Kako ističu iz Službe, u tom cilju smo nabavili specijalizovano vatrogasno vozilo za gašenje šumskih požara, a u skladu sa planom, reparirana su i postojeća vozila za gašenje šumskih požara, tako da će Služba biti opremljena najsavremenijim vozilima kao i obnovljenim vozilima koja su starije proizvodnje.

“Pored unapređenja tehničkih kapaciteta, a u cilju zaštite na radu naših pripadnika nabavljene su uniforme za rad u ljetnjim uslovima. U sklopu preduzimanja preventivnih aktivnosti, ugrađen je video-nadzor visoke rezolucije za osmatranje i ranu detekciju požara. U planu je i korišćenje specijalizovane letilice dron, u cilju nadzora i snimanja prvenstveno lica koja mogu vršiti podmetanje požara , a zatim i nadgledanja samih požara kako bi se izvršilo što bolje i lakše gašenje istih. Osim ovih mjera, svi predsjednici mjesnih zajednica upoznati su sa obavezama i načinom postupanja u slučaju izbijanja požara”, navode oni.

Služba zaštite i spašavanja u svakodnevnoj je komunikaciji sa svim gradskim službama, a posebno sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom, a sve u cilju pronalaženja i sankcionisanja lica koja vrše nekontrolisano paljenje na otvorenom, što je kažnjivo u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

“Ostvarena je i saradnja sa pripadnicima Uprave policije – CB Podgorica prilikom koje je dogovoren nastavak uspješne saradnje s ciljem identifikovanja i lišavanja slobode lica koja vrše podmetanje požara u skladu sa zakonima koji definišu tu oblast. Na sprovođenju preventivnih mjera uključeni su i zapošljeni u Upravi za šume, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Lovačkoj organizaciji Podgorica kao i nevladine organizacije iz oblasti zaštite životne sredine. U cilju što boljeg i bržeg odgovora na ovaj vid hazarda kao i prethodnih godina biće primljen dodatan broj ljudi na određeno vrijeme tokom požarne sezone”, navode iz Službe.

Izvršenom procjenom od strane rukovodstva Službe zaštite i spašavanja na teritoriji Glavnog grada oformiće se i tri dodatna privremena odsjeka u opštini u okviru Glavnog grada – Golubovci, na brdu Gorica i u naselju Rogami.

“Narednih dana planiran je i sastanak sa predstavnicima Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici radi utvrđivanja okolnosti nastanka određenih požara”, dodaju.

Služba zaštite i spašavanja apeluje na građane da preduzmu sve neophodne preventivne mjere koje se odnose na čišćenje i sređivanje imanja i okućnica, uklanjanja nepotrebnih gorivih materijala iz dvorišta, objekata, košenje užeg pojasa oko svojih objekata i svakako suzdržavanje od izazivanja požara.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve