Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Pokrenut proces akreditacije novog master studijskog programa na Elektrotehničkom fakultetu

Kako su naveli sa ETF-a, nova vremena iziskuju nove kompetencije, pa je upravo iz tog razloga pokrenut ovaj proces

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore pokrenuo je proce akreditacije novog master studijskog programa ”Napredne elektrodistributivne mreže”. Kako su naveli sa ETF-a, nova vremena iziskuju nove kompetencije, pa je upravo iz tog razloga pokrenut ovaj proces.

“Uvođenjem novog master studijskog programa želimo povećati našu atraktivnost i spremnost da pratimo razvoj nauke i tehnologija”, kazao je dekan Elektrotehničkog fakulteta Prof. dr Saša Mujović.

Kako je naveo, za proces akreditacije od velike važnosti bila je i podrška privrednih partnera, a to su u prvom redu Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, Crnogorski elektroprenosni sistem AD, Crnogorski elektrodistributivni sistem i One Crna Gora

“Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore (ETF UCG) tokom decenija iznjedrio je generacije inženjera koji su svoje znanje ugradili u temelje i razvoj elektroenegetskog sistema Crne Gore. Novi projekti traže i nove stručnjake, inženjere i ljude koji će njima upravljati i koji će o njima brinuti”, rekao je Mujović.

Trenutno, ističe, na Elektrotehničkom fakultetu studira oko 2.000 studenata, koji su osnova za prosperitet ove struke u budućnosti. Nova vremena iziskuju nove kompetencije, pa je upravo iz toga razloga ETF pokrenuo proces akreditacije novog master studijskog programa Napredne elektrodistributivne mreže.

“Osnivanje Elektrotehničkog fakulteta 1961. godine, a kasnije i Univerziteta Crne Gore, bio jedan od najznačajnijih istorijskih iskoraka Crne Gore i njen put izlaska iz učmalosti i provincijalizma”, ocjenjuje Mujović.

On je kazao da je do sada, ta ustanova odgovoril na sve izazove.

“Elektrotehnički fakultet je odgovorio na sve izazove koje su brojne vremenske (društvene) etape profilisale – od procesa elektrifikacije SFRJ, kojem su važan doprinos dali naši bivši, istaknuti profesori, preko uspostavljanja internet konekcija sa svijetom tih ratnih 90-tih godina prošlog vijeka, razvoja nastavnih planova i programa kadrih da prate dramatično brze promjene naročito u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, sve do današnjih nastojanja da idemo u korak sa energetskom tranzicijom i nekim novovažećim postulatima savremenih elektroenergetskih sistema”, dodaje Mujović.

Takođe kako je istakao, edukovali su veliki broj elektro inženjera, od kojih su mnogi izgradili respektabilne karijere ili trenutno vode najvažnije elektroenergetske subjekte i IT kompanije.

“Ako se svemu doda visok kvalitet naučno istraživačkog rada nastavnika i saradnika Fakulteta, te prepoznatljivost i cijenjenost u međunarodnim okvirima, eto razloga za zadovoljstvo i potvrde da se naša misija uspješno sprovodi. Zadovoljstvo urađenim – Da, ali pravo na uspavanost i lovorike nemamo. Zato je izazov biti dio Elektrotehničkog fakulteta i boriti se da svaki dan napravite barem minijaturni korak naprijed”, kazao je Mujović.

Uvođenjem novog master studijskog programa, dodaje, želimo povećati našu atraktivnost i spremnost da pratimo razvoj nauke i tehnologija.

“Aktuelni master studijski program Elektroenergetski sistemi nudi snažna fundamentalna znanja iz ove oblasti, dok bi novi program trebao biti više orjentisan na savremene elektroenergetske sisteme i sve modifikacije koje postoje u njemu u odnosu na tradicionalne elektroenergetske sisteme”, rekao je dekan ETF-a.

Prema njegovim riječima, ova dva programa nijesu isključiva i ne mogu se tretirati kao konkurentski.

“Očekujem da to studenti prepoznaju i da broj zainteresovanih kandidata za upis jednog od ova dva master programa smjera Energetika i automatika značajno poraste, kako kvanititativno, tako i kvalitativno”, zaključio je dekan Elektrotehničkog fakulteta Prof. dr Saša Mujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve