Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

PLANTAŽE KAŽNJENE JER SU NAPRAVILE VINO ZA NEDOSTOJNOG: Anaksios, ili pravedna su vaistinu djela božija!

Baš se tako silan i tako velik grad stuštio baš na toj kvadraturi na kojoj je načinjena višemilionska šteta za Plantaže. Tako nešto im se nikada nije desilo u istoriji njihovog postojanja. Stoga se treba zapitati da li je sve to uslijedilo kao božija kazna zbog one ''Aksios'' edicije vina koja je štancovana od strane Plantaža povodom ustoličenja popa Mićovića na Cetinju, kojim su se gostili razni Krivokapići, oni koji su Crnu Goru prodali i predali u kandže svetosavlja i gladnog srpskog sveta

Za aktuelno.me

Piše: Dmitar Komnen

“I uzeću pravdu za mjeru, a pravednost za alat; i grad će potrti utočište laži, a vode će preplaviti skrovište.” – Isaija 28, 17

“Udario sam vas sa sušom, medljikom i gradom, svaki trud ruku vaših, ipak nijeste se meni vratili, govori GOSPOD” – Agej, 2, 17

Prije nekoliko dana desilo se manje nevrijeme koje je zahvatilo pojedine krajeve Crne Gore, a uključivalo je  i nekoliko minuta intezivnog padanja grada. Bio sam u posjeti kod jednog starog prijatelja u tom trenutku. Čim se nevrijeme malo smirilo moj prijatelj je brzo izašao u dvorište da provjeri da li je bilo štete na njegovim voćkama koje mnogo voli i o kojima se zaista posvećeno stara. Utvrdili smo da nije bilo skoro nikakve štete, čak ni na onim najslabijim voćkama koje su tek ove godine prvi put procvijetale.

Juče sam na kratko svratio kod tog istog prijatelja. Prozborili smo o nekim uobičajenim temama, kad mi on u jednom trenutku kaže: “Ej, sjećaš se onog grada i nevremena od prije neki dan? Viđi ti, molim te šta se desilo Plantažama” (Pokazuje mi ekran svog laptopa).

Čitam članak, čitam o tome kako je šteta višemilionska, koliko je čokota i voćki uništeno – čitam i samo se sjećam kako smo moj prijatelj i ja bili radosni što ni jedna njegova voćka, pa ni ona najmanja, nije bila oštećena. Čudim se i pitam se, kako je moguće da su Plantaže pretrpjele ovoliku štetu. Moj prijatelj, koji je je inače jako posvećen vjernik i dobar poznavalac Svetog Pisma odgovara mi, pomalo ushićen svojim otkrovenjem:

’’Razumiješ li da je ovo bila Božija volja na djelu?!’’. Uzima svoju Bibliju, lista, čita mi stih za stihom, na desetine njih o tome kako Bog kažnjava gradom one koji se okrenu protiv Njega i protiv svog naroda. Ova dva stiha koja sam naveo na početku teksta urezala su mi se posebno u sjećanje. Podsijeća me na onu “Aksios” ediciju vina koja je štancovana od strane Plantaža povodom ustoličenja popa Mićovića na Cetinju, kojim su se gostili razni Krivokapići, oni koji su Crnu Goru prodali i predali u kandže svetosavlja i gladnog srpskog sveta. Hm… Razmišljam o tome kako će svoju đecu u budućnosti vjerovatno učiti tome kako četiri “S” na njihovoj zastavi stoje za Svetog Savu i Srpski Svet… Prijatelj me prenu novim stihovima:

Zato što obmanuše narod moj govoreći Mir – a mira nema. I jedan ozida zid, a drugi ga krečom ustajalim okreči. Reci onima što mažu krečom ustajalim da će pasti. Doćiće dažd potopni i ti ćeš, grade pasti, i oluja će se uskovitlana stuštiti…Spuštiću oluju u gnjevu svom i silan dažd će doći, i u jarosti mojoj veliki grad – da uništi!

I tako stih, za stihom, nastavio bi on još dvjesta godina da mu nijesam rekao: “Dobro, dobro, razumijem. Smiri se. Počinješ da ličiš na one jezive tv evangeliste.” Međutim, u tom trenutku sam duboko osjećao i iskreno vjerovao da sve to itekako ima smisla. Nijesam sujevjeran, daleko od toga. Nijesam ni potpuni skeptik kada su neke stvari u pitanju. Ipak, vjerujem da ne može nekom biti dobro, da ne može  očekivati rodnu godinu i dobru berbu, ako se okreće protiv svog naroda i protiv svoje zemlje. Nazovite to Bogom, Kosmosom, Kolektivnom Svješću, sasvim je izvjesno da postoji neka univerzalna inteligencija koja nas oblikuje i vodi. Ta ista inteligencija nas nagrađuje i kažnjava, uslovno rečeno – budući da istinski nagrađujemo i kažnjavamo sami sebe. Ako smo nepošteni, neiskreni, nelojalni istini i pravdi, kad-tad to će nam se vratiti, na ovaj ili onaj način.

Grad uništio grožđe zbog prokletog Joanikija?

Naravno, ne radujem se bilo čijoj nesreći i šteti. Posebno zbog toga što me je moj prijatelj, koristeći se svojom biblijskom perspektivom, podsjetio na činjenicu da smo, htjeli-ne htjeli i kako god to percipirali, jedna zemlja i jedan narod i da smo jedna zajednica u kojoj svaka loša stvar ima svoj domino efekat. Kad god se dragi Bog na Srbe ražljuti zbog njihovih silnih sagrešenija može da se desi da to navuče jad i bijedu i na cijelu Crnu Goru. Kao što su mnogi ni krivi ni dužni propatili zbog sagrešenija serbskih regionalno.

Samo Bog Otac zna kakvim će sve pošastima u budućnosti počastiti one koji hule na Njega i pravdu apologetisanjem i legalizovanjem uzurpacije duhovnog trona Sv. Petra Cetinjskog, i koji ponižavaju našu Majku Crnu Goru vele(majstorski) izdajničkim potezima, obmanjivački gurajući nas u širom otvorene balkanske čeljusti Srpskog Sveta. Možda sam ipak postao pomalo sujevjeran, možda i ja sada zvučim kao neki tv evangelista – ali što se mene tiče, izbjegavaću, koliko god to mogu kontakt sa svetosavski (tro)obojenim mozgovima i svakim ko mi iole miriše na SS (srpski svet). Posebno kad grmi, nemojte biti u blizini neke takve osobe, ili, ne daj ti ga Bože u blizini veće koncentracije jedinki ove vrste na istom mjestu.Tako se dešavaju nesrećni slučajevi i kolateralne štete…

Prokleto vino!

…Opet razmišljam o onim voćkama u dvorištu mog prijatelja, kako su bile osvježene kišom blistavo zelenog lišća. On je zaista jako moralan čovjek i iskren vjernik. Razmišljam i o tome kako nije bilo vijesti o tome da je grad u nekoj katastrofalnoj mjeri uništio bilo čije privatno imanje. Baš se tako silan i tako velik grad stuštio baš na toj kvadraturi na kojoj je načinjena višemilionska šteta za Plantaže. Tako nešto im se nikada nije desilo u istoriji njihovog postojanja. Zanimljivo… Kao da im je Bog poručio: ’’Tako trošite plodove dobre koje sam vam dao? U pirovima onih koji ne ljube istinu i čine nepravdu po Zemlji? Koji prodaju svoju domovinu za novac, položaj i ugled! ANAKSIOS!’’ (Zvuk groma, oluje i grada).

Evidentno, ista ova SS klika se sprema da počini još nedostojnih i nepravednih djela na štetu naše Crne Gore, naše istorije, tradicije i naše Crkve. Gluvi su oni i slijepi na sva i bilo kakva upozorenja, predznake, nagovještaje, ali i na vapaje zdravog razuma ili čistog srca (možda? Ostalo nešto na tom zgarištu?). Braćo i sestre, drugovi i drugarice, Crnogorci, Bošnjaci, Srbi, Albanci, Hrvati –koji ste rođeni ovđe i prihvatate ovo parče zemlje kao svoju domovinu – moramo svi zajedno da se odupremo jednoj maloj, ali nadasve štetnoj kliki koja vuče našu zemlju i čitav region u neke mračne dimenzije ljudskog postojanja. U suprotnom i mi možemo biti samo kolateralna šteta osvetoljubivosti istinoljubive Božije Pravde koja vlada u Prirodi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
01.07.2022-09:16 09:16

Ako je ZEMALjSKA duga i ponekad nedostižna, BOŽJU NE ČEKAO NIKO MILI. Ona stigne kad tad.

Ha20
01.07.2022-10:59 10:59

Gospodine Dmitar Komene, preporicio bih ti da jos jednom posjetis toga tvoga prijatelja ciju je vocnjak zasticen od vaseg boga i koji dobro poznaje bibliju i sveto pismo ” Pa ga prupitaj dali taj isti bog kaznjava mnoge neduzne nesrecne ljude koji stradaju u orkanima i ostalim vremenskim nepogodama sirom svijeta !? Ako je to slika tog vaseg boga i njegove volje onda je po mom misljenju vise pitanje o nekoj sotoni nego nekakvom bogu. Kako vas nije sramota pisati ovkve gluposti i suplje bajke u 21 vijeku. Hvala na paznji.

Beli andjeo
01.07.2022-12:05 12:05

Prokleto je oteto. A oni su oteli, ogrezli u lazi, mrznji, porocima, sebicnom interesu. Zagrebli i tamo gdje se ne smije dirati… Ukaza se da grad pretvori vino u vodu, zemlju u pepeo, vazduh u vatru. A vino je simbol. Bog vam pomogo gresnici i gresnice.

ristaljThesotona
02.07.2022-16:28 16:28

serbaljska savovska sekta je dva put prokleta od Veseljanske Crkve, zbog iskopane proklete koljacke loze nemanjicke, zato je serebija svakim danom sve manja i manja :)