Pokušaj terorizma: Katnić se obratio Mugoši: Advokat uvrijedio CG, a vi ne reagujete, to neću više da trpim

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

TOK SUĐENJA:

11:26 Današnji pretres je prekinut, suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

11:15 I dalje se pregledaju listinzi.

10:49 Pretres je nastavljen. Pregledaju se listinzi komunikacija osumnjičenih.

10:23 Optuženoj Branki Milić nije dobro, sutkinja je dala pauzu.

10:06 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić protestovao je što vijeće nije reagovalo na riječi advokata Radosavljevića, da je ovaj proces „sramota za Crnu Goru“.

„Nijeste uradili osnovnu stvar kada je Radosavljević danas uvrijedio Crnu Goru. Ovaj pretres treba prekinuti, da bi advokat Radosavljević mogao normalno da učestvuje ovdje. Državni organi Srbije svakodnevno su mijenjali lokaciju Sinđeliću. Da bi mu se zaštitio život, morao je da uđe tajno u Crnu Goru. Nismo nikad rekli za Srbiju da je sramota što su srpski džravljani optuženi u ovom procesu, niti smo za Rusiju rekli da je sramota što su agenti GRU došli i što su ruski državni organi izdali lažne pasoše. Ovo će biti zadnji put da će ovaj tužilac to da trpi. Tražim da Crna Gora bude poštovana, kao što mi poštujemo bratsku Srbiju i svaku državnu na zemaljskoj kugli“, poručio je Katnić.

10:01 Advokat Nikola Medojević navodi da je riječ o „kapitalnom dokazu za ocjenu iskaza svjedoka saradnika“.

9:55 Miroje Jovanović smatra da je nesporno da su pomenutim dokumentom dobijene provjerene informacije.

Citiraću kolegu Radosavljevića: ‘Ovaj dokument je početak i kraj postupka’“, istakao je on.

9:49 Advokat Jugoslav Krpović kaže da je ovaj dokaz pokazao da je optužnica „u potpunosti konstruisana“.

9:45 Advokat Radosavljević smatra da je riječ o „jako važnom dokumentu, koji na vrlo jednostavan način ukazuje da Sinđelić nije govorio istinu“.

Što, na nesporan način, dovodi u pitanje njegov status (svjedoka saradnika)“, naglašava on.

9:42 Tužilac Čađenović smatra da je ovaj dokument neodređen.

Nisu navedeni izvori saznanja o boravku Sinđelića na aerodromu – odluka ili bilo koji dokument o zabrani ulaska, niti zašto mu je zabranjen prelazak granice. On nije prošao uobičajenu pasošku kontrolu, već je to učinio na tajni način“, ocijenio je on.

9:39 Pročitan je dopis Ministarstva inostranih poslova (MIP) Rusije od 5. septembra, koji je dostavljen advokatu Jovnoviću.

U dokumentu se navodi da je svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. doletio na aerodrom Šeremetjevo i, ne prešavši carinsku granicu, iz zone tranzita odletio nazad za Beograd.

0811izjavaruskogministarstva

9:25 Branilac Miroje Jovanović smatra da nema procesnih uslova da se ovaj dokument primijeni.

Ko je ovaj čovjek? Zašto je on važan? Da li ćemo ga imati kao svjedoka, ovdje ili na video-linku? Čitamo obrazac za čovjeka koji uopšte nije predložen kao svjedok“, istakao je on.

9:17 Advokat Dušan Radosavljević kaže da ovdje nije riječ o izjavi, već o obrascu Federalnog istražnog biroa (FBI).

Obrazac ne znači ništa, niti može biti dokaz u postupku. Ovo lice je trebalo da bude svjedok, a sada je pod potjernicom – imamo svjedoka, imamo osumnjičenog. Pitam se zbog čega je tužilaštvo ovo tek sada dostavilo“, navodi Radosavljević.

9:13 Tužilac Saša Čađenović smatra da Asad, odbijanjem da odgovara na pitanja i pozivanjem na Peti amandman, „nije htio sebe da inkriminiše“.

9:09 Čita se izjava bivšeg operativca CIA-e Džozefa Asada od 17. aprila prošle godine, data nadležnim državnim organima SAD-a.

Asad je, pozivajući se na Peti amandman, odbio da odgovori na pitanja da li ima ikakve veze s kompanijom Patriot Defense Group, da li mu je ponuđen bilo kakav posao u Crnoj Gori, da li poznaje nekog od optuženih u ovom procesu…

0811asadovaizjava

9:06 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

izvor portalanalitika.me

Komentari

avatar