Po nalogu Vlade: EPCG da hitno sanira štetu

Potrebno je skraćivanje rokova ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kojom će biti eliminisana mogućnost takvih incidenata. Takođe, neophodan je redovan nadzor i praćenje eventualnog ispuštanja otpadnih voda, kao i informisanje javnosti o tome - saopšteno je nakon sjednice Vlade

Vlada je objavila na svom Tviter nalogu da je zatražila od Elektroprivrede da hitno sanira štetu koja je nastala usljed ulivanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu. Juče ranije Vladu je ministarka ekonomije Dragica Sekulić informisala o ekološkom incidentu u Pljevljima.

– EPCG treba hitno da sanira štetu. Potrebno je skraćivanje rokova ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kojom će biti eliminisana mogućnost takvih incidenata. Takođe, neophodan je redovan nadzor i praćenje eventualnog ispuštanja otpadnih voda, kao i informisanje javnosti o tome – navodi se u saopštenju. Vlada je zadužila svoje predstavnike u Odboru Direktora EPCG da hitno sazovu vanrednu sjednicu Odbora koji će se izjasniti o odgovornosti za nastanak i posljedice incidenta.

POVRATNICI

Pomor ribe u Ćehotini desio se između 4. i 5. jula. Čuvari Sportsko-ribolovnog kluba Lipljen koji upravlja vodama Pljevalja prijavili su da je Ćehotina bijela kao mlijeko. Materija koja je, kako su kazali stručnjaci, uništila čitav živi svijet u Ćehotini došla je iz Vezišnice u koju je ispušten otpad iz Termoelektrane.

Iz EPCG su tada saopštili da ,,nadležni u Termoelektrani Pljevlja nijesu vršili nikakvu aktivnost na ventilima koji kontrolišu ispuštanje tih materija u rijeku Vezišnicu“, a dan kasnije da se sporni ,,ventil nalazi van kruga fabrike“.

U utorak iz EPCG je saopšteno da je posebna komisija kompanije utvrdila da je smjenski inžinjer R. D. samoinicijativno priznao da je dao ovlašćenje radniku da odvrne ventil.

Tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom pomora ribe.

U srijedu je Uprava policije saopštila da je podnijela krivičnu prijavu protiv jednog pravnog lica i četiri fizička, zbog osnovanje sumnje da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera za zaštitu životne sredine.

Osumnjičeni su Termoelektrana (kao pravno lice), zatim V. Š, izvršni direktor TE, D. B, rukovodilac Sektora za operativnu kontrolu i planiranje, R. D, smjenski inžinjer i S. V, stručno lica za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja.

Iz Uprave policije saopšteno je i kako postoji sumnja da su ,,zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, pa policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta“.

VENTILI

Ekološka i Inspekcija voda saopštile su nakon nadzora koji su obavile 5. jula da tri instalisana drenažna ventila TE na mostu rijeke Vezišnice nijesu ograđena i fizički obezbijeđena od pristupa neovlašćenih lica. Naložile su EPCG da odmah trajno ukloni drenažni ventil na liniji povratne vode u prvim remontnim radovima u Termoelektrani. Dok to ne uradi, ventil treba blokirati (zavariti) kako bi se spriječilo izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu. Ostala dva drenažna ventila EPCG može koristiti jedino pri remontu postrojenja i pod uslovom da se ispušta višak vode, tek nakon ispiranja sistema čistom vodom i ovlašćena laboratorija uzme uzorke, koja će potvrditi propisan kvalitet za ispuštanje u prirodan recipijent.

Među mjerama koje su propisane, naloženo je EPCG da u roku od 90 dana pronađe i realizuje trajno efikasno tehničko rješenje za upravljanje otpadnim vodama na odlagalištu Maljevac.

Inače, Termoelektrana posjeduje integrisanu dozvolu za rad od 22. marta 2018. godine, koju je izdala Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. U tom dokumentu su propisane i mjere za sprečavanje udesa i otklanjanje njihovih posljedica. Operater je obavezan da sprovodi mjere kontrole tehnološkog procesa, bilo da je postrojenje u radu ili remontu, kao i opreme i objekata, kako bi se obezbijedilo da do udesa ne dođe.

Prema Zakonu o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, za počinioce (pravna lica), predviđene su kazne od 2.000 do 40.000 eura, a može se izreći i zaštitna mjera zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana do šest mjeseci.

Izvukli tonu uginule ribe

Predsjednik SRK Lipljen Vaso Knežević kaže da su nakon akcidenta izvukli oko tonu uginule ribe iz Ćehotine.

– Veliku količinu ribe je odnijela voda, riba je prikupljana tek drugi dan nakon akcidenta. Nije moglo sve da se ukloni, velika količina je ostala u dubini i fizički se nije moglo izvesti uklanjanje – objašnjava Knežević.

Komentari

avatar