Granice Crne Gore još nisu zatvorene, osim za one koji dolaze iz neke od država iz kojih je, kao jedna od mjera protiv širenja novog korona virusa, ulazak u Crnu Goru zabranjen. Inspekcijske službe uvjeravaju javnost da su institucije pripravne, ali ne isključuju i mogućnost da se granice zatvore i dozvoli promet samo robe i ljekova.

Na Božaju, gdje je i broj prelazaka ovih dana prepolovljen, organizovana je posjeta za medije. Novinari su na terenu mogli da vide kako se ovih dana obavlja prelazak granice.

Iako je ovih dana na graničanim prelazima smanjen broj ulazaka i izlazaka iz Crne Gore, granična policija ima pune ruke posla. A sprovode sve naredbe Vlade.

“Imamo spisak zemalja čijim je državljanima zabranjen ulazak u CG, spisak zemalja u koje je zabranjeno našim državljanima i treću grupu zemalja kroz koju svi putnici koji tranzitiraju ili dolaze iz njih, moraju da odgovore na određena pitanja službenika i kad budu identifikovani da su došli preko tih zemalja, onda se dalje procesuiraju preko sanitarne inspekcije, odnosno zdravstvene inspekcije”, kaže komandir stanice Granične policije “Božaj” Marko Nikčević.

“Kada su u pitanju drugi državljani koji dolaze iz najugroženijih područja, oni se stavljaju u obaveznu kućnu izolaciju 14 dana. Ne samo oni, nego i svi njihovi ukućani, ili ljudi koji dolaze ili su dolazili u kontakt sa tom osobom po ulasku u CG. Redovno se moraju javljati epidemiologu i izvještavati o svom zdravstvenom stanju”, objašnjava sanitarna inspektorka Jasmina Redžović.

Iako se to dosad, na sreću, nije dogodilo, ukoliko bi se pojavio neki kritičan slučaj, imaju plan.

“Odmah bi se pozvao dežurni epidemiolog koji bi došao na lice mjesta, stavio masku, specijalnim vozilom ga transportovao do zdravstvene ustanove, Doma zdravlja ili Kliničkog centra, gdje bi se pružila adekvatna njega, izolovalo bi se to lice” , kaže Redžović.

Kada je o našim državljanina riječ, zabranjen im je odlazak u određene zemlje. A ukoliko dođu iz tih zemalja, stavljaju se u obaveznu kućnu izolaciju i upoznati su sa svojim obavezama. I Uprava carina sprovodi sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

“Što se tiče smanjenja uvoza u ovom trenutku prerano je govoriti. Mi smo angažovani maksimalno, na raspolaganju svim privrednim suvbjektima, tako da ni u jednom momentu ne može doći do zastoja u snabdijavnju svih potrepština koje će biti neophodne” , kaže Dragan Perović iz Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Nadležni u Crnoj Gori uvjeravaju da trenutno rade sve što je u njihovoj moći i sprovode preventivne mjere. Iz sanitarne inspekcije ipak podsjećaju da je riječ o virusu koji je pokorio Evropu te apeluju na sve da daju svoj doprinos.

“Mislim da će se na kraju te granice zatvoriti i da će biti zatvoren samo promet hrane i ljekova”, kaže Redžović.

Iako Crna Gora još nije odlučila da zatvori ovaj granični prelaz, od ponoći će Albanija zatvoriti granicu za sve, osim za promet robe.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve