Simboličnom sadnjom prvih sadnica ozvaničen je početak ozelenjavanja deponije Maljevac u Pljevljima. Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović i izvršni direktor Rudinka uglja Pljevlja Slaboljub Popadić zasadili su prve sadnice u parku koji će se prostirati na više od 60 hiljada hektara, saopšteno je danas iz Elektroprivrede.

foto EPCG

Kako se navodi, Elektroprivreda Crne Gore intenzivno sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu i za sada su zatvorene dvije trećine deponije.

“Projekat je vrijedan oko 20 miliona eura, a na jednom dijelu deponije se radovi privodi kraju. Projekt obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta tj. nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih biljnih kultura. Ozelenjavanje površina počelo je sadnjom osam hiljada sadnica crnog bora, javora i ruja. Uporedo sa sadnjom drveća vrši se sjetva trave, nakon čega slijedi postavljanje parkovskog mobilijara”, ističu u EPCG.

Noveljić je najavio da će do kraja septembra biti ozelenjena jedna trećina ukupne površine.

“Nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije Maljevac, Pljevlja će na raspolaganju imati uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke. Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr., i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi”, rekao je Noveljić.

Golubović je naglasio da aktivnosti na Maljevcu, kao i one u Termolektrani i u Rudniku uglja, pokazuju da su upravo Elektroprivreda i Rudnik uglja partneri za budućnost Pljevalja, partneri koji će Pljevljacima stvarati uslove za kvalitetniji život.

“Zadovoljan sam što je počela sadnja još jednog od pljevaljskih parkova, gdje će Pljevljaci pored Borovičkog jezera koje će se srediti uz podršku Rudnika uglja, imati lijepo mjesto za odmor i rekreaciju. Ali, ne samo Pljevljaci, jer Pljevlja, pored toga što su energetski centar Crne Gore, imaju i veliki potencijal za razvoj turizma. Sve aktivnosti koje se sprovode, od ekološke rekonstrukcije prvog bloka, nakon koje se će stvoriti uslovi za investiranje u fabrike građevinskog materijala, toplifikacije, uređenja Maljevca i Borovičkog jezera, stvoriće uslove za valorizaciju energetskih, industrijskih ali i turističkih potencijala Pljevalja”, dodao je.

Popadić smatra da će ta impozantna površina, pored toga što će biti lijepo odmorište, sa ovolikim brojem sadnica predstavljati i dodatna pluća grada.

“Ovdje se priprema jedan sjajan prostor koji će zajedno sa Borovičkim jezerom, koje ćemo sa opštinom Pljevlja urediti u narednom periodu, postati pravo odmorište i mjesto za uživanje svih Pljevljaka”, kazao je direktor Rudinka uglja Pljevlja.

Dio aktivnosti iz projekta sprovode se iz kredita Svjetske banke, a nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane stvoriće se uslovi za tzv. inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije, naglasili su u Elektroprivredi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve