Podgorica: Elektrotehnička škola kažnjena zbog nezakonitog snimanja profesora

Uprava Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, na čelu sa direktorom Veselinom Pićurićem, godinama je nezakonito snimala profesore, i to u kabinetima gdje se izvodi nastava, ali i u toaletu škole, utvrđeno je presudom Osnovnog suda u Podgorici, piše Dan.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Katarina Janković, po tužbi jedanaest bivših i sadašnjih profesora te škole, naložila je ustanovi da svakom od njih isplati po hiljadu eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti prava na privatnost i prava na psihički, odnosno duševni integritet.

Sudija Janković je odbila da se profesorima isplati još po 500 eura, s obzirom na to da su tražili da ukupno po 1.500 eura. Škola će morati da plati i troškove postupka u iznosu 2.522,10 eura.

Pićurić je još 2009. godine nezakonito postavio video-nadzor u učionice, računarske sale i laboratorije, tokom maja 2011. u učionicama za praktičnu nastavu, a potom i u toaletu škole. Sedam godina kasnije Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila je Pićuriću da ukloni kamere iz školskog toaleta, a potom i iz svih 16 prostorija u kojima se odvija nastavni proces, jer je postavljen bez valjanog pravnog osnova.

“Profesori su naveli pred sudom da su više od sedam godina bili izloženi nezakonitom snimanju dok su izvodili redovnu i praktičnu nastavu, obavljali ličnu higijenu, fiziološke potrebe, što je kod njih izazvalo permanentan strah, poniženje, strepnju i tinjajući stres kroz neugodan osjećaj da ih neko snima dok vrše najintimnije i najnormalnije ljudske aktivnosti”, navodi se u presudi.

Profesori su naveli da cilj uvođenja video-nadzora nije bila zaštita vrijedne školske imovine, što je Pićurić tvrdio, jer bi onda bilo dovoljno da se postavi u hodnicima i na spoljašnjem dijelu objekta, a ne i u toaletu, što su na suđenju ilustrovali primjerom.

Pićurić je, kako su kazali, iznosio sadržaje snimaka na sjednicama Nastavničkog vijeća, prevashodno kako bi “diskreditovao i omalovažavao zaposlene i profesore”.

Pićurić je za, Dan istakao da su nastavničko vijeće, školski odbor i sindikat škole donijeli odluku da se uvede video-nadzor kako bi se zaštitila školska imovina i vrijedni inventar.

“Nastavničko vijeće glasalo je za tu odluku: 62 profesora za, tri uzdržana, dok niko nije bio protiv. Nije to bila moja lična želja već je video-nadzor uveden u svrhu zaštite imovine. Presuda Osnovnog suda nije pravosnažna i mi smo preko advokata uložili žalbu. Sve smo radili po zakonu, ali nijesmo znali da je zabranjen video-nadzor. Nakon odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka o zabrani, ukinuli smo video-nadzor. Čas u školama je javan i ne znam što treba da se krije od strane profesora. Ranije im to nije smetalo, ali su onda osjetili duševne bolove i pokrenuli postupak”, istakao je Pićurić.

 

Komentari

avatar