Više državno tužilaštvo još uvije nije zvanično saopštilo šta je uzrok smrti Rajka Peruničića (21) iz Podgorice, koji je preminuo u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 30. novembra 2019. godine. Dan je poslao pitanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici da li je u obdukcionom nalazu ustanovljeno da je Peruničić preminuo nasilnom smrću, ali konkretan odgovor nijesu dobili. U međuvremenu, tužilaštvo je uzelo izjave od više službenika UIKS-a koji su bili u kontaktu sa Peruničićem.

“U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici povodom smrti Rajka Peruničića, a kako smo vas već obavijestili aktima ovog tužilaštva od 16. januara 2020. godine i od 27. januara 2020. godine, dostavljen je obdukcioni zapisnik i predmet se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg su preduzete mjere i radnje za kojima se ukazala potreba. Nakon analize svih prikupljenih obavještenja i podataka, biće donijeta odluka u predmetu”, navodi se u odgovoru koji je Danu uputila Lepa Medenica, portparol i državni tužilac u Višem tužilaštvu u Podgorici.

Povodom smrti Rajka Peruničića, državni tužilac je saslušao više službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i policije kako bi prikupio informacije šta se dešavalo s tim mladićem od momenta privođenja do prebacivanja u spuški zatvor.

Njegova porodica je izrazila sumnju da nije u pitanju prirodna smrt, a isključuju i samoubistvo.

Kako je ranije kazao mladićev otac Predrag Peruničić, njegov sin je u Klinički centar Crne Gore, prema informacijama koje su oni dobili iz te zdravstvene ustanove, doveden bez znakova života.

Porodica Peruničić traži od nadležnih da do kraja ispitaju uzrok Rajkove smrti, kao i postupanje svih prema njemu od momenta kada je priveden.

“Moj sin je bio potpuno zdrav i fizički spreman. Mogu da tvrdim da nikada ne bi digao ruku na sebe. Da je to htio, ne bi čekao da ga odvedu u zatvor. Isto tako znam i da nikome nije dao na sebe. Zbog svega toga, sumnjamo u uzrok smrti. Ako je u pitanju trovanje, kao što pojedini mediji prenose, sumnjamo”, kazao je ranije otac preminulog mladića.

Otac i sestra Rajka Peruničića ispričali su da je on priveden kada ga je policija legitimisala.

“Krenuo je da se vidi sa djevojkom kada ga je presrela Interventna jedinica. Ona ima sve poruke sačuvane u kojima su se dogovorili da se vide i ona ga je čekala. On je 3. decembra trebalo da se javi na izdržavanje kazne zatvora, a oni su ga ranije priveli i nikome nije jasno kako i zašto”, rekao je Predrag Peruničić.

On je naveo da mu se sin javio iz spuškog zatvora jutro nakon privođenja kako bi mu tražio da mu donese garderobu i cigarete.

“Kada sam stigao tamo, već mi je bilo sumnjivo zašto me ne puštaju da uđem da ga vidim. Samo sam im predao njegove stvari”, ispričao je otac preminulog mladića.

UIKS: Žalio se na zdravstveno stanje

Iz uprave spuškog zatvora ranije su saopštili da je Peruničić, koji je bio u Zatvoru za kratke kazne, preminuo u KCCG oko 9 časova i 50 minuta.

On se u jutarnjim časovima obratio zatvorskom osoblju usled pogoršanja zdravstvenog stanja, zbog čega je bez odlaganja odveden u Klinički centar Crne Gore.

“Nadležni u Kliničkom centru obaviće obdukciju u cilju utvrđivanja uzroka smrti R.P. Inače, imenovano lice je privedeno na izdržavanje kazne zatvora 27. novembra u večernjim satama, a prethodnih dana je tretiran od strane zatvorskih ljekara”, saopšteno je iz UIKS-a nakon Peruničićeve smrti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve