim saopštio je da su od 11. maja mogući vjerski obredi ali pod određenim uslovima.

Foto: Boka news
Tako u vjerskom objektu jedna osoba može biti na 10 kvadrata, a van objekta najviše 20 osoba. Obavezno je i držanje distance od dva metra.

U vjerskim objektima maska je obavezna za sve osim sveštenika u obredu, a na ulazu mora da bude postavljeno sredstvo za dezinfekciju ruku. Iz NKT-a su obrazlažući mjeru naveli i da je “zabrana okupljanja na snazi”.

Prema riječima sveštenika Mijajla Backovića, policija je predstavnike manastirske lavre upozorila da danas poslijepodne, kada oni budu pronosili mošti prevlačkih mučenika kroz grad do hrama Svetog Save u Tivtu, ne smije biti okupljanja vjernika u litiji koja se tim povodom godinama u Tivtu organizuje svakog 10. maja.

Backović tvrdi da su mu policijski inspektori zaprijetili da će u protivnom, uhapsiti sveštenstvo koje bude u litiji.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments