Od 17. marta, kada je dobila poziv Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, iz radionice tivatske kreatorke Radojke Tepavac u volonterskoj akciji “Od srca srcu” sašiveno je i podijeljeno više od 1.300 zaštitnih maski.

U humanoj akciji sa Tepavac rade još dvije Tivćanke, Sonja Gardašević i Biljana Golub. One su, uz sve kućne obaveze, prve u Tivtu krenule sa šivenjem zaštitnih maskih za Tivćane.

“Asistentkinja Opštinskog tima Sanela Fišer je preuzela od mene prvu količinu urađenu tokom noći i podijeljena je tamo gdje je bilo i najpotrebnije”, istakla je Tepavac.

Od tada su, kako kaže, krenule jačim tempom, pa se radilo dan i noć, skoro bez predaha.

Maske su odlazile na brojne važne adrese od Doma zdravlja Tivat, Opšte bolnice Kotor, Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, preko Elektrodistribucije Tivat, Kotor, Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj, zatim većih marketa u Boki, pa do rizičnih grupa stanovništva i pripadnika raznih službi na terenu.

Tepavac objašnjava da se sve dijelilo po prioritetima Opštinskog tima, a da je ostatak dijeljen građanima, koji su se javili za pomoć.

Tepavac, kako kaže, sa timom izrađuje klasične medicinske maske po svim propisanim uslovima u njenom salonu, koji se prije svakog početka rada čisti i dezinfikuje, a potom se sa maskama na licu i zaštitnim rukavicama kreće u posao.

Nakon završetka, maske se na visokoj temperaturi pređu peglom i jakom vodenom parom, pakuju se u najlonske folije i spremne su za isporuku.

Tepavac ističe da je, birajući materijal sa saradnicama, insistirala na pamuku 100 odsto i veselijim dezenima, a radiće istim tempom dok god to bude potrebno.

Komentari

avatar