Mojkovac je po prvi put bio domaćin planinskog maratona u formatu nebeska trka. Sportska manifestacija koja na najbolji način promoviše aktivan turizam ovog kraja održana je 10. avgusta 2019. godine na planini koja je manje poznata planinskim trkačima.

foto: CdM

Kako su saopštili iz ove Opštine, uprkos najavi da će biti paklena vrućina, organizatore je iznenadio broj od preko 200 takmičara na startu iz 11 zemalja, to govori da ova manifestacija ima ozbiljan potencijal.

“Staza dužine 32 kilometra sa 2.000 metara uspona dočekala je takmičare bez oblačka ali u punom sjaju sa neverovatnim vidikovcima i surovim reljefom. Samim tim to je bio i veliki izazov za organizaciju, okrepe su morale imati duplo više vode a naknadno je ubačen još jedan punkt pred kraj sa vodom. Takmičari su pokazali da u jednoj trci možemo imati sve. Od ozbiljne dehidracije, upornosti, borbe do cilja”, naveli su iz mojkovačke opštine.

Sinjajevina je divlja, nezgodnog terena i zahtjeva ozbiljnu pripremu. Svakako nije za početnike i predstavlja svetski nivo. Ovo je, kako ističu, 34 trka skajraning asocijacije nakon pet sezona i ekipa je naravno bila na visini zadatka.

“Prvi se na cilju u Gackoj pojavio duo iz Hrvatske, Danijel Krstulović Opara i Sanjin Vučan sa sjajnim vremenom od tri sata, 53 minuta i 23 sekunde, drugoplasirani je bio Čarli Šarp iz Britanije sa 5 minuta zaostatka, dok je trećeplasirani Nikola Ilić iz Srbije stazu prešao za četiri sata i dva minuta”, dodaju oni.

foto: CdM

Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabelježila je Eva Tušar Suhadolc iz Slovenije, sa vremenom od 4 sata i 8 minuta. Treba napomenuti da je ovo sedmo mjesto u muškoj konkurenciji, fantastičan rezultat.

Drugo mjesto zauzela je Snežana Đurić iz Srbije, sa vremenom od 4 sata i 55 minuta, dok je trećeplasiranoj Neli Lazarević iz Niša bilo potrebno 5 sati i 9 minuta da stigne do cilja.

“Ovogodišnji prvijenac je donio puno izazova i uzbuđenja za sve učesnike. Konkurencija je bila jedna od najboljih do sad. Uprkos teškim vremenskim uslovima i zahtevnim terenima svi takmičari su bezbedno završili trku, što je najbitnije za ovakve manifestacije”, istakli su iz Opštine.

Skyrunning asocijacija Srbije, Opština Mojkovac i TO Mojkovac kao organizatori se zahvaljuju svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja, a na prvom mestu mnogobrojnim volonterima i divnim domaćinima ovog kraja.

Posebna zahvalnost ide kompaniji Zlatiborac i Imanju Rakočević kao i agenciji North tour.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments