Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Počelo oslikavanje murala Jelene Vicković na Cetinju

Za oslikavanje murala Jelene Vicković na Cetinju, koje se realizuje u okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore”, odabrano je idejno rješenje studentkinje magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje Ksenije Borozan

Mural posvećen učiteljici prve privatne ženske škole na Cetinju Jeleni Vicković uskoro će krasiti ugao Njegoševe i Ulice Jovana Tomaševića, javlja RTV Cetinje.

Za oslikavanje murala Jelene Vicković na Cetinju, koje se realizuje u okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore”, odabrano je idejno rješenje studentkinje magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje Ksenije Borozan.

Autorka murala ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da je upravo ona dobila mogućnost da oda priznanje jednoj izuzetnoj ženi.

“Osjećam neizmjeran ponos i duboku čast što imam priliku da oslikam mural istorijske ličnosti Jelene Vicković u svom rodnom gradu, Prijestonici Cetinju. Jelena Vicković je žena koja je otvorila prvu obrazovnu instituciju i svojim radom opismenila veliki broj djece. Kroz ovaj mural, želim da odam počast njenom neprocjenjivom doprinosu obrazovanju i očuvanju kulturnog nasljeđa našeg naroda”, kazala je Radio Cetinju Ksenija Borozan.

Ona je mišljenja da je izuzetno važno sjećati se i slaviti ljude poput Jelene Vicković, “čiji su trud i zalaganje ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg društva”.

“Ovaj mural je moj način da osiguram da se njen lik i djelo nikada ne zaborave, i da inspirišem buduće generacije da cijene i slijede njen primjer. Posvećujem svoj rad ovoj izuzetnoj ženi, sa željom da njena priča nastavi da živi i podsjeća nas na značaj obrazovanja i kulture”, istakla je Borozan.

Jelena je rođena u Kotoru. Na Cetinju je 1871. godine osnovala prvu privatnu žensku osnovnu školu, koja je 1874. prerasla u državnu, odnosno Javnu žensku osnovnu školu. Umrla je 1908. godine.

Njena smrt je zabilježena kao nestanak „duhovne majke našeg pismenog ženskog svijeta“.

Projekat “Izuzetne žene Crne Gore“ realizuje Centar za ženska prava, u saradnji sa Ambasadom Holandije, Prijestonicom Cetinje, Podgoricom i Barom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve