Ponedjeljak, 17 Maja, 2021
Rubrika:

Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori

Projekat se sprovodi u saradnji sa Upravom javnih radova i implementira ga Eptisa Southeast Europe (RS) u konzorcijumu sa EPTISA Servicios de Ingenieria (ES) i SAFEGE (FRA)

Danas je ispred JU Zavoda za geološka istraživanja upriličen događaj povodom primoredaje opreme za monitoring voda u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako navode, primopredaji opreme prisustvovali su Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kao i čelnici JU Zavoda za geološka istraživanja i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kojima je u okviru IPA 2016 programa za Crnu Goru isporučena oprema za monitoring voda koju će ove institucije koristiti.

Napominju, da ugovorena vrijednost nabavljene opreme iznosi 53.845,00 eura.

“Projektat EU pod nazivom ‘Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori’ započeo je u novembru 2019. godine i njegova svrha je jačanje institucionalnih, administrativnih i nadzornih kapaciteta institucija u Crnoj Gori koje se bave djelatnostima upravljanja vodama u cilju poboljšanja zaštite životne sredine”, piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, glavni rezultati projekta odnose se na prenošenje zahtjeva četiri EU direktive o vodama u domaće zakonodavstvo, odnosno Direktive o nitratima, Direktive o poplavama, Direktive o vodama za kupanje kao i Okvirne direktive o morskoj strategiji.

Stijović je ovom prilikom izjavio da je obezbjeđenje dobrog statusa voda u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije, zaštita voda, zaštita od voda i obezbjeđenje vode za sve, osnovne razvojne politike sektora voda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Oprema koju danas prezentujemo, primjer je dobre prakse implementacije projekata, saradnje Crne Gore i Evropske Komisije, i model jačanja kapaciteta institucija, kroz unapređenje sistema monitoringa voda u Crnoj Gori”, naglasio je ministar.

Oana Kristina Popa istakla je da je zaštita voda važan dio evropske politike zaštite životne sredine pa tako i važan dio pregovora o pristupanju EU u okviru Poglavlja 27.

“Veoma sam srećna što će današnja donacija opreme za monitoring voda, koju je finansirala EU, pomoći Crnoj Gori u ovom sektoru. Evropska Unija je odobrila dodatnih pet miliona eura za pomoć Crnoj Goru u zaštiti životne sredine ove godine, uključiti i nabavku dodatne opreme za unapređenje sistema upravljanja vodama. Sada je vrijeme da Crna Gora pokaže obnovljenu posvećenost u svim oblastima zaštite životne sredine, uključujući zaštitu voda. Ovo nije važno samo za napredak ka punom članstvu u EU, već je neophodno za dobrobit građana Crne Gore, kao i njene flore i faune”, rekla je ambasadorka Popa.

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Dušica Brnović je navela da će Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i u narednom periodu snažno i predano raditi na izgradnji kadrovskih i tehničkih kapaciteta, nabavci nove i savremene opreme, daljem jačanju među-institucionalne i međunarodne saradnje.

Direktor JU Zavoda za geološka istraživanja, Novo Radulović je istakao da je Zavod ostvario veoma dobru saradnju sa projektom i svim partnerima uključenim u ovaj projekat.

“Zavod za geološka istraživanja je kao jedna od najstarijih Javnih ustanova u Crnoj Gori je orjentisan na istraživanje prirodnih resursa kao i njihovu zaštitu i održivo korišćenje. Istraživanje podzemnih voda je prepoznato kao jedan od najznačajnih djelatnosti koja traži visoko stručno iskustvo zaposlenih kao savremenu opremu”, dodao je u svom obraćanju.

Direktor Uprave javnih radova, Boro Lučić u svojstvu Ugovornog tijela projekta EU naglasio je važnost projekta i istakao sljedeće “glavni rezultati projekta, čija vrijednost iznosi 2.390.405,00 eura, odnose se na prenošenje četiri direktive Evropske unije u oblasti upravljanja vodama kao i jačanje kapaciteta nacionalnih institucija odgovornih za upravljanje vodama u oblasti monitoringa”.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Upravom javnih radova i implementira ga Eptisa Southeast Europe (RS) u konzorcijumu sa EPTISA Servicios de Ingenieria (ES) i SAFEGE (FRA).

Najnovije

Ministarstvo zdravlja: Obolijevanje od korone na najnižem nivou od avgusta

Obolijevanje od koronavirusa u Crnoj Gori sada je na najmanjem nivou od avgusta, odnosno septembra prošle godine, kada je počeo drugi talas epidemije, saopštilo...

Borba za završni turnir: Mornar testira studente u četvrtfinalu Kupa

U četvrtak ćemo dobiti posljednjeg učesnika polufinala Kupa Crne Gore za košarkaše. Duel između Studentskog centra i Mornara nakon međunarodnih obaveza dva kluba stigao je...

Bošković o optužbama Milatovića: Što bi naš narod rekao – ko o čemu…

Poslanik DPS-a i bivši ministar u Vladi Crne Gore Predrag Bošković kritikovao je današnje navode ministra Jakova Milatovića da do sada “nije bilo minista...

RSE: Slanje crnogorskih vojnika na Kosovo zaustavila korona ili Demokratski front?

Odustajanje od slanja pješadijskog voda Vojske Crne Gore u misiju na Kosovu nije dobro za ugled Crne Gore kao članice NATO, ocijenio je bivši...

Pahor: Bez spominjanja nepromjenljivosti granica, Vučić insistirao

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je iz završne deklaracije sa današnjeg samita Procesa Brdo-Brioni izostavljen dio o nepromjenljivosti državnih granica zbog insistiranja...

Najčitanije

Povezano

Stijović: Podrška Ulcinju i njegovim građanima neće izostati

Podrška Ulcinju i njegovim građanima neće izostati, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović tokom radne posjete toj opštini. Kako je saopšteno iz ulcinjske upave,...

Stijović-Raičević: Izgradnja Kuće maslina se privodi kraju, upravljanje povjeriti Opštini Bar

Upravljanje Kućom maslina trebalo bi povjeriti Opštini Bar, sa fokusom ka dugoročnoj samoodrživosti tog edukativnog i administrativnog centra sa mini pogonom za preradu maslina...

Stijović podijelio 100 plastenika poljoprivrednim proizvođačima iz Berana

Zajedničkom akcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Opštine Berane podijeljeno je 100 plastenika u ovoj seriji, od planiranih 180, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije...

Stijović: Mladi da se ugledaju na 38 vitezova iz Čojstva

Ovo je izuzetna rijetkost, ovih 38 mladih ljudi smatram za 38 vitezova koji izmamljuju osmjehe djeci i ljudima koje je sistem zaboravio, kazao je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve