Sekretarijat za saobraćaj odbio je sugestiju Strukovnog sindikata taksista Crne Gore koji su tražili da se odlukom o taksi prevozu precizira da se taksi prevoznik može zaustaviti i izvan taksi stajališta do deset minuta, ako mu to uslovi saobraćaja dozvoljavaju, radi čekanja i preuzimanja stranke.

U izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu odluke o taksi prevozu je naznačeno da je zakonom propisana kazna od 1.200 do 7.000 eura za pravno lice ako u vozilu kojim se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju nema original izvoda licence koji se odnosi na to vozilo.

Takođe, odbijena je i sugestija Komunalne policije koja je tražila da se odlukom precizira kazna od 150 eura do 2.000 eura u slučaju da pravno lice obavlja taksi prevoz bez licence za auto taksi prevoz, ili ga obavlja bez originala izvoda licence u vozilo kojim se obavlja auto taksi prevoz, kao i ukoliko nudi usluge javnog prevoza putnika vozilom, suprotno odredbama odluke.

Sekretarijat je odbio i sugestiju Komunalne policije koja je predlagala da se odlukom precizira da je zabranjeno nuđenje usluga javnog prevoza putnika.

“Predloženi termin “nuđenje” nije jasno pravno definisan, pa iz tih razloga ne može biti sadržan u odredbama odluke”, odgovor je Sekretarijata za saobraćaj.

Sekretarijat je odbio sugestiju Strukovnog sindikata taksista Crne Gore koji je tražio da nadležni organ za poslove saobraćaja  dodjeljuje taksi mjesta na taksi stajalištu u skladu sa programom.

“Nacrtom definisane odredbe imaju za cilj da svi taksi prevoznici treba da obavljaju taksi prevoz pod jednakim uslovima, kako Zakon nalaže. Uvođenjem odredbe uspostavlja se regulativni sistem kojim nema diskriminacije i nelojalne konkurencije u ovoj djelatnosti. Iz tih razloga predložena sugestije je neprihvatljiva”, ocijenili su.

Nije prihvaćena ni sugestija jednog taksi prevoznika  koji je ukazao da je potrebno donijeti odluku da svi koriste taksi stajališta.

“S tim u vezi, smatramo da predložena sugestija nije opravdana, jer preduzetnici koji su se opredijelili za obavljanje auto taksi prevoza kao mladi ljudi koji ostvaruju svoje pravo na rad, automatski se dovode u neravnopravan položaj u odnosu na taksi prevoznike kojima su ranije dodijeljene licence za obavljanje auto taksi prevoza”, navode iz Sekretarijata.

Sekretarijat je djelimično prihvatio brojne sugestije koje su stigle, a tiču se korekcije cijena.

“Član odluke kojim se definišu minimalne i maksimalne cijene po zadatim tarifama, izmijenjen je u skladu sa većim brojem sugestija, a pojedine odgovaraju predloženim”, piše u izvještaju Sekretarijata, a dodaje se i da je prihvaćen prijedlog da je taksi prevoznik dužan da izradi cjenovnik u skladu sa Pravilnikom o obrascu cjenovnika.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve