Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

Policajci čekaju platu pa odlučuju o daljim koracima

Komandir stanice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava Miodrag Begić, koji je i organizovao taj protest, kazao je Pobjedi, juče nakon sjednice Vlade, da će sačekati 1. jul i plate

Vlada je juče usvojila odluku kojom će policijskim službenicima zarada biti uvećana do deset odsto osnovne zarade za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će odluka stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu kako bi se povećanje što prije odrazilo na zarade policijskih službenika.

Ova vladina odluka je uslijedila nakon nekoliko protesta zaposlenih u Upravi policije, koji su nezadovoljni smanjenjem posljednje dvije plate, a tražili su da im se vrati oduzeto.

Nije sve u povećanju

Komandir stanice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava Miodrag Begić, koji je i organizovao taj protest, kazao je Pobjedi, juče nakon sjednice Vlade, da će sačekati 1. jul i plate.

“Tražili smo uvećanje tih 10 odsto, ali i povraćaj oduzetog od prethodne dvije zarade. Na Vladi nije bilo pomena o tome da se vrati oduzeto u aprilu i maju, a da li je računovodstvo dobilo instrukcije znaćemo kada primimo platu”, kazao je Begić.

Igor Rmandić, predsjednik sindikalne organizacije Granične policije Herceg Novi, kazao je Pobjedi da pozdravljaju spremnost Vlade da podrže zaposlene u Upravi policije, ali da ne mogu da kažu da je ovo odličan potez.

“Da vidimo prvo kako će se to odraziti na obračun 1. jula”, rekao je Rmandić.

Istakao je da ne mogu odustati od ostalih zahtjeva, a to je da im se vrati umanjeni dio zarade, povećanje plate 20 odsto od 1. septembra i da se jasno regulišu uslovi odlaska u penziju.

Policajci nezadovoljni statusom u državi, prvi put u istoriji protestovali su pred Vladom 15. juna i tražili povećanje zarade u iznosu od deset odsto neto zarade kroz izmjenu Odluke o dodatku na zaradu kako bi se anuliralo smanjenje na osnovu brisanja beneficiranog radnog staža iz minulog rada sa rokom do 1. jula, što je i obećano nakon nedavnog sastanka potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa predstavnicima MUP-a, Uprave policije i Sindikata UP. Policijski službenici su tada zahtijevali da im se do 1. jula vrate iznosi koji su im, kako tvrde, oduzeti od posljednje dvije plate obračunom kojim nije obuhvaćen beneficirani radni staž, što je rezultiralo umanjenjem zarada u iznosima između 40 i 100 eura.

Neispunjena obećanja

Na pitanje Pobjede da li su zadovoljni jučerašnjom odlukom Vlade, odgovorio je da to nije ono što su tražili, jer su zahtijevali i da im se od 1. septembra plate povećaju 20 odsto.

“Obećavali su nam da će plate rasti kao i zdravstvu i prosvjeti, ali to se nije dogodilo”, rekao je Begić.

Istakao je da plate policijskim službenicima nijesu povećavane od 2013. godine, dok su, sa druge strane, u prosvjeti i zdravstvu plate rasle nekoliko puta, a planiraju se i nova povećanja.

Rok za povećanje plate od 20 odsto su dali Vladi do 1. septembra, kazao je Begić jer očekuju priliv novca u budžet od turističke sezone.

On je podsjetio da pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice prima oko 600 eura, sa noćnim satima, što je znatno manja plata od one koju prima medicinska sestra u Kliničkom centru Crne Gore.

Begić je kazao da će zajedno sa kolegama odlučiti o daljim koracima nakon isplate zarada 1. jula, te da očekuju da im se ispune zahtjevi i za povećanje i za povraćaj ispune.

On je naveo da od Vlade zahtijevaju i vraćanje beneficiranog radnog staža svim policijskim službenicima, kao i dodjele otpremnina prilikom odlaska u penziju u iznosu od 12 neto zarada u mjesecu koji prethodi penziji.

“Sindikat se ne oglašava i njima je glavna preokupacija kako da smijene Šuškavčevića, a meni je glavna ono od čega se živi”, kazao je Begić i istakao da nije dio Sindikata već je krenuo sam da okupi kolege i da nešto preduzme konkretno.

“Ja sam naučio na rokove i djela, a ne samo priče”, rekao je on i dodao da Sindikat od 2014. godine nije učinio ništa za zaposlene u policiji osim od onog protesta u Zagoriču.

On je kazao da već godinama nedostaje priliv mladog kadra, da je veliki broj službenika, njih preko 1.000, stekao uslove za penzionisanje ove godine, te da će usljed činjenice da je plata prosječnog službenika oko 550 eura penzioni prosjek biti veoma mali.

Begić ističe da zaposleni Uprave policije moraju zajednički da djeluju i da Sindikat ne brine o njima, naprotiv a da tu nebrigu sindikalne organizacije osjećaju pripadnici Uprave policije svakodnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je juče saopštilo da su svjesni značaja poslova koje obavlja Uprava policije, kao i činjenice da su za april i maj umanjene zarade policijskim službenicima, te da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija nastojali da se na ovaj način prevaziđe navedeno umanjenje.

Pobjeda je 7. juna objavila da je više od 1.500 policijskih službenika do sada potpisalo zahtjev kojim traže da predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević podnese ostavku i optužuju ga da je direktno odgovoran za nepotpisivanje posebnog kolektivnog ugovora što je kulminiralo posljednjim smanjenjem njihovih zarada.

“Policijski službenici su posljednjim smanjenjem plata dotjerani do zida. Mi nazad nemamo gdje, jer su iza nas naša djeca i naše porodice čija egzistencija je ugrožena do te mjere da jedva preživljavamo. Svaki treći, a možda i svaki drugi policajac je prinuđen da u slobodno vrijeme radi teške građevinske poslove kako bi svojoj porodici obezbijedio makar donekle pristojan život”, navedeno je tada u saopštenju koje su potpisali predsjednici sindikalnih organizacija Granične policije Herceg Novi i Sektora policije opšte nadležnosti Igor Rmandić i Željko Pejović i član Glavnog odbora Sindikata UP Miloš Šaranović.

Oni su pozvali tužilaštvo i druge državne organe da što hitnije počnu kontrolu rada Sindikata Uprave policije i ispitaju brojne navode o zloupotrebama, a očekuju da tužilaštvo preduzme aktivnosti i u vezi, do sada, podnešenih prijava.

IzvorPobjeda

Najnovije

Borelj: Naše misli su sa vama

Šef diplomatije Evropske unije EU Žozep Borelj oglasio se povod današnje tragedije a Cetinju. “Iskreno saučešće porodicama stradalih i narodu Crne Gore nakon tragedije na Cetinju danas....

Željka Cvijanović uputila saučešće povodom tragedije na Cetinju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće narodu Crne Gore, ističući da je duboko potresena viješću o tragediji koja se danas dogodila na...

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Najčitanije

Povezano

U nedjelju ponovo blokada puta na raskrsnici prema Vladimiru

Mještani Kruta i Mrkojevića najavljuju da će u nedjelju 14. avgusta ponovo blokirati regionalni put R 29 od 10.30 do 11.30 sati, ovog puta...

Protest odložen za septembar: Penzioneri najavljuju štrajk glađu ispred Vlade

Rukovodstvo Pokreta penzionera Crne Gore saopštio je da je na današnjem sastanku u Podgorici odlučeno, na zahtjev članova ovog pokreta iz Podgorice, da se...

Sjekli glave pred kamerama: Uhapšen četvrti član terorista iz ISIS ”Beatlesa”

Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao ISIS "Beatles", uhapšen je u srijedu u Velikoj Britaniji pod optužbama za...

Protestni skup ljubitelja životinja u subotu u Podgorici

NVO "Prijatelji životinja Podgorica" i NGU "Pečat humanosti" sa Cetinja u suboru će u Podgorici održati građanski protest povodom neodgovornog odnosa nadležnih službi prema...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve