Pljevlja su posljednja dva dana ponovo u centru pažnje, ali ni po čemu lijepom. Naprotiv. Zbog hemikalija koje su puštene u rijeke Ćeheotinu i Vezišnicu uginulo je više od tone ribe. Hemikalije su ispuštene iz Termoelektrane Pljevlja, a za svega nekoliko sati sav višegodišnji trud Sportsko-ribolovačkog udruženja Lipljen oko poribljavanja ovih rijeka je uništen.

Neprocjenjiva šteta: Slika sa lica mjesta
Fotografije sa lica mjesta su jezive. Iako je prvobitno objavljeno da je riječ o pomoru desetak riba, ta informacija je brzo demantovana fotografijama koje jasno dokazuju da je riječ o ekocidu koji se desio u Pljevljima.

Vaso Knežević iz ribolovnog društva “Lipljen” iz Pljevalja je saopštio da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocjenjiva.

“Uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Obavješteno je Ministarstvo poljoprivrede kao i republički inspektor za vode- Uzorke ribe i vode je uzela i inspekcija za poljoprivredu”, rekao je on.

Prema nezvaničnim informacijama iz TE “Pljevlja” i EPCG negiraju odgovornost i smatraju da se radi o sabotaži i da će i oni podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica.

Od ekološke katastrofe u Pljevljima svi pokušavaju da se ograde, ali predsjednik opštine Igor Golubović tvrdi da će biti istrajan u pronalasku krivca za nezapamćeni pomor ribe u Pljevljima.

Igor Golubović

“Ovaj događaj je prilično opterećujući i jako loš, gdje smo vidjeli da se u dužini od dva kilometra desio totalni pomor ribe zbog zamućenja Vezišnice, pa Ćehotine. Mi smo obavijetili ekološkog inspektora, koji su odmah izašli na lice mjesta. Naravno, lokalna uprava nije organ koji se bavi istraživanjem, ali smo odgovorni za sve što se dešava u gradu, želimo da pomognemo, nadležne institucije će procijeniti ko je odgovoran, neko će snositi odgovornost”, rekao je on za TV Pljevlja.

On je dodao da očekuje da krivac bude pronađen i kažnjen.

“Nadležni organi će odaditi svoj posao, a mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv odgovornih nakon što se nedvosmisleno utvrdi ko je kriv”, zaključio je prvi čovjek Pljevalja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve