Plavljanin Marko Šoškić (26) i Bjelopoljac Aleksandar Konatar (37) su nakon ponovnog suđenja pred Apelacionim sudom osuđeni na po 40 godina zatvora zbog razbojništva nad bračnim parom Dašić kada je starica Gordana preminula od zadobijenih povreda, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Izvor: Pobjeda

Trećeoptuženi Nikola Knežević (25) iz Plava osuđen je na dvije godine zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca krivičnog djela.

Apelacioni sud je po nalogu Vrhovnog suda prilikom ponovnog odlučivanja u ovom predmetu preinačio prethodnu presudu u dijelu kvalifikacije krivičnog djela pa umjesto za teško ubistvo, Šoškić i Konatar su ovog puta osuđeni za razbojništvo.

”Presudom Apelacionog suda od 18. juna 2020, odbijene su, kao neosnovane žalbe branilaca optuženih Aleksandra Konatara i Marka Šoškića. Povodom tih žalbi po službenoj dužnosti preinačena je presuda Višeg suda u Bijelom Polju 5. oktobra 2018. godine, na način što su optuženi Aleksandar Konatar i Marko Šoškić oglašeni krivim za krivično djelo razbojništvo iz člana 242 st. 5 u vezi st. 4 i 1 i čl. 23 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, pa su osuđeni i to: optuženi Aleksandar Konatar na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 (četrdeset) godina, a optuženi Marko Šoškić na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 (četrdeset) godina”, precizirano je iz Apelacionog suda.

Apelacioni sud u februaru prošle godine potvrdio je prvostepenu presudu koju je izrekao sudija bjelopoljskog Višeg suda Vukomir Bošković.

Branilac Šoškića, advokat Rešad Muzurović pojasnio je da je kontrolom odluka nižestepenih sudova, Vrhovni sud u prvom navratu potvrdio presudu Apelacionog suda.

Međutim, prilikom ponovnog razmatranja žalbi branioca, Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu i vratio predmet sudijama Apelacionog suda na ponovno odlučivanje.

Advokat Muzurović je naveo da je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu navodeći da prvostepeni sud nije mogao mijenjati činjenično opis i pravnu kvalifikaciju djela bez prisustva tužilaštva.

On je kazao i da je uložio žalbu na najnoviju presudu Apelacionog suda.

Podsjećamo, prema navodima prvostepene presude Šoškić i Konatar su krivično djelo počinili po prethodnom dogovoru, iz niskih pobuda – koristoljublja, podmuklo i drsko, noću, dok su supružnici Vuko i Gordana spavali, povređujući njihov kućni prag i nanoseći im mnogobrojne povrede.

”Tom prilikom su lišili života praktično bespomoćno lice, a oštećeni Vuko Dašić je samo pukim slučajem ostao u životu. Njihov odnos prema djelu nakon čijeg izvršenja nijesu izrazili kajanje ukazuje na opravdanost izricanja najstrože kazne okrivljenim Konataru i Šoškiću, kao i najviše propisane kazne okrivljenom Kneževiću, koji nije našao za potrebno da stane u odbranu komšija, dajući na taj način doprinos da Šoškić i Konatar ne budu otkriveni”, kazao je tada sudija Bošković u obrazloženju presude.

Optuženi Konatar i Šoškić tokom suđenja nijesu priznali krivično djelo koje im je stavljeno na teret, već su krivicu svaljivali jedan na drugoga.

U optužnici se navodi da su Šoškić i Konatar 31. maja 2017. godine, oko ponoći, u mjestu Brezojevice, u Plavu, u namjeri da od oštećenih Vuka i Gordane Dašić oduzmu novac, po prethodnom dogovoru, iz koristoljublja, sa umišljajem lišili života staricu i pokušali da liše života njenog supruga.

”Uklonili su metalnu rešetku sa prozora podruma kuće i kroz prozor ušli u podrum. Popeli su se do prizemlja, ušli u dnevni boravak, u kojem je spavala Gordana, i u spavaću sobu, gdje je spavao Vuko.

Bračni par su vezali, pokojnoj Gordani su ugurali krpi u usta a potom im povezom vezali oči nakon čega su ih pesnicama i drvenim nogarom udarali po tijelu i glavi tražeći da im predaju 100.000 eura.

Gordana je preminula od teških povreda, dok je Vuko od udaraca ostao bez svijesti nakon što im je rekao da ima novca u staklenoj činiji u vitrini”, navodi se u optužnici.

Osim 600 eura koje su pronašli u vitrini, Šoškić i Konatar su iz kuće Dašića ukrali automatsku pušku kalibra 7,62 mm, kao i okvire sa municijom, nakon čega su pobjegli.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve