Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Planirani program za ovogodišnji Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike

Deventaesti po redu KotorArt Don Brankovi dani muzike održavaju se u svima poznatim vanrednim okolnostima izazvanih pandemijom, što je učinilo da više od 95% programa i umjetnika, inicijalno planiranih za 2020. godinu, bude otkazano ili izmijenjeno.

Deventaesti po redu KotorArt Don Brankovi dani muzike održavaju se u svima poznatim vanrednim okolnostima izazvanih pandemijom, što je učinilo da više od 95% programa i umjetnika, inicijalno planiranih za 2020. godinu, bude otkazano ili izmijenjeno.

Ovaj program je podrazumijevao proslavu velike Betovenove godišnjice sa umjetnicima i ansamblima kao što su: Miša Majski, solisti Verbije Festivala, solisti Berlinske filharmonije, Dubrovački simfonijski orkestar, Stefan Milenković, Kemal Gekić, Đovani Njoki, cikluse Pjaca od džeza sa sastavima iz Slovenije, Mađarske, Austrije; China stage, sa pet koncerata renomiranih muzičara iz Kine; Pijanistički maraton u Luštici Bay i Kotoru sa pobjednicima klavirskih takmičenja i istaknutim pijanistima regiona i Evrope; tri koncerta Festivalskog orkestra, Coca-Cola Stage sa tri koncerta: Josipa Lisac, Vasil Hadžimanov, Božo Vrećo, Bojan Zulfikarpašić i grupa Frajle; preko dvjesto nastupa u okviru ciklusa Luke umjetnosti…

Okolnosti gotovo totalne promjene programa, kao ni drastično umanjenje ukupnog budžeta od preko 70% (od čega je 60% umanjenje od pokrovitelja – Ministarstva kulture i Opštine Kotor), te otkazivanja i redukovanja sponzorskih sredstava koja su činila više od trećine ukupnog budžeta, neće spriječiti festival da ponudi najbolje u datim okolnostima.

Na kraju krajeva, Festival se i u prošlosti sretao sa vanrednim okolnostima, kada je uvijek reagovao spremno i profesionalno, sa velikom željom da zadrži svoj kvalitet i imidž koji je stekao u zemlji, ali i u regionu i Evropi. – istakli su iz PR službe Festivala.

Godinama prepoznat kao mjesto okupljanja svjetske muzičke elite i posebno koncipiranih originalnih programa, uprkos ovom višestrukom umanjenju budžeta, uz podršku pokrovitelja, sponzora i prijatelja, kao i razumijevanje i solidarnost umjetnika i organizacionog tima, KotorArtDon Brankovi dani muzike će od 14. jula do 14. avgusta kroz relevantan program potvrditi društvenu odgovornost, umjetničku i turističku atraktivnost, tematsku aktuelnost i razloge statusa manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, kao i mjesto koje zauzima na festivalskoj mapi regiona i Evrope.

Nakon izuzetno aktivnog proljeća na društvenim mrežama, festival će u umjerenijoj ljetnjoj dinamici, kroz posvetu Betovenu, umjesto na uobičajenih dvadesetak, organizovati događajena ukupno deset lokacija, dok će se većina programa održati u Crkvi Sv. Duha, sa direktnim prenosom na susjednoj Pjaci od kina. Preko sto umjetnika, iz ukupno šest zemalja nastupiće pred publikom koja će biti raspoređena u prorijeđenim gledalištima.

„Na samom početku, 14. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna, u okviru proslave Dana državnosti, predviđen je program Betoven, vječna inspiracija. Imajući na umu mjere i preporuke nadležnih službi, i u želji da predstavimo najperspektivnije domaće muzičare, na svečanom otvaranju će nastupiti Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom muzičkog direktora Dubrovačkih ljetnih igara Tomislava Fačinija“, navodi se u saopštenju.

Na programu su neka od najdramatičnijih Betovenovih djela priređenih za ovaj sastav orkestra, kao i premijera poručenog djela na temu Ode radosti crnogorskog autora Aleksandra Perunovića, nakon čega je planirana i premijera dokumentarnog filma na temu evropskog naslijeđa i identiteta Crne Gore u produkciji RTCG. Ovaj događaj će pored proslave Dana državnosti, otvaranja festivala, proslave Betovenove godišnjice, i umjetničkog obilježavanja predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom, ujedno biti i povod za promišljanje evropskog identiteta današnje Crne Gore, dijeljenja i razumijevanja vrijednosti koje baštini Evropska unija a koje su sublimirane u njenoj himni – Odi radosti.

Nakon ovog programa planirano je nekoliko različitih programskih cjelina koje će podrazumijevati nastupe uglednih međunarodnih umjetnika među kojima su, pored maestra Tomislava Fačinija, i jedan od najpoznatijih evropskih koloraturnih soprana Erika Mikloša iz Mađarske, poznati džez sastavi iz Austrije, pijanista svjetske reputacije Kemal Gekić sa Betovenovim sonatama, članovi KotorArt trija kao i učesnici planirane regionalne konferencije Festivali u doba krize.

„Posebno veče imaće proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić koji će uz sagovornika Ratimira Martinovića, direktora festivala, pred publikom razgovarati o različitim aspektima globalne krize na klasičnu muziku i poslijedice na umjetnike i umjetnost uopšte. Domaće muzičke snage će, pored Crnogorskog orkestra mladih, biti predstavljene kroz nastupe poznatih domaćih ali i međunarodno afirmisanih umjetnika kao što su Crnogorski duo gitara,kao i kvartet Allegria i trio profesora Muzičke akademije Cetinje“, saopštili su organizatori.

Takođe, kroz ustaljeni segment KotorArt Talenti nastupiće perspektivni crnogorski muzičari koji studiraju u inostranstvu, sopran Petra Radulović i pijanista Andrija Jovović, a priliku da se predstave imaće i studenti Muzičke akademije Cetinje kao i najmlađi – učenici Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru. Lokalni izvođači biće okosnica i koncerta pod nazivom Omaž Profesoru, posvećenom desetogodišnjici smrti Nikole Gregovića, koji je ostavio važan trag u muzici grada, a pored gradskog hora i orkestra mandolina nastupiće i originalne klape koje je profesor vodio. Zvuci džeza čuće se kroz serijal Pjaca od džeza u ustaljenom nedjeljnom terminu kroz četiri koncerta, od čega dva gostujućih austrijskih sastava, te muzičara iz Crne Gore i Srbije.

Ciklus Luke umjetnosti biće predstavljen kroz desetine nastupa kamernih sastava klasične i popularne muzike, udahnjujući život i muzički sadržaj danas neobično praznim kotorskim pjacama.

U saradnji sa televizijskom kućom Dojče vele / Deutche Welle, festival je obezbijedio projekciju vrijednog dugometražnog dokumentarnog filma Simfonija svijeta koja govori o Betovenovoj posljednjoj simfoniji.

KotorArt Akademija, prvobitno zamišljena sa trojicom umjetnika, ipak je planirana da se održi početkom avgusta, kroz kurs klavira pijanisteKemala Gekića.

Pored Miloša Karadaglića i spomenute konferencija na temu Festivali u doba krize na kojoj će govoriti umjetnici i direktori renomiranih festivala iz Crne Gore i regiona koja je planirana za 4. avgust, promišljanja o važnim društvenim temama biće okosnica i desete Pjace od filozofa, koja je planirana za 11. avgust, sa urednicom Paulom Petričević i ovogodišnjom temom Evropski identitet – odgovor na koje pitanje?, na kojoj će govoriti relevantni govornici.

Festival Wild Beauty Art se i ove godine dešava u organizaciji tima KotorArta, sa planiranim koncertima na Žabljaku, u Kotoru i Luštici bay.

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike biće održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture iOpštine Kotor. Glavni sponzori su Luštica Bay, Tonino Lamborghini i Odbor gradova pobratima Santa Barbare i Kotora. Sponzori su Ministarstvo turizma i održivog razvoja, ambasade Njemačke, Austrije, Mađarske i Hrvatske, dok su prijatelji festivala Hipotekarna banka, Ledo, Idea, Vinarija Kutjevo i Dalmacijavino.

Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od državnog značaja za kulturu Crne Gore, dobitnik je najprestižnije nagrade u oblasti turizma „Wild Beauty Awards“ i proglašena za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu. Svakog ljeta KotorArt okuplja impresivan broj međunarodnih umjetnika, a sa preko 200 programa (više desetina glavnih i preko stotinu pratećih) na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke privlači više desetina hiljada posjetilaca čime se svrstava u najposjećenije festivale ovog tipa u regionu.

Međunarodni festival KotorArt 2019. godine održao se pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, sa podrškom brojnih sponzora poput Luštice Bay, Coca-Cole, Porto Montenegra i mnogih drugih. Za više informacija pratite KotorArt na društvenim mrežama Facebook i Instagram @kotorart ili posjetite sajt.

IzvorPA

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve