Ponedjeljak, 19 Aprila, 2021
Rubrika:

Nikolaidis: Nužno je biti bestijalno glup pa tvrditi da je crnogorski nacionalizam veći problem od srpskog

''Nužno je biti bestijalno glup ili bestijalno amoralan, pa tvrditi da je svaki nacionalizam isti i kako si protiv svakog nacionalizma i kako je na neki način crnogorski nacionalizam veći problem od srpskog'', rekao je Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis, naš poznati književnik i kolumnista, kazao je da mediji pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučevića, portal IN4S i koncern Vijesti, reprodukuju matricu informacija koje su zajedno i kreirali.

“Između IN4S i Vijesti praktično nema razlike, umjesto fiktivne jer jedan je portal navodno ultranacionalistički a drugi je navodno građanski. Pri čemu i jedan i drugi medij praktično sinhronizovano učestvuju u izmjeni karaktera građanske Crne Gore. Nema tu bilo kakvog iznenađenja, to je proces koji traje već duže od decenije”, rekao je Nikolaidis na petom Podgoričkom novinarskom forumu koji danas u Podgorici organizuje Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Sekreterijata za kulturu.

Nikolaidis je rekao da koncern Vijesti manipuliše građanima Crne Gore, ubjeđujući ih u istovjetnost crnogorskog i srpskog nacionalizma, u potrebi pronalaska neke srednje struje.

“Danas nam Vijesti govore o nužnosti kreiranja nekog srednjeg, srpsko-crnogorskog identiteta. To uopšte nije novo i time se vraćaju na politiku DPS-a prije 1997. godine. To je potpuno logično, jer je rezultat puča 1989. i rezultat izbora prošlog ljeta ideološki istovjetan. Ideološki iste snage su došle na vlast i u oba slučaja pobijedio je velikosrpski nacionalizam. Pokazalo se da je to jedina ideološka snaga koja može da iznese smjenu vlasti u Crnoj Gori”, dodao je Nikolaidis.

Rekao je da katastrofalna greška napravljena onda kada je Pink na određeni način bio saveznik tadašnjim crnogorskim vlastima. I u periodu kada je isticano da odnosi sa Srbijom Aleksandra Vučića nikad nijesu bili bolji.

“To je vrsta političkog sljepila i grešaka koje moraju doći na naplatu. Pesimista sam, nikakav me gadluk više ne može iznenaditi, mislim da je Nik Kejv u pravu kad kaže: ,,People ain't no good“. Nužno je biti bestijalno glup ili bestijalno amoralan, pa tvrditi da je svaki nacionalizam isti i kako si protiv svakog nacionalizma i kako je na neki način crnogorski nacionalizam veći problem od srpskog”, rekao je Nikolaidis.

Vurušić: Medijski napadi iz Srbije na crnu Goru djeluju ratnohuškački

Vlado Vurušić, kolumnista zagrebačkog Jutarnjeg lista, drugi put je gost Podgoričkog foruma i kaže da je situacija u regiji na cijelom postjugoslovenskom prostoru takva da možemo reći da kad se bilo što desi negdje, to ima veliki uticaj na susjedne zemlje.

“I svugdje se jako prati i medijski i politički reaguje na dešavanja u susjedstvu. Mediji u Hrvatskoj dobro označavaju što se zapravo zbiva u Crnoj Gori. Govori se o tome da se Crna Gora trenutno nalazi na čistini, pod udarom iz Srbije, u logistici je i Rusija, naravno i Srpska pravoslavna crkva i srbijanski mediji kao udarne pesnice režima Aleksandra Vučića. Osim medija u Hrvatskoj koji prate ono što se događa, vjerujem na dobar način, mislim da se politika Hrvatske trenutno drži po strani. To je poznata boljka hrvatske diplomatije još od vremena Franje Tuđmana, gdje se insistira da Hrvatska nije Balkan i da želi da se distancira od balkanskih tema. Hrvatska ne koristi članstvo u EU i NATO da preuzme jaču ulogu na ovom prostoru”, rekao je Vurušić.

Hrvatski kolumnista je kazao da medijski napadi iz Srbije na Crnu Goru djeluju ratnohuškački i uznemirujuće.

“Kad kažete da je odnos u Srbiji prema Crnoj Gori lošiji od odnosa prema Srbija u NDH ili odnosa prema tamnoputima u Americi za vrijeme ropstva, onda je to jasna poruka. I cijeli splet medijskog carstva Aleksandra Vučića, njegovih tabloida i tabloidnih televizija, posebno emisija na tim televizijama preko jutarnjeg programa do navodno zabavnog programa. Uz stalno insistiranje na temema revizije istorije, ne samo posljednjih stoljeća već pogotovo 90-ih”, dodao je Vurušić.

Govoreći o filmu ,,Dara iz Jasenovca“, Vurušić je istakao kontekst koji prati film, a to je zapravo da je Srbija od sredine 80-ih osim u periodu Zorana Đinđića zapela kao u filmu beskrajnog dana.

– Zato izjave o Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu dovode do stanja omađijanosti, poput stanja ozbiljnijih i opasnijih totalitarnih režima. Reći da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u NDH je naravno apsurdno, ako logički gledate. Nažalost logike u Vučićevim medijima nema. Zapravo tom rečenicom opravdavate NDH, nažalost, tu monstruoznu ustašku državu – rekao je Vurušić.

Gruhonjić: Tiha većina koja ćuti je uslov za genocid

Tema drugog panela petog izdanja Podgoričkog novinarskog foruma je – Mediji i suočavanje sa prošlošću.

Dinko Gruhonjić iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra kazao je da termin suočavanja sa prošlošću toliko koristimo, da je na izvjestan način istražen od svakog smisla.

“Postoje i lošiji termini, poput ,,tranzicione pravce“. Možda bi za to bilo bolje da utvrdimo neke druge termine. To je zapravo prihvatanje odgovornosti za ratne zločine, što je vrlo bolan proces. U Srbiji ne postoji suočavanje sa prošlošću, razmišljanje o prihvatanju odgovornosti koja može biti na više nivoa, ne samo krivična. Postoje viši nivoi odgovornosti, odgovornost cjelokupne zajednice za zbivanja koja su organizovana u njihovo ime. To suočavanje se nije desilo. U javnosti se često kaže, desili su nam se ratovi. Nijesu nam se desili nego su vrlo precizno organizovani i dirigovani iz Beograda”, rekao je Gruhonjić.

Gruhonjić je istakao da činjenice i poznavanje činjenica nijesu problem, što je najveći paradoks.

“Problem je što postoji, nažalost, široki društveni konsenzus. Prvo da se zločini počine, a sada da se ne prihvati vlastita odgovornost, počev od svake individue, da je podržavala takve bestijalnosti. U teoriji genocida nervira me uvođenje koncepta abolicije za obične građane, gdje se predstavljaju kao ,,ni luk jeli ni luk mirisali“. U teoriji genocida možete imati ekonomsku moć koja je neophodna da to organizujete, vojnu i političku moć… Ali ga ne možete počiniti ako nema tihe većine koja ćuti”, rekao je Gruhonjić.

Istakao je da nakon svega, bilo prirodno da se Srbiji desi Aleksandar Vučić.

Bursać: Narativ o super-narodu

Dragan Bursać, novinar iz Bosne i Hercegovine, kazao je da sve što se dešava od počekta 90-ih zapravo združeni poduhvat medija, politika, ideologija i naroda.

“Suočavanje sa prošlošću, najdokumentovanijom prošlošću u istoriji čovječanstva, a govorim o dešavanjima 90-ih, ne ide nikako jer je bitno ideološki prožeta, prije svega iz Beograda. Identična je danas i na početku 90-ih. Imamo narativ od super-narodu i niže vrijednim narodima. Skupština bosanskih Srba 1992. ili 1993. godine eksplicitno prije genocida govori o Bošnjacima kao o ,,genetskom otpadu“. I to se završilo sa genocidom. Imamo i termin koji nije dovoljno istraživan, a to je rasistička teorija. Radi se o postojanju viših i nižih nacija, što je implementirano u ideologiju. Kroz medije, imamo zapravo taj udruženi zločinački poduhvat. U Banja Luci imamo ,,Glas Srpske“, njihov je moto bio: ,,Uvijek uz svoj narod“. Ne uz istinu. Sve treba do kraja ogoliti. Ideologije se nijesu promijenile, niko ne osjeća potrebu da se suoči sa zločinima”, rekao je Bursać.

Novinar iz BiH je kazao da imamo posla sa spregom ideologije vlasti i medija, gdje mu često djeluje da su pravedni novinari ,,slamke među vihorove“, gdje se ispravno bavljenje poslom sveo na donkihotovski.

Nakon završenih panela, novinari iz regiona intervjuisaće predsjednika države Mila Đukanovića.

Intervju će ekskluzivno biti emitovan 4. marta na Prvom programu RTCG u 22 sata.

IzvorantenaM

Najnovije

Sjutra oblačno, mjestimično kiša

Sjutra će u Crnoj Gori biti promjenljivo oblačno, povremeno i mjestimično se očekuje kiša, ponegdje i kratkotrajan pljusak i grmljavina, a u višim planinskim...

Gvardiola u problemu: De Brujne povrijeđen, čekaju se pregledi

Pep Gvardiola imao je dosta razloga za brigu poslije poraza od Čelsija u polufinalu FA kupa. Osim eliminacije iz najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu, Katalonac...

DPS: Osuđujemo nove prijetnje upućene Ljubomiru Filipoviću

Činjenica da je politički analitičar Ljubomir Filipović u kontinuitetu izložen najprizemnijim uvredama i prijetnjama, a da niko od nadležnih ne preduzima baš ništa kako...

Fenomenalne brojke: Mesi dao najmanje 30 golova u 13 sezona zaredom

Lionel Mesi sinoć je osvojio trofej Kupa Kralja, ali i nastavio sa fenomenalnim golgeterskim učinkom. Naime, sa dva pogotka u meču sa Bilbaom Argentinac je...

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

Amazon je objavio da će produciranje prve sezone mega-hit serije u najavi, The Lord of the Rings, koštati čitavih 465 miliona dolara. Ministar turizma...

Najčitanije

Povezano

Vuković: Profesionalno, kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković otvorio je V Podgorički novinarski forum, koji se danas održava u organizaciji Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore, a pod...

MSS: Rast klerikalizma stvorio nove izazove za naše novinare

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore. "Ove godine slavimo 150 godina od dana kada je štampan prvi broj Glasa...

MSS osudio pritisak na RTCG

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje pritiske na javni servis RTCG koji poslednjih dana dolaze od strane premijera i vicepremijera Vlade Crne Gore. -Ova vrsta...

MSS zabrinut zbog prozivanja novinara i medija

Medijski savjet za samoregulaciju sa velikom zabrinutošću posmatra najnovije prozivanje novinara i medija od strane političkih partija i ljudi bliskih njima, poručuje Ranko Vujović,...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gornji keaj
03.03.2021-14:44 14:44

Mi svake nedelje uz lozu i kafu glasno deklamiramo sa komsijama montenegrinske tekstove. Srijedom pravimo repertoar ali smo se odlučili da Nikoladisa izbacimo . Previse komplikovane rečenice za nas u godinama. Odlučilismo da pojačamo stvaralastvo tkz mitropolita Mirasa Dedeića koga zovemo Micika,koji ima kratke i vro pametne rečenice. Osim toga tkz mitropolit ali i Stevo Vučinić imaju harizmu sto fali Nikoladisu. Ali kući kad ne kartamo ponoći svi čitamo Nikoladisa kome tepamo Niko. Stevo ima srpsko ime i neznamo kako bi mu tepali zatoga zovemo prsvim imenom. Na kraju uvijek jako vrlo jako iz svog glasa uzkliknemo E viva Stevo,Micika… Pročitaj više »