Pokrenuta je mobilna aplikacija 112 MNE za primanje hitnih poziva u Crnoj Gori. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da aplikacija ima za cilj pružanje brze pomoći svima koji se nađu u nevolji, sprečavajući moguće tragične posljedice. Korisniku se, kako su naveli, nudi precizno definisanje njegove lokacije koja se prilikom poziva ili slanja SMS-a prosleđuje dispečerima za hitne situacije u Centru 112.

Na ovaj način, građani i turisti koji borave u Crnoj Gori mogu dobiti pomoć od najbliže ispostave Uprave policije, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Službe zaštite i spašavanje, Gorske službe spasavanja.

Takođe, aplikacija nudi osnovne servisne informacije iz Crne Gore: vremensku prognozu i seizmološke podatke, stanje i pomoć na putevima/putnim pravcima i radove na elektro mreži.

“Informativni podaci se preuzimaju sa zvaničnih internet stranica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Auto moto saveza, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Ministarstva unutrašnjih poslova. Stanje na putevima nudi mogućnost grafičkog prikaza planiranih radova, da li je određeni putni pravac prohodan, lociranje najbliže pomoći na putu u odnosu na lokaciju korisnika, kao i prikaz sa kamera na graničnim prelazima”, navode iz MUP-a.

Dodaju da se u aplikaciji se nalaze i relevantni kontakti dežurnih službi navedenih institucija.

“Aplikacija je razvijena u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorata za vanredne situacije i NATO-a, u okviru programa „Nauka za mir i bezbjednost“ – projekat napredne regionalne saradnje za koordiniranje u vanrednim situacijama (NATO SPS ARCECP G4968 Project Advanced Regional Civil Emergency Coordination Pilot). Ove aktivnosti predstavljaju značajno ulaganje NATO-a u civilne strukture, kroz angažman naučnika tj. mladih istraživača u projektu koji su i razvili ovu aplikaciju”, piše u saopštenju.

Aplikacija, na crnogorskom i engleskom jeziku, dostupna je za korisnike Android uređaja i može se preuzeti odmah.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve